Barcelona

2018.09.02. 08:00

Egy modern kikötőváros a Földközi-tenger partján

Barcelona mediterrán városának számos nevezetessége van, építészetének talán legismertebb remeke a Sagrada Familia, mely ma is épül, vagy gondoljunk a legendás futballcsapatra, a sztárjátékosokat felvonultató FC Barcelonára.

Korosa Titanilla

Forrás: pixabay.com

Katalónia fővárosa modern, globális város kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és idegenforgalmi szempontból is, a Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Olyan jelentős nemzetközi rendezvényeknek adott már otthont, mint az 1888-ban megrendezett Világkiállítás, vagy az Olimpiai Játékok 1992-ben.

A város alapítása a helyi monda szerint i. e. 218-ban történt, Hamilkar Barkasz karthágói hadvezér, a római-pun háborúkból ismert Hannibál apja, alapította meg a mai helység elődjét. Később a rómaiak, a nyugati gótok és a mórok birtokába is került, majd a katalán őrgrófság fővárosa és független település lett.

Több napot érdemes szánni a város felfedezésére, a frekventált helyeken várakozni is kell a bejutásra. A sétálóutca, a La Rambla hossza 1,2 km, a Placa Catalunya és a tengerparthoz közeli Colombus-szobor között húzódik. A 60 méter magas, 1888-ra elkészült Kolombusz-emlékmű tetejéről szép panoráma tárul elénk. A gasztronómia kedvelői a La Ramblán érik el Barcelonában a legnagyobb piacot, a Mercat de la Boqueriat, mely – állítólag – a legszélesebb választékot kínálja friss termékekből egész Európában. A várost körülölelő dombokról is jól látható a Sagrada Familia, a Szent Család temploma. Építése 1882-ben kezdődött, a tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára fejezik be. Elkészülte után, 170 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma lesz, és 18 toronnyal fog rendelkezni. Gaudi munkássága több nyomot is hagyott a városon, a Güell park, melyet az építész modern lakóparknak szánt és ugyancsak az ő műve a Passeig de Grácia 92. szám alatt lévő lakóház, a Casa Milá. Ebben az öt emeletes bérházban valósította meg Gaudí leginkább a természet és az építészet összeolvasztását.

Barcelonának a régi városrésze középkori hangulatú, gótikus negyede az óvárosnak központi része. Középkori és római kori épületek maradványai is felfedezhetők. A város központjához közel található 185 méter magas, a kikötőre néző Montjuic domb, látványosságai közül több az 1929-es világkiállítás, vagy az 1992-es olimpia alkalmából épült, vagy ekkor újították fel. Az Placa Espanya közeli részén található a Táncoló szökőkút, és felette az 1929-es Palau Nacional, amely a Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeumnak ad helyet. Ez Barcelona legjelentősebb, és legnagyobb múzeuma. A Montjuic egy másik részén található az 1992-es olimpia színhelye, ahonnan a város tárul a szem elé. A létesítmény látogatása ingyenes. A modern építészet kedvelői könnyen észreveszik a Torre Agbar 38 emeletes, 144 méter magas felhőkarcolóját, ami jelenleg a Vízművek irodaháza.

Forrás: pixabay.com

A futballrajongók ne hagyják ki a Camp Nou stadiont, túra keretében meglátogatják a múzeumot, öltözőt, a futballpályát, illetve számos trófeát is láthatnak. A hangulatos metropolisz strandjai 4 kilométer hosszan terülnek el az aranyhomokos tengerparton, legnépszerűbb barcelonai strand a Barceloneta a nyári napokon igen zsúfolt lehet, akik ezt nem szeretik, azoknak érdemes egy másikat választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!