Utazó

2007.01.17. 07:47

A tangó hazája

Távoli országba érkezve az addig ismeretlen természeti, történelmi látnivaló, más életforma bizony választás elé állítja az utazót, hogy szűkre szabott lehetősége merre és mire irányuljon. Mindez nálam fokozottan jelentkezett, amikor Argentína földjére léptem.

Rétvári Albin

Annyit azért tudtam, hogy nagy ország, közel hárommillió négyzetkilométeres területén 38 millió ember él. A lakosság 85 százaléka európai eredetű, a többi mesztic vagy indián, s döntő többségük keresztény. Szembetűnő, hogy az argentinok Dél-Amerika többi népénél műveltebbnek, másnak, kifinomultabbnak tartják magukat. Az kétségtelen, erőteljesebben érezhető az európai hatás. De hogy ez valóban kedvezőbb-e, nehéz eldönteni. A terület 500 éve történt meghódítása nyomán a hivatalos nyelv a spanyol, de a falvakban sokan beszélik a kymri és egyéb ősi nyelveket is. Fizetőeszközük a peso (100 centavo). Az időeltolódás csupán négy óra, amely kedvező az ide ellátogatónak. Az ország fővárosa a Latin-Amerika Párizsa-ként emlegetett hárommilliónyi Buenos Aires.
A nagy ország, a nagy város sok látnivalóval fogadott. Elég csak a pampákra, az ország középső részét magába foglaló, országnyi, termékeny síkságra (Parana-alföld) gondolni. E területtel vált az ország a világ legnagyobb búza- és kukoricatermelőjévé. De itt élnek Argentína cowboy-hősei, a gauchók (gaucsók) is. A pampákon szétszórt telepü- léseken élnek, dolgoznak ezek a különös lovas pásztorok, térdig érő buggyos nadrágot (bombacha), derekukon és lábuk között csíkos kendőt (chiripa) és fura bőrcsizmát viselve. Állataikat terelve a végtelen síkságon száguldoznak a fel-felbukkanó eukaliptuszfák között. Patagónia irdatlan, kopár vidékén a szél szabadon szárnyal, az ott élők életét keserítve. Csak a gyakran feltűnő tengernyi juh teszi változatossá a rideg tájat.
Errefelé ember és állat harmóniában él. A nehéz sorsú pásztorok kézmozdulatait, szemvillanásait vigyázón figyelik a mindig éber kutyák, s szükség esetén szinte pillanatok alatt összeterelik a rakoncátlan nyájat. Itt és a mocsaras trópusi esőerdős vidékeken a gauchók, de talán az argentinok kedvelt itala a keserű maté tea, amelyet kis száraz dísztök edényből kortyolgatnak szinte a nap minden szakában. Ez az ital állítólag a fizikai és szellemi erőnlétet, a betegségekkel szembeni ellenállást erősíti, és az ottani gyakori vízhiány elviselésében is segít. Hajdan a hajósok a rettegett skorbut betegség (ez bágyadtsággal, izomgyengeséggel járt) megelőzésére iszogatták. Mivel az iható vízért itt is bőven fizetni kellett, nem állhattam meg, hogy e különös itókát ki ne próbáljam.
Talán nem képzelődtem, megnyugtatott, erőt adott és fáradtságom, bágyadtságom tovaszállt. Így aztán az emlékként hazahozott kis dísztök edénykémet, a vele járó réz szívószállal borongós téli estéken gyakran előveszem és iszogatom a bűvös italt, s felidézem a pampák végeláthatatlan messzeségét.
 A hatalmas ország gazdasági állapota, fejlődése hullámzó. Az odalátogató ebből természetesen nem sokat érzékel, esetleg a burjánzó bűnözéssel találkozik vagy maga is ennek szenvedő alanyává válik. Ez különösen igaz az ország közigazgatási, gazdasági és politikai központjára, a fővárosra, Buenos Airesre. A várost még a spanyol telepesek alapították 1536-ban. Korabeli elnevezése földrajzi helyzetére, a hódítás után megjelenő hittérítők szellemiségére, az akkori hajózás kiszolgáltatottságára utalt. Magyarra fordítva így hangzik: A Legszentebb Háromság Városa és Miasszonyunk, a Jó Szelek Szűz Máriája Kikötője. Ez azt is jelezte, hogy a várost a szentháromság vasárnapján alapították. De utalt a spanyol tengerészek védőszentjére, Szűz Máriára is, akitől a kedvező szeleket várták, amire bizony mindig nagy szükségük volt.
A név szükségszerűen alaposan lerövidült. Buenos Aires alapításakor egy volt csupán a kisebb-nagyobb települések között. A 19. század végén azonban rohamosan fejlődött. Kialakult a város központja, az elnöki rezidencia, a Casa Rosada (Rózsaszín Ház), amelyet a Plaza de Mayo tér övez. A város arculata, mérnöki pontossággal kialakított úthálózata és építészete szembetűnő. Ez a metropolis méltán büszkélkedhet a kétszer hatsávos sugárútjával, amely a nevét a függetlenség kikiáltásának 1816. július 9-ei napjáról (Avenidu Nueves de Julio) kapta. Az örökké hömpölygő autóáradat miatt az egyik oldalról a másikra történő átjutás csak több lámpaváltás közepette történhetett.
A legnevesebb színházuk, a Teatro Colón közelében, a sugárút közepén emelkedik a magasba az a grandiózus obeliszk, amelyet 1936-ban, a város alapításának 400. évfordulójára emeltek. Maga az alkotás az ókori római vagy görög diadal-obeliszk építményeire emlékeztet. A város sugárútjaival, templomaival, gazdag múzeumaival, színházaival, meghitt kávéházaival, fényes üzleteivel Párizst idézi az utas emlékezetében. De a nagyváros peremkerületein kívül itt is megbújnak a külvárosi viskók és nyomornegyedek. Ott is emberek élnek, ahol nincs fény és pompa, s az idegennek nem ajánlatos a belépés.
Komor gondolataimból ütemes lépések hangja terelte a figyelmemet az elnöki palotánál napjában többször ismétlődő látványosságra, az ünnepélyes őrségváltásra. Már gyűlt is a kíváncsi tömeg, minden szem az utca végén megjelenő díszőrség közeledtére szegeződött. S csak egyre jöttek, kemény lépésekkel, piros rojtokkal díszített ruhájukban, aranyos süvegükben a tikkasztó melegben. Aztán az ország védőszentje előtt, vezényszavak közepette csattogtak a fényes csizmák, a kivont kardok megvillantak a szikrázó nap fényében. A váltás után az új őrség hosszú időre mozdulatlanná merevedett. Nem zavarta őket a fényképezők villogása és a tömeg sokszor ostoba locsogása.
A sok, alig felidézhető látvány mellett még valami különösen megragadta a figyelmemet. Bármerre jártam, a spanyol eredetű lassú tánc, az argentin tangó hangja végigkísérte utamat. Idősek és fiatalok, saját maguk szórakoztatására, ízlésesen összehajolva, feszes mozdulatok, büszke fejtartások közepette táncolnak boldogan, önfeledten a tereken, utcákon és szórakozóhelyeken. Ilyenkor biztosan feledik a mindennapi gondokat. Én csak irigylem nem mesterkélt életszeretetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!