Egy kivételes kikötőváros

2019.01.20. 07:00

Civitavecchia az év minden szakában elvarázsolja az utazókat

A tenger felől Civitavecchia kötelező állomás a Rómába tartók számára. A kisvárost az olasz főváros legfontosabb kikötőjeként tartják számon. Hangulatos utcái, tengerparti fövenye miatt érdemes hosszabb időt tölteni itt.

Benedek Bálint

A kikötőben „parkoló” kisebb halászhajók mellett mára a luxushajók kedvelt célpontja lett a település Fotó: Benedek Bálint

A tengerjáró luxushajók szinte menetrendszerűen kötnek ki az olasz kisváros partján. Azonban az ide érkező turisták szeme előtt egy cél lebeg: minél előbb Rómába utazni. Általában csak annyi időt töltenek a kikötőben, hogy felszálljanak a buszra vagy épp a vonatra. Bár az olasz fővárost nem lehet egy látogatás alkalmával megismerni, hiszen a történelme és modern oldala is számos titkot rejt. E sorok írója mégis úgy döntött, hogy marad az ugyancsak érdekes, 52 ezer lakosú, Tirrén-tenger partján fekvő városban.

A part mentén fekvő Forte Michelangelo reneszánsz erődítés csodás látványával csalogatja a várak iránt rajongókat Fotó: Benedek Bálint

Nem is kell messze gyalogolni a hajóval érkezőknek a történelem egy szeletéért, hiszen a Forte Michelangelo, egy kiemelkedően szép reneszánsz erődítés csodás látványával csalogatja a várak iránt rajongókat. A vár a reneszánsz várépítészet mintapéldája. Építtetője Giuliano della Rovere (1443–1513) bíboros, akire 1503-tól haláláig II. Gyula néven az egyik legismertebb reneszánsz pápaként emlékezünk. Az interneten kutakodva kiderült: a szentatya megunta a környéket ért, közel száz év óta tartó kalóztámadásokat, gyújtogatásokat és fosztogatásokat, és elhatározta, hogy a lakók védelmében várat emel a tengerparton. Célja az volt, hogy egy erődítménnyel biztosítsa a Róma felé vezető utat és nyugalmat biztosítson a város polgárai számára, akiknek addig folyton menekülniük kellett a martalócok inváziója elől. Az erőd 1535-ben készült el, amely egy római katonai tábor romjaira épült, korának egyik legnagyobbja volt.

A kikötőben „parkoló” kisebb halászhajók mellett mára a luxushajók kedvelt célpontja lett a település Fotó: Benedek Bálint

A négyszög alaprajzú erősséget a sarkain négy bástya (San Colombano, Santa Ferma, San Sebastiano és San Giovanni) védi, valamint az egyik oldalán a névadó által befejezett nyolcszögű öregtorony. A vár 1943-ban a szövetségesek bombázása során súlyos károkat szenvedett, majd a kilenc évvel későbbi helyreállítást követően legutóbb 2000-ben voltak felújítások. Ha megcsodáltuk a gigantikus építményt, s még mindig az építészeti remekekben szeretnénk gyönyörködni, akkor érdemes felkeresni az Assisi Szent Ferenc-katedrálist. A háború Civitavecchia többi épületét sem kímélte, ám a rekonstrukciók jóvoltából a látogatók igazi, mediterrán hangulatú utcákon sétálhatnak. Persze a tengerparti fövenyen tett séta valósággal feltölt energiával, nem véletlenül az év minden szakában lenyűgözi a turistákat.

A kikötőben horgonyzó halászhajók látványa ugyancsak óriási élményt jelent, hiszen délutánonként halászokkal is lehet találkozni, akik épp a hálót mossák, vagy épp a hajót takarítják a következő napi „bevetés” előtt. A kikötő feletti utcában az egyik modern, új építésű társasház tervezőjét például pusztán a kilátás érdekelhette, amikor megépítette a házat. Az emeletes épületnek a magasföldszintjét egy műemlék takarja, szinte ráépült a ház. Más kérdés, hogy a kivételes „házasság” a turisták egyik kedvenc helye, gyakran fotózzák, és pózolnak előtte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!