Utazó

2012.03.08. 08:29

Barokk hangulat modern köntösben

A reformkorban, meghatározó kulturális szerepe miatt a Dunántúl Athénjeként emlegették. Épített és szellemi örökségét - a hagyományos pápai vendégszeretet mellett - érdemes megtekinteni és megtapasztalni, beleszagolni az iskolaváros levegőjébe.

Nagy Imre

Amennyiben Veszprém felől közelítünk a Bakony lábánál fekvő barokk kisvároshoz, elsőként a volt szovjet laktanyából kialakított, számos vállalkozásnak otthont adó Ipari Parkot érintjük. Autószalonok hosszú sora vezet be a városba, ahol elhaladunk a volt Állami Tanítóképző szép épülete mellett, majd a Jókai utcán a gróf Esterházy Károly építtette kórház, a Március 15. téren a református templom, az egyedülálló Kékfestő Múzeum, Petőfi és Jókai mellszobra köszön a látogatónak. S már itt is a belváros műemlék épületeivel, templomaival, múzeumaival.

Győr felől érkezve elhaladunk az egykori vadaspark, a Várkert mellett, innen már szembetűnik a büszke kastély és a Fő teret uraló barokk nagytemplom.  Szálljunk ki az autóból és folytassuk gyalogosan az utat! Már csak azért is, mert a tér ma építési terület: uniós forrásból újul meg, hogy a város polgárait és a turistákat pihenőhelyként, közösségi- és rendezvénytérként szolgálja. A belváros funkcióbővítő rehabilitációja újjá varázsolja a régi Városháza és a Deák Ferenc utcai mozi épületét is.



A Fő téri munkálatokat megelőző ásatások számos izgalmas emléket hoztak felszínre a késő középkorból, de a régészek megtalálták az Árpád-kor nyomait is. A sugarasan kialakított térburkolat, a tervezett jégpálya, és a tér egyéb attraktív elemei a nyár végére már elkészülhetnek. Akkor majd azon sem kell csodálkozni, ha a hangulatos teraszokon rizsporos parókás, sétabotos, térdnadrágos urak és terjedelmes barokk szoknyát viselő, dekoratív hölgyek fogadják a gyanútlan látogatót, hogy kalauzul szegődjenek mellé a hamisítatlan barokk hangulatú városban.



A hazai turizmus kiemelt célpontja lehet az Esterházy-kastély. Két sikeres pályázatnak köszönhetően nyílik lehetőség az újjáépítésre és a családbarát szolgáltatások bővítésére. A pályázó város itt négy prioritást fogalmazott meg az érték és értékmentés, a hagyomány és a művészet, a rendezvények, illetve a tanulás és szórakozás kiemelésével. Az épület sok éven át zárva volt a látogatók előtt, ám a tavalyi év májusában, a főúri enteriőrök felújítását követően ismét megnyitotta kapuit. Bár a télen zárva tartott, tavasztól az érdeklődők továbbra is interaktív tárlatvezetésen vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a grófi család hétköznapjaival.

A folyosón az Ősök csarnokának festményei fogadják a látogatót, majd minden teremben más élőképpel találkozhat: az egyikben a grófné portréja készül, a másikban a gróf gyakorolja a vívást, a harmadikban szobalányok pletykálnak. A főúri ebédlő pazar berendezését a nemrég előkerült Esterházy-étkészlet, illetve az együttműködésnek köszönhetően ajkai kristályok és herendi porcelánok teszik teljessé. Megtekinthető a kastély alatti pincerendszer is, amely számos legendát kínál. A kastély fejlesztése folyamatos, a tervek szerint kiállítótér, hangulatos kávézó, a gyermekek számára kiépített játékbirodalom, és az Európa Nostra-díjas kápolna várja a látogatókat. A tervezett fejlesztések nem érnek véget a kastély felújításával és a turisztikai attrakciók megteremtésével: az elképzelések szerint a kastélykert, az őrházak, a váristálló és az épület alatt húzódó pincék is megújulnak. A kastélyból utunk a hangulatos Várkerten, a város tüdején keresztül vezet kifelé. Egy szép, fából készült hídon áthaladva megpillantjuk a Petőfi gimnázium, a városi sportcsarnok épületét és a Perutz stadiont. Haladjunk el a gimnázium és a sportot űzők szentélye között, hogy fáradt tagjainkat jótékony termálvízben kényeztethessük. 



A 2011-es év legnagyobb fejlesztését - szintén uniós forrásból - a Várkertfürdőben követhetjük nyomon. A nyitása óta töretlenül népszerű fürdő és strand több mint egymilliárd forintból bővült 2011-ben: a meglévő medencékhez új felnőtt és gyermekmedencét építettek, hatalmas, tizennégy méter magas, háromcsúszdás torony, és a nagymedencénél ugrótorony biztosítja a merészek számára az izgalmakat. Elkészült a gyógyvízre és komoly szakembergárdára építő új, 1500 négyzetméteres gyógyászati részleg, ami nem csupán a mozgásszervi betegségek kezelését, rehabilitációját, de az aktív pihenést is szolgálja.  Sétánkat befejezve beülhetünk egy hangulatos étterembe, hogy végiggondoljuk: a látottakat.  Megfontolt városfejlesztés, a modern építészeti elemek és attrakciók ötvözése az ódon, barokk hangulattal, és a vendégszerető pápaiak: mindez akár egy többnapos kirándulást is megér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!