Hangulatos szicíliai város

2019.05.26. 07:00

Catania életét folyamatosan a vulkán uralta, kétszer el is pusztította

Akinél Svájc vagy Németország az etalon, az minden bizonnyal – némi túlzással – sokkot kap a Cataniában tapasztaltaktól. Pedig „csak” élnek. Szicíliában.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Szicília második legnagyobb városa – több mint 300 ezren lakják – a sziget keleti oldalán fekszik, a gyakran füstölgő Etnától délre. Fapados járattal is könnyen megközelíthető, a repülőút bő két óra. Repülőtere nincs messze a központtól, alig tíz kilométerre található.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Cataniában nem igazán számíthatunk turistaként a városi tömegközlekedésre, igaz, van metró. Autóval közlekedni sem kifizetődő: egyrészt a keskeny utcák miatt, másrészt nem igazán van olyan autó, amelyen ne lenne legalább egy horpadás, koccanásnyom, ráadásul nehéz parkolóhelyet találni. A városba érkező turistákat azzal riasztják az útikönyvek, hogy az értékeinket tartsuk rejtve, dugjuk el a mobiltelefont és a fényképezőgépet. Szerintem nem ilyen gyászos a helyzet, igaz, embere válogatja, pontosabban ingerküszöbe. Persze nem árt figyelni a motoros tolvajokra, akik nagyon szeretik a kis táskákat és ékszereket. Sokan mondják: ne sétálgassunk kies utcákon, kerüljük a rosszabb negyedeket, de ez mára minden nagy európai városra igaz; szóval nem kell félni Szicíliától.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Amit semmiképp se hagyjunk ki, az a Piazza del Duomo az elefántos szökőkúttal, a paloták és barokk templomok. A történelem iránt érdeklődőnek csoda a görög–római színház, az ókori romok és római amfiteátrum, de emlékezetes a normann időkből való Ursino-kastély is. A látnivalók java a II. Viktor Emánuel sugárút mindkét oldalán található, vagy éppen ahhoz közel, ráadásul az óváros nem olyan nagy.

Piacra vágyunk? A legnagyobbat a Piazza Carlo Albertón találjuk, ahol minden van a felesleges lomoktól a ruhákon át az élelmiszerekig. Emellett természetesen a halpiacot sem szabad kihagyni.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Ha Catania, akkor természetesen Etna! A város életét és fejlődését folyamatosan a vulkán uralta, két alkalommal el is pusztította a települést. Érdekes tény: egy 1700-ban kifejlesztett rácsozatrendszer segítségével a kiömlő láva egy részét építőanyagként hasznosítják. A városban számos építmény áll, amelyet fekete tufából készítettek.

Aki szeretne, feljuthat kontinensünk legmagasabb (3329 m) vulkánjára; meglátogatásának kiindulópontja a Rifugio Sapienza, amely 1900 méter magasságban található. Onnan a Funivio dell’Etna lanovka viszi a látogatókat 2500 méter magasságba. A kráter pereme közel háromezer méter magasságban van. A parkolóból a csúcsra menethez kell a jó kondi. Aki belevág, vegyen kényelmes túracipőt, vigyen dzsekit, de megéri a hang-látvány miatt a túra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!