mindenkit elcsábít

2018.10.23. 07:00

Ami nekünk a Balaton, az olaszoknak a Garda-tó

Az észak-olaszországi kirándulás alkalmával kihagyhatatlan helyszín a Garda-tó és környéke. A mediterrán és a hegyvidéki klíma kivételes találkozása számos meglepetést tartogat a kalandot kereső utazóknak.

Benedek Bálint

Fotó: Benedek Bálint

Olaszország legnagyobb tava (feleakkora, mint a Balaton) az azt körülölelő káprázatos környezetnek köszönhetően nemcsak a turisták számára kedvelt, de rengeteg helyi is ott tölti a szabadidejét. A tó vize kifejezetten tiszta, s rendkívül mély, van olyan pont, ahol eléri a 346 métert. Ciprus-, pálma-, olajfák és leanderek között, szűk alagutakon keresztül kanyarog az út a tó mellett, mindenütt vendéglátóhelyek sorakoznak. Azonban az uta­zót sokkal inkább a táj szépsége varázsolja el, a vízpartról látható magas hegyek, azokon titokzatos várromok csábítanak felfedezésre. A kivételes klíma miatt egész évben felfedezhető, még így, október közepén is ideális célpont lehet, hiszen a víz nyáron sem melegszik 20-22 Celsius-fok fölé.

Fotó: Benedek Bálint

S valóban, ha meguntuk a láblógatást a parton, akkor felfedezhetjük a festői kisvárosokat, melyeket az olasz paradicsomos tészta, vagy ahogyan ott mondják, „pasta” illata lengi be. Valósággal bevonzzák a látogatót, aki csak kapkodja a fejét a pizzák láttán. Ezen a tájon inkább a vastagabb tésztás megoldás kedvelt, jó alaposan megpakolva feltéttel. Azonban a szakács szívesen készít amolyan turistaverziót, ami leheletvékony tésztából van, és a paradicsomszószon kívül csak mozzarellasajtot süt a tetejére.

Ha a gasztronómiától nem olvadnánk el teljesen, akkor Sirmione látványának már biztosan nem tudunk ellenállni. Itt minden tér a Garda-­tó tükrére nyílik, ráadásul némi aprópénzért érdemes motorcsónakba ülni, hiszen a városfalak és az erőd mellett elhajózni szintén meghatározó élmény.

Fotó: Benedek Bálint

Az élmények tárházát tovább gazdagíthatjuk azzal, hogy egy panorámás, forgó üvegfalú felvonóval a Monte Baldo-hegység 1700 méteres csúcsára utazunk, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul a szemünk elé. Bár azt érdemes tudni, hogy a kilátást kizárólag tiszta időben élvezhetjük. E sorok írója egy kisebb társasággal vállalkozott a nem mindennapi élmény átélésére, ám odafenn több, nem várt meglepetés is fogadta. Az állandó hőmérséklet-változás miatt a lenti meleg időjáráshoz képest hűvös volt. Ha ez nem lett volna elég, akkor a szó szerint a csúcsra csücsülő felhő teljesen eltakarta a tavat, majd a következő pillanatban bőrig áztatta a látogatókat. Az állandóan telt házzal üzemelő felvonón visszafelé, némiképp kibújva a felhőtakaró alól, valóban kivételes látvány tárult fel.

Itália Balatonja számos lehetőséget rejt az év minden szakában, ahogy a környékbeli kisvárosok lakói is tárt karokkal fogadják a turistákat. Ha tehetjük, töltsünk el a környéken minél több napot, ne csak egy éjszakára menjünk.

Egyedi klíma

A Garda-tó az Alpok egyik legszebb fekvésű tava. Egyszerre jellemző rá a mediterrán és a hegyvidéki éghajlat. A havas hegycsúcsok és pálmafák mesebeli tájai garantáltan felejthetetlen látnivalókkal kápráztatják el a látogatókat. Olaszország legnagyobb tava 52 kilométer hosszú és 18 kilométer széles. Egy része Veneto tartományhoz tartozik, Lombardiához és Trentinóhoz kisebb részei kapcsolódnak. Keleti partja az olajfák Rivié­rája néven is ismert. Zöldellő dombok, gazdag szőlőskertek, citrom­fák, olívabokrok és cédrusok keretezik Itália festői tavát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!