Utazó

2017.09.13. 06:30

Elmélyülés és meditáció a Kovácsi-hegyen

Utóbbi időben egyre több turista látogat el a Zalaszántó közelében lévő Béke-sztúpához. Magyarországon ez a legnagyobb, Közép-Európában pedig az első buddhista szentély, amit 1992-ben építettek.

Smidhoffer Eszter

A település nevezetessége, turistalátványossága a Dalai Láma által felszentelt Béke-sztúpa. A szentély egy tisztáson helyezkedik el és délkelet felé néz. A Kovácsi-hegynek ezt a részét Emberi Jogok Parkjának nevezik. A parkba, ahogy belépünk balra egy meditációs központ található, amelyet indiai, hindu minták díszítenek belülről. Beljebb haladva jobbról-balról egy-egy ajándékbolt hívogatja az ide látogatókat. Lehet kapni több méretben buddha szobrot, medált, fonott szerencsekarkötőt, tibeti kendőt stb.

A Béke-sztúpa a beépített Buddha-szoborral

Fotó: a szerző

Érdekesség, hogy Európában ez az egyedüli buddhista szentély, ami eredeti Buddha-ereklyét tartalmaz. Az ereklye elhelyezésével szent zarándokhellyé vált Magyarország egyetlen Béke-sztúpája.

Viszonylag egyszerű a megközelíthetősége, a faluból egy hosszú erdei út vezet a szentélyhez. A sokadik bukkanó, kacskaringó után már megörül az ember, mire meglátja a park bejáratát. A látvány és a kedves fogadtatás viszont feledteti a zötyögős kocsiutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!