Vác

2019.04.21. 07:00

Barokk idill a Duna partján

A Dunakanyar központjaként ismert város vonzó idegenforgalmi célpont évezredes történelme, természeti környezete és gazdag kulturális kínálata miatt.

Müller Anikó Hanga

A főtéren található a Fehérek temploma. Történelmi és építészeti emlékei vonzó turisztikai célponttá teszik Vácot Fotó: Müller Anikó Hanga

Nevének eredetéről több teória született. Egy középkori krónika erdős helyként említi Vácot, ahol nem lakott más, csak egy Vácz nevű remete, aki megjövendölte Géza hercegnek Salamon király legyőzését. A magyar trónért vívott döntő csata előtt találkozott vele Géza, aki már királyként visszatért testvérével, a későbbi Szent László királlyal. A vadászó testvérek előtt megjelent egy agancsai között égő gyertyákat hordozó szarvas, elvezette őket egy Duna-parti magaslatra, és eltűnt a szemük elől. A különös élmény hatására Géza azon a helyen alapította meg az első püspöki székesegyházat, ahol ma sírhelye van.

A városka hangulatát meghatározza a Duna, a belvárosi partszakaszán parkosított területet alakítottak ki. Míg a szemközti parton a Pilis nyúlványai egészen a Budai-hegységig folytatódnak, a Naszály a Kárpátok Magyarországra átnyúló utolsó vonulatainak záró tagja, így Váctól északra hegyvidék, délre sík táj képe fogadja az utazót.

A püspökség alapjait István király rakta le, alapítójának mégis I. Gézát tekintik. A középkorban a vízpart mellett vár épült. Szükség volt rá, mert a város a történelmi Magyarország középpontjában volt, így a fontos hadi események mindig érintették. Ma egy bástyája áll, ami egy lakóház része, Hegyes torony a neve.

A 14. században Báthory Miklós humanista váci püspök felvirágoztatta a települést, szobrászokat, festőket, építészeket fogadott, főiskolát alapított, ahol az összes tudományt neves itáliai professzorok tanították. Mindennek a török dúlás vetett véget, mely 1686-ban ért véget. Vácott található hazánk egyetlen diadalíve, melyet Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtetett Migazzi Kristóf váci püspök 1764-ben. Az uralkodónő hajóval érkezett a Dunán a pozsonyi országgyűlésről. A nemesség lóháton, díszmagyarba öltözve várta a vendégeket, érkezésüket ágyúlövés jelezte. Amikor a királynő megtudta, hogy a diadalív mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajtatni alatta, kiszállt a hintóból, és gyalog ment el mellette.

A kőkapu magassága 20, szélessége 12, vastagsága 4 méter. A főtér már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. Északi oldalán a Bécsi kapu állt, szemközt a városháza, majd a jól körüljárható Szent Mihály-templom, melynek kerítő falaihoz épültek a piac bódéi is. Így alakult ki különleges, nyújtott háromszög formája. A déli oldalán láthatjuk a Fehérek templomát, mellette a harangjátékos zenepavilon mögött a Curia épületét, az egykori káptalanházat. A Bécsi kapu felé haladva áll az egykori püspöki palota, ma Siketnéma Intézet, az egykori Nagypréposti palota, ma Váci Egyházmegyei Gyűjtemény, az egykori Aranyszarvas Fogadó, ma a Váci Művészeti Gyűjtemény otthona.

A főtéren található a Fehérek temploma. Történelmi és építészeti emlékei vonzó turisztikai célponttá
teszik Vácot Fotó: Müller Anikó Hanga

A tér nyugati oldalán található az Irgalmasrendi Kórház és Kápolna, a városháza, a Memento Mori kiállítás. Nem szabad kihagyni Váci György kétszeres aranydíjas könyvkötőművész alkotásainak megtekintését sem, mely által megismerhetjük a könyvrestaurálás és kötészet folyamatát, annak ősi eszközeit. A klasszicizáló, későbarokk székesegyház uralja Vác látképét. Már az ötödik püspöki főtemplom a püspökség megalapítása óta, szentélykorlátja tartalmazza a török időkben elpusztult reneszánsz székesegyházból származó eredeti darabokat. 76 méter hosszú, 34 méter széles, 55 méter magas, befogadóképessége ötezer fő. A tornyok kőszobros korláttal zárulnak. Főoltárképe és kupolafreskója Maulbertsch-alkotás.

A városban laktak egy évig Petőfi Sándor szülei, egy itteni látogatásakor írta az Anyám tyúkja című verset, itt született Fónay Márta és Jancsó Miklós. Gazdag kulturális programjai közül kiemelkedő a Váci Világi Vigalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!