Mindenki talál ajándékot

2020.08.09. 07:00

Egyedi iparművészeti termékekből bőven válogathatunk Korondon

Elválaszthatatlan a kerámiától Korond neve, a falu Európa egyik legjelentősebb fazekasközpontja. A helyiek szerint: „amióta a világ világ, mindig fazakaltak.”

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Korond nagyközség az erdélyi Hargita megyében, Székely­udvarhelytől északnyugatra fekszik a 13A országút mellett. A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Ha szeretnénk emléktárgyakat gyűjtögetni erdélyi utazásunk során, mindenképp látogassunk el Korondra, ahol a főút teljes hosszában egy nagy kirakodóvásár.

Korondon a középkorban iparággá nőtt fazekasságnak ősi hagyományai vannak, sokan Európa egyik legjelentősebb fazekasközpontjának tartják. Kialakulásának kezdetén a kerámiakészítés a nincstelenek számára kenyérkereső, a kevés földűeknek kiegészítő foglalkozást jelentett. Elsősorban használati edényeket készítettek: puliszkafőzőt, fuszulykás fazekat, káposztafőző és -gyalu kondért.

Érdemes megtekinteni az egyik legnevesebb helyi fazekasmester műhelyét és boltját
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az első írott forrás 1613-ból származik, amikor az udvarhelyi fazekascéh kontárkodással vádolta a korondiakat. Később egy rendelet szintén az udvarhelyi mesterembereket védte, így Korond is szigorított helyzetbe került. 1750-től a helyi fazekasok évente négy vásáron árusíthatták szabadon portékájukat.

Korondon a főút teljes hosszában egy nagy kirakodóvásár várja a látogatót
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A sóvidéki agyagipar elsősorban az emberi létfenntartáshoz szükséges tároló- és főzőedényeket állította elő, a 19. század végéig zömében mázatlan formában, onnantól kezdve jöttek csak divatba a mázas edények. A fazekasok évszázadokon át versenyképesek voltak a drága és a falusi nép számára elérhetetlen ón- vagy vörösréz edényekkel. Mint megtudtuk, 1900-ra már 367 fazekas gyártotta a mázatlan edényeket, évi 1,2-1,5 millió darabot. 1930 körül két edénygyár létesült összesen 80–120 munkással. 1962-től fekete kerámiát is előállítanak. 1992-ben 872 fazekas dolgozott a faluban, ma 600 körüli az ipari engedéllyel rendelkezők száma.

Hatalmas iparművészeti termékkínálatból, például sokféle főzőedényből válogathatunk
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Korond patak hídja és a vendégfogadó között tartják 1978 óta minden év augusztus első hétvégéjén az úgynevezett Árcsói kerámiavásárt, a korondi népművészek és keramikusok nagyszabású bemutatóját. A kínálat: fazekak, lábosok, boros, sütő- és főzőedények, korsók, tányérok, csempék, vázák, iparművészeti kerámia és kisplasztika. Átlagos napokon a kerámiákon túl szalma- és gyékényfonatok, gyapjútermékek, faeszközök, használati és dísztárgyak között válogathat a látogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!