Itt minden valóra válik

2018.04.02. 08:00

Dubaj az 1950-es években kezdett fejlődni, azóta megállíthatatlan

A csodák birodalmának is mondható. A világon szinte sehol nem tapasztalható ilyen mérvű fejlődés, kreativitással párosítva, mint itt.

Balla Emőke

A Burdzs al-Arab (balra), a Tom Wright építész tervei alapján épült luxusszálloda az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált. A 321méteres épület a leg- magasabb szálloda a világon Fotó: Lovasi Zsuzsanna, pixabay.com

Dubajban semmi nem tűnik lehetetlennek, az emberi képzeletnek nincs határa. Az úti cél ma már egyre inkább elérhető, megfizethető a turisták számára, az egyhetes kirándulás nem drágább, mint egy görögországi vagy spanyolországi utazás.

A Sheikh Zayed-nagymecset látványa mindenkit lenyűgöz Abu-Dzabiban Fotó: Lovasi Zsuzsanna

Az elmúlt években Veszprémben és környékén is egyre nagyobb volt az igény a dubaji utakra. Sokak számára vonzó, hogy az itthoni hidegből a nyárba mehetnek (nyáron, az 50 fokos hőségben egyik utazási iroda sem szervez programot), megismerkedhetnek a különleges arab világgal. A Lovasi és Társai Tourist Utazási Iroda második éve szervez Dubajba utat, februárban és novemberben. Ma már több légitársaság indít közvetlen járatot Dubajba, könnyebbség az is, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe vízummentes az utazás, mondta Hagemann-Lovasi Beatrix. Az ügyvezető kiemelte, hogy az úti cél öt és fél óra alatt elérhető, így azok is vállalhatják, akik ódzkodnak a hosszú repülőutaktól.

Sokan azt gondolják, hogy Dubajra csak a csillogás jellemző, pedig nagyon gazdag a kultúrája is, mi is sok értékes programot kínálunk – tette hozzá Lovasi Zsuzsanna irodavezető. – Bemutatjuk a jellegzetes arab világot, a hagyományokat, az építészetet, azt, hogy Dubaj miként vált az elmúlt száz évben a legszebb, legnagyobb, leggazdagabb turisztikai célponttá. Kettősség jellemzi ezt a helyet: a tradicionális arab világ és a 21. század fejlődése. Dubaj az 1950-es években kezdett fejlődni, majd ugrásszerűen a ’90-es években. Én 1999-ben jártam ott először, utána 2016-ban; a közel húsz év alatt olyan látványos volt a fejlődés, hogy szinte rá se lehetett ismerni a városra. Ma Dubaj és Abu-Dzabi között hatsávos autópályán lehet közlekedni, korábban csak a sivatagi homokdűnéken keresztül lehetett. Dubaj nemcsak az olajból gazdagodott meg, hanem a kereskedelemből és a turizmusból. A fejlődés folytatódik, 2020-ban világkiállítás lesz Dubajban, már készül a város.

Az Egyesült Arab Emírségekbe látogató turista nagyon sok program közül választhat. Dubajban megismerkedhet a világ legmagasabb épületével, a 828 méter magas Burdzs Kalifával, a mesterséges Pálma-szigetekkel, sivatagi dzsip- túrán vehet részt. Abu-Dzabi az Emirátusok fővárosa, egyben a kulturális központ, múzeumokkal. Itt található a Sheikh Zayed-nagymecset, mely az Emirátusok legnagyobb, a világ nyolcadik legnagyobb mecsetje. Hatalmas márványépülete mindenkit lenyűgöz. A Forma-1-es versenypályára és a Ferrari parkra is sok turista kíváncsi.

A Burdzs al-Arab, a Tom Wright építész tervei alapján épült luxusszálloda az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált. A 321méteres épület a legmagasabb szálloda a világon Fotó: pixabay.com

A Dubajtól húsz kilométerre fekvő emírség, Sharjah az arab világ kulturális fővárosa lett 1998-ban. Itt a hagyományos népi kultúrát sokféleképpen őrzik és prezentálják. A turista ellátogathat a Sharjah erődbe és a Blue Soukba.

A Dubajba utazók a tradicionális arab világgal, kulturális értékekkel ismerkedhetnek, ugyanakkor lehetőség van az extrém sportok kipróbálására is. A bevásárlóközpontok és a pihenés a fehér homokos strandon, fürdőzés is vonzerőt jelentenek sokaknak. Dubajban mindenki tömegközlekedéssel vagy taxival közlekedik, olcsó mindkettő.

A közbiztonság jó, ahogyan a higiénia is, a csapvíz iható. A szállodák színvonala kiemelkedő, az ellátás kiváló, a személyzet vendégszerető, mindent megtesz azért, hogy a turisták jól érezzék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!