Kihagyhatatlan program a szafari

2021.03.21. 07:00

Fehér homok és pálmafák Kenyában: igazi álom, luxuskivitelben

Hófehér homok, türkizkék tenger, harminc fok a pálmafák árnyékában, menetrendszerűen érkező hűsítő koktélok – igazi álom, luxuskivitelben. Ez Kenya, az Indiai-óceánra nyíló délkelet-afrikai ország, amely azonban ennél sokkal színesebb és izgalmasabb világgal varázsolja el az egzotikumra kiéhezett európai utazót.

Osváth Sarolta

A Tsavo Nemzeti Park rengeteg vadon élő állatnak ad otthont

A több mint ötvenmilliós ország az Egyenlítő mentén, Etiópia, Dél-Szudán, Szomália, Tanzánia és Uganda szomszédságában, a Kelet-­afrikai-magasföldön fekszik. Évszázadokon át brit gyarmat volt, 1963 óta független.

Hófehér homok, pálmafák az Indai-óceán partján

Fővárosa az 5,5 millió lakosú Nairobi, Kenya legnagyobb és Kelet-Afrika legnépesebb városa. Tulajdonképpen fiatal metropolisz, 1899-ben a Mombasa–Uganda-vasútvonal építői alapították, s ma már főként a mezőgazdasági terméket, kávét, teát, ananászt, tejet, húst, gabonát feldolgozó és fogyasztási cikkeket gyártó kenyai ipar központja. Fekvése sem akármilyen, mivel a Nagy-hasadékvölgy keleti peremén helyezkedik el.

Mombasa jelképe az agyar diadalív

Az Indiai-óceán partján található az ország második legnagyobb városa, a csaknem egymillió lakosú Mombasa. Fontos kikötővel rendelkezik, az óceánparti turizmus központja, Moi nemzetközi repülőterén szállnak le a világ minden tájáról érkező repülőgépek. Az Egyenlítőtől délre, a Mombasa nevű szigeten fekszik, erről kapta a nevét is. Tipikus afrikai város, főként iszlámhívő midzsikendák és szuahélik lakják. A nyomornegyedek, a szeméttelepek éppúgy jellemzik, mint az izgalmas piacok, a keskeny, sikátorszerű utcák, valamint a fehér homokkal borított, pál­mafás, korallzátonyos strandok. Legfőbb látványossága a XVIII. század végén épült Fort Jesus erődítmény és az Omán ház. Tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik Mombasára. Az erődítmény része a Mazriui palota, az Íjászok utcája és egy múzeum, amelyben kerámia- és régészeti kiállítás látható. Az óváros nagyon hangulatos, tele van a különböző kultúrák történelmi építményeivel.

A Tsavo Nemzeti Park rengeteg vadon élő állatnak ad otthont

Kenyában kihagyhatatlan program a szafari. A Tsavo Nemzeti Park a világ biológiai sokféleségének egyik fellegvára, ahol rengeteg vadon élő állat, köztük a nagy ötös: oroszlán, fekete orrszarvú, köpenybivaly, elefánt és leopárd, valamint számtalan különleges vízimadár is látható. A dzsippekkel kalandozó látogatók közben vulkanikus források, oázisok pálmaligetei és vízesések látványát élvezhetik, sőt, a híres Aruba-gát, illetve a Yatta Plateau is itt látható, amelyet a világ legnagyobb lávafolyama borít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!