Utazó

2014.02.25. 13:25

Bazaltutcán a Vadlán-likhoz

Vadregényes tájon, évezredes sziklaképződmények között, látványos bazaltutcában barangolhat, aki a Kovácsi-hegyet választja kirándulása céljául.

Sámel József

A Zala megyei Vindornyaszőlős, Nagygörbő és Zalaszántó közti hegyen szervezetten, tanösvényen tett séta közben lehet megtekinteni a ritka és különleges természeti képződményeket. A bakancsos turisták dönthetnek, hogy a kettős körséta közül melyiket választják, a nyolc, illetve a négy kilométeres úton járják-e be a hegyet.

S hogy mit kell tudni a Kovácsi-hegyről? Nos, a Kovácsi-hegycsoport a Keszthelyi- hegység része, annak legnyugatibb tagja. Helyzete, kialakulásának története azonban mégis más, hiszen vulkáni tevékenység révén jött létre. Keletkezése a Balaton-felvidéken végbement vulkanikus tevékenység eredményeként körülbelül hatmillió évvel ezelőttre tehető.

A hegy része a ritka természeti kincs, a bazaltutca. amely kétszáz méter hosszan elterülő, páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. A vulkanikus kőzet a lazább altalaj süllyedése miatt megrepedezett, és monumentális, tíz-tizenöt méter magas bazaltoszlopok, mély hasadékok keletkeztek. A Kovácsi-hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élőhelyei.

A sziklafolyosónál található Vadlán-lik nevű barlang kapcsán sok legendát ismernek a helyiek. A legismertebb szerint egy szép leány szerelmes lett egy szegény legénybe valahol a Kovácsi-hegy környékén. Mikor a lány szülei rájöttek erre, mindent megtettek, hogy megakadályozzák a frigyet. Örömöt színleltek és felbiztatták leányukat, hogy hívja csak meg hozzájuk választottját vendégségbe.

A leány szíve repesett az örömtől, amikor végre bemutathatta kedvesét. A galád szülők azonban addig kínálgatták a legényt borral, míg az alaposan felöntött a garatra. Mámoros állapotában a gazda hívta, hogy bemutatja az istállót és a gazdaságot. Az istállóban azonban már zsandárok várták, akik az apa kérésére megölték a legényt. Amikor a lány ezt megtudta, szinte beleőrült nagy fájdalmába és elmenekült otthonról.

A Kovácsi-hegyi kirándulások alkalmával csodálatos természeti világ tárul a turisták szeme elé (Fotó: a szerző)

A tanösvény tíz megállóhelyén számos információt kapnak a bakancsosok. Egyebek között a térség földtani, növénytani, állattani értékeit ismerhetik meg, de például a négylábú vad nyomának olvasására is megtanítanak bennünket.

Négy éve, a Nagykanizsai Kerekasztal Civil Egyesület felhívására pályázott Vindornyaszőlős, és a Kovácsi-hegyi tanösvény bemutatásával elnyerte Zala megye 7 csodája kitüntető címet. A márványtábla és az oklevél Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található, s fennen hirdeti: a Kovácsi-hegy sziklaösvény, bazaltutca a különlegesen csodálatos, megtekintésre, bejárásra feltétlenül érdemes természeti csodák egyike.

S ha már Vindornyaszőlősön kirándulunk, a sorból nem szabad kihagyni a Vindornya-láp területét, amelyet nemrég rehabilitáltak. A csodálatos környezetben tavak, patakok mellett tehetünk sétát, és hídon át egy kis szigeten is letáborozhatunk. A felújított kilátóról pedig csodálatos panoráma nyílik a környezetre. A lápterület a kutatók kedvelt helye, hiszen a területen nagyon ritka és különleges növény- és állatfajok találhatók.Mindezek alapján egyáltalán nem csoda, hogy a Kovácsi-hegy és a település egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!