Utazó

2009.08.06. 09:07

Ezt a várost mindenkinek látni kell - Keressük a legkedveltebb nyaralóhelyet - Balatonfüred

Balatonfüred - Ha még a szomszédos Veszprémből is nehéz szemmel tartani Balatonfüred fejlődését, mit szólhat mindehhez egy turista, aki egy évben csupán egyszer fordul meg a városban..? El lesz ragadtatva!

Tremmer Tamás

Balatonfüred öt évvel ezelőtt egyike volt a nagyobb Balaton-parti településeknek. Egy alvó város, amelyben voltak ugyan programok, nyári attrakciók, de ezek nem rengették meg a világot. 

Az önkormányzat dinamikájának, s a kormányzati támogatásoknak köszönhetően Füred kilépett a szürkeségből, s ma már rá sem lehet ismerni. 
 
A város teljes generált kapott: új sminket, hajat, a stylistnak köszönhetően új ruhát - mindezzel ámulatba ejti az embereket. A reformkori városközpont új köntösben "domborít", vele együtt átépült, megszépült a teljes belváros. 


Summa summárum, a város nagyon egyben van
(Fotó: Andrónyi András)

A móló előtti nagy placc pedig mint valami agora - a szökőkúttal, színpaddal "gyűjti" a népet. 
 
A szívkórháztól a Flamingó Hotelig új úton járhatunk: képletesen és ténylegesen is. Új és felújított szállodák sorakoznak az Anna Grand Hoteltől a Silver Resorton át a már említett Flamingóig - mindannyian négy csillagosak. Itt jegyezzük meg, kár, hogy nem a megújult Hotel Füred Füred zárja a sort…
 
A programokra sem lehet panasz, a városban mindig történik valami, itt van (volt) például a FüredFest. A Tagore-sétányon alkalmi zenészek boldogítják az andalgókat, a színpadon is szervezett műsorok zajlanak. 

Mivel vízparti településről van szó, az örök szerelem vitorlázás nélkül sem telik el hét. A borhetek alatt ha másból nem, az értékes balatoni nedűből kedvet meríthet a turista.
 
Úgy tűnt, örök torzója marad Fürednek a rendszerváltást követően létrehozott bevásárlóközpont, a köznép által egyszerűen csak görög falunak hívott épület együttes. 

Az évekig üresen álló beruházást azzal próbálták megmenteni, hogy mellé építették a Balaton első, s mindmáig egyetlen vízi vidámparkját. Míg az aquapark életre kelt, a görög falu tetszhalott maradt. Két éve aztán újabb, ezúttal úgy tűnik értő kezekbe került a "telep". 

Igaz, a tavalyi nyitás 2009-re tolódott, de új értelmet és persze új nevet is kapott a görög falu. 

A Sundance Parkra keresztelt több hektáros területen üzletek, éttermek, bárok, kávézók, a legmodernebb hang, - és fénytechnikával felszerelt klubok, és a mindezek közé beékelődő full extrás bungalók csábítják a turistákat. És persze működik az aquapark is - 12 csúszdával, élménymedencékkel, szaunával, gőzfürdővel.

A német, osztrák, dán, holland vendégek megállapítása alapján a város bármelyik nyugati menő tóparti üdülőhellyel felveszi a versenyt. Kár, hogy George Clooney előbb talált a Comó-i tóra, mint a Balatonra. 

Pedig itt is minden rendelkezésére állna: finom italok, szép lányok, nyugalmat sugárzó táj… Túlzás nélkül állíthatjuk, ez már Európa. 

Persze ennek azért ára is van. Az Esterházy standbelépő egy ezrest kóstál, az aquapark is drágán méri a szolgáltatását. 

Ugyanakkor ne feledjük, ezen a strandon - akárcsak Nyugaton vagy Délen - épített úszómedence is rendelkezésre áll, vízi vidámpark pedig közel 100 kilométeres körzetben nem található. Aki viszont az olcsóbb strandot keresi, neki sem kell szárazon maradnia: a Kisfaludyba 300 forintért bebocsátás nyerhető.
 
Summa summárum, a város nagyon egyben van. Ami Fürednek örömteli, kevésbé jó a szomszédoknak - azt tapasztalni ugyanis, hogy a környező települések kiürülnek. (Képen jobbra a Jókai-villa)

Amikor befejeződik a strandidő, mindenki Balatonfüred felé veszi az irányt. Jó itt bámészkodni, sétálgatni, elnyalni egy fagyit, vagy beülni egy különlegességre a vízparti kávéházak egyikébe. 

Végigmenni a Tagore-sétányon, megnézni a pecásokat, megetetni a hattyúkat - van ennek valami bája, hangulata. A fíling miatt Veszprémből is egyre többen ide járnak. 
 
Lehet, Balatonfüred nemsokára nemcsak a Balaton fővárosa lesz, hanem a megyéé is...
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!