Calabria: Ahol vulkán nyeli le a napot

Különleges naplementék, bergamott- illat és cipolla di Tropea, azaz lila hagymás finomságok – Calabriát érdemes minden érzékünkkel felfedezni. A régiót, amelyet a zöld árnyalatai és a türkizkék szín jellemez leginkább.

Rimányi Zita

Fotó: Pixabay

– Az olasz csizma orrán csücsül, kevésbé ismert, mint a vele szomszédos régiók, pedig természeti adottságai hasonlóak, talán még jobbak, szebbek is, mint például Szicíliának. Calabria kilencven százaléka természetes növényzet borította domb- és hegyvidék, csak tíz százaléka síkság. Utóbbi a nyolcszáz kilométeres csodás partszakasz. Sziklás, homokos strandokat kínál, mindenki találhat magának tetszőt. A Jón- és a Tirrén-tenger vize is kristálytiszta – mondta el a több mint tíz éve ott élő olvasónk, Töreki Andrea, aki gyakran jár haza Balatonfüredre családjához.

Töreki Andrea több mint tíz éve él Dél-Olaszországban, szívesen segít az eligazodásban a Calabriába utazó magyaroknak
Fotó: családi

 

Tropeában lakik, a városban, amelyet Calabria gyöngyszemének tartanak, ahol nem jellemző a tömegturizmus, és számos meglepetést tartogat Andrea szerint. Délre érkezve rendre megdöbbennek a látogatók, hogy a vízben szegény térség nem kopár, mint gondolták. Bármerre néznek, vad, természetes módon megőrzött tájat láthatnak, és autentikus, hamisítatlan olasz hangulatot élhetnek át. Itt ugyanis többnyire családok működtetik az üzleteket, így akik kiszolgálják őket, azok általában a tulajdonosok.

Calabria kilencven százaléka természetes növényzet borította domb- és hegyvidék, csak tíz százaléka síkság. Utóbbi a nyolcszáz kilométeres csodás partszakasz
Fotó: családi

 

– Azt többnyire tudják az emberek, hogy a máig működő vulkán, a Stromboli innen érhető el. Azt kevesebben, hogy főleg június és szeptember között milyen gyönyörű naplemente csodálható meg. Mindennap egyedi produkciót nyújt a vízbe merülő vöröses korong. A páratartalom ilyenkor engedi, így látszanak a Lipari-szigetek. Augusztusban egy este a Stromboli „le is nyeli” a napot: épp a csúcsa fölött nyugszik le – sorolta Andrea. Minden régiónak megvan a maga sajátos tésztaétele. Calabriában ez a filéja, főzési ideje kicsit hosszabb a szokásosnál. Érdemes megkóstolni a tropeai lila hagymát is, a cipolla di Tropeát. Májusban a földek, ahol termesztik, karakteres illatot árasztanak. Ha étteremben olyasmit rendelünk, aminek nevében szerepel az „a’la tropeana”, biztos a helyi lila hagyma dominál benne. – Árulják a magját, de ha máshol vetik el, soha nem lesz olyan az íze, mint nálunk – állítja olvasónk. Beszélt lakhelye egy másik illatélményéről is. Itáliának ugyanis csak ezen a részén termesztik a bergamottot, a citrusfélét, amely sok parfüm, kozmetikum alapanyaga. Olajából már lekvárt, cukorkát is készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!