Utazó

2012.08.22. 08:34

Anglia: misztikus, legendás, érdekes

Ha Anglia, akkor persze London. Először biztosan, de másodszor, harmadszor sem maradhat ki, a multikulti világváros vonzerejével nehéz konkurálni. Ám a szigetország sem csupán a fővárosból áll, vidéken is érdemes körülnézni.

Szente Ottó

Vegyük úti célunk központjának Bristolt. Amely persze külön is megérne egy misét, jelenleg Anglia hatodik legnagyobb városa, de vagy 500 esztendeig a 2-3. helyen állt, a 18. század második felében szorult némileg vissza. De most Bristol csak érkezési pont  - elérhető Budapestről fapados járattal is -, ahonnan a környékre tennénk kirándulásokat. Egy nevezetességet azért megemlítek: Bristolban némely falfelületen eredetiben látható Banksy, a világhírű graffitiművész néhány alkotása. Merthogy a személyazonosságát máig titokban tartó, a hivatalosságnak sok bosszúságot okozó férfiú innen származik.


 
De kerekedjünk fel, hagyjuk el Bristolt, irány a Castle Combe nevű település, keletre kell mennünk kb. 35 kilométert. Anglia legbájosabb faluja - így szerepel Castle Combe a leírásokban, s végigsétálva a hasított kővel fedett aprócska kőházak szegélyezte utcákon, hajlamosak vagyunk igaznak elfogadni ezt a megállapítást, anélkül, hogy bejártuk volna az ország minden szegletét. Mintha száz éveket lépnénk vissza az időben. A falu közepén álló Market Cross 14. századi, akkor emelték, amikor a település heti piac tartására kapott jogot. A St. Andrew-templom hasonló korú, különlegessége, hogy a földszinten üveg mögött látható a harangot időzítő óraszerkezet, egyike a nagyon kevés ma is működő középkori óráknak. A mintegy 350 lakost számláló település akárha díszlet lenne, pedig nagyon is élő. Előbbi jellemzőjét viszont előszeretettel hasznosítják a filmesek, számtalan mozit forgattak itt.


 
Glastonburybe Bristolból délre indulva juthatunk. A település neve az egész világon ismert az 1970 óta évről évre megrendezett zenei fesztiváljáról, amit a világ legrangosabb ilyen rendezvényeként tartanak számon. (Idén elmaradt, Michael Eavis, az ötletgazda farmer, mindmáig fő szervező azt mondta: nem akart az olimpiával konkurálni.)
 
Úgy tartják, Glastonbury Anglia ősi, misztikus szíve. Legendák sora fűződik a településhez. A hiedelem szerint itt temették el Arthur királyt és feleségét, de sokan a környéken sejtik a Szent Grál rejtekhelyét is, s úgy tartják, az ifjú Krisztus is megfordult erre. Az viszont tény, hogy korai zarándokhely, apátságát 700 körül alapították szerzetesek, az egyik legrégebbi keresztény emlékhely Angliában. A sík vidékből kiemelkedő csúcson (Glastonbury Tor) is templom áll, oda mindenki felkapaszkodik, aki erre jár.

A mai kisváros különös hely, lakói láthatóan a habókos látogatókból igyekeznek megélni. Az egymás mellett sorakozó üzletekben minden hiedelemvilág kellékei beszerezhetők, a gyógyító kristályoktól a sámánbotig.

 

Castle Combe-tól alig 10 mérföldre találjuk a Lacock nevű települést. Az ottani apátság története 800 évre nyúlik vissza, a kolostor épülete ugyancsak gyakran szolgál filmek helyszínéül, a Harry Potternek két részéhez is vettek fel itt jeleneteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!