Elegancia és királyi pompa

2019.04.28. 07:00

A versailles-i kastély egyetemes jelentőségű építészeti értéket képvisel

Párizs nyugati elővárosa több mint 100 évig volt a Francia Királyság nem hivatalos fővárosa, ma pedig a világ leglátogatottabb helyeinek egyike, évente hétmillió látogatót fogad.

Tóth Sándor

A kastély épületeinek külső pompáját aranyozással is növelték

A teljes pusztulástól megmenekült Notre-Dame épületében a felcsapó lángok április 15-én olyan károkat okoztak, ami miatt hosszabb ideig tartó újjáépítése, illetve zárva tartása prognosztizálható. Valószínű, a világhírű székesegyház kiesése az idegenforgalomból tovább növeli az érdeklődést az eddig is legforgalmasabb múzeumok, köztük a versailles-i kastély iránt.

A Napkirály, XIV. Lajos építtette és utódai által újabb épületrészekkel bővített palota éppen 40 éve, 1979-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A királyi hatalom fényűző szimbóluma ma egyetemes jelentőségű, időtálló építészeti értéket képvisel, s mint ilyen, az emberi alkotószellem remekműve. Sokáig mintául szolgált más országok uralkodóinak/előkelőségeinek, köztük Esterházy Fényes Miklós hercegnek, a fertődi kastély építtetőjének.

A franciák büszkék arra, hogy a Tükörcsarnok 357 tükre a saját üvegiparuk s nem a velencei mesterek műve (balra). Uralkodói fogadások, követlátogatások, majd a Francia Köztársaság kikiáltása után állami események helyszíne

Az idegenforgalmi jelentősége mellett napjainkban is fontos adminisztratív és bírósági központnak számító, több mint 86 ezer lakosú Versailles eredetileg egy kis falucska volt, körülötte nagy kiterjedésű erdőséggel, a Napkirály apjának, XIII. Lajosnak a vadászterületével, rajta egy szerényebb kivitelű vadászkastéllyal. Ugyan a vadászkastély fennmaradt – a nagy épülettömb középső része foglalja magában –, de helyette egy klasszicista stílusú palotakomplexumot építtetett fel XIV. Lajos, díszkertekkel-parkokkal, szökőkutakkal, sétányokkal és tavakkal. Híres francia építészeknek – Louis Le Vau, Jules Hardouin Mansart, André Le Notre (kertépítész) –, valamint számtalan művésznek, kézműves mesternek, s a korabeli leírások szerint az építésében részt vevő több mint harmincezer munkásnak köszönhető, hogy igazi francia eleganciával és királyi pompával az utókorra maradt a ver­sailles-i palota.

A kastély épületeinek külső pompáját aranyozással is növelték

A király és királyné magánlakosztályait, a pompás Apolló, Vénusz, Mars és Merkúr szalon (s még további három van belőlük), és az olyan nevezetes épületrészeket, mint a Márványudvar, Királyi kápolna és Opera, a Csata galéria – is megelőzve, Versailles legnagyobb látványosságának a Tükörcsarnok (vagy Tükörgaléria) számít – az abszolút királyi hatalom jelképe. Uralkodói fogadások, követlátogatások, majd a Francia Köztársaság kikiáltása után állami események helyszíne. Itt jelentették be a Német Birodalom megszületését 1871-ben, s 1919-ben az első világháborút lezáró béketárgyalások helyszíne is volt, s olyan koronás főt, mint II. Erzsébet brit királynőt fogadtak itt 1972-ben, de az utolsó szovjet elnök, Mihail Gorbacsov előtt is e helyen „tisztelgett” a francia protokoll. A 73 méter hosszú Tükörgalériát 357 tükör, márványoszlopok, aranyozott bronz oszlopfők és a mennyezetet díszítő 30 festmény teszi káprázatos látvánnyá – még a mindig nyüzsgő turistaáradat ellenére is.

Egyébként a most elmúlt húsvéti ünnepnapokra látogatottsági csúcsot jeleztek a versailles-i kastélyban, aki tehette, annak a „viszonylag csendesebb hétköznapokat” vagy a palota 800 hektáros parkját-kertjeit – a klasszikus francia kertépítészet csodáját – ajánlották megtekinteni.

Királyi vakondfogó

A kastély nyolcszáz hektáros díszkertjeiben a mai napig fennmaradt egy igazán ritkának mondható foglalkozás, a vakondvadász. A királyi vakondfogó tisztét még a Napkirály honosította meg a 17. század végén. Sokáig apáról fiúra szálló mesterség volt, ma ezt a foglalatosságot Jerome Dormion űzi, aki csapdákkal veszi fel a harcot a kis föld alatti betolakodókkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!