Utazó

2007.08.22. 07:08

Gyalog a határon át

Magyarország és Ausztria között a határ évtizedekig nemcsak átjárhatatlan, de megközelíthetetlen is volt. Ezt kívánja feledtetni az a Kőszegtől induló, az ausztriai Semmeringig tartó alpannóniai élmény-turistaút, amelyet a közelmúltban vehettek birtokba a túrázók.

Erős D. Zoltán

Az összesen 104 kilométer hosszú főútvonal Kőszegtől indul és Semmeringben ér véget. Az út napi 1521 kilométeres szakaszokban hat nap alatt kényelmesen megtehető. Fontos turisztikai helyszínek bekapcsolása érdekében a főútvonalhoz mellékutak csatlakoznak, amelyek maximum 17 kilométeresek, annak érdekében, hogy az egy nap alatt megtehető legyen. A főút jelzése piros, a mellékutaké sárga. Az útvonal nehézségi foka a legkönnyebbtől a közepesig terjed, s kivétel nélkül biztonságos szakaszokból áll. A legszebb kilátópontok nagy része szelíd hegytetőkön található.

A gyalogtúra  útvonala, amennyire csak lehetséges, az aszfaltozott utaktól távol lévő  ösvényeken vezet.  Az  út mentén különböző állomások találhatók, amelyek az adott térség sajátosságaiba kínálnak bepillantást.
Az Alpannónia az alpesi egyesületek által nemzetközileg elismert jelzőrendszert használja. A sárga alapszínű táblák tartalmazzák a közeli és távolabbi célokat, az elérés várható idejét, a közelben lévő létesítményeket.
Az Alpannónia kőszegi kiindulópontja a közelmúltban megnyílt természetvédelmi látogatóközpont. Ennek megtekintése után mindjárt két kilátóhelyet is kínál a túra. Az egyik az Óház-tető, míg a másik pedig az országhatáron álló Írottkő-kilátó. Az útvonal közben érinti a stájerházakat és a Hörmann-forrást. Közben pedig lehetőséget kínál egy kis velemi kitérőre is.

Az osztrák oldalon elsőként a hirchensteini keresztnél vezet az út, majd az Oberkohlstatten panorámaút kínál csodás kilátást. A következő állomás a Redl-csúcsnál kialakított panorámás pihenő, amely nagyszerű kilátást kínál a Fertő tóra, illetve Riegersburgra. Az út során újabb és újabb kilátók kínálnak remek panorámát. Így például a Hutwisch- vagy éppen a Redschlag-kilátó. Semmering irányába medencéken és völgyeken keresztül vezet az út. 
A Hochwecselről már látható a cél. A befejező állomáson pedig a Semmering, illetve Sonnwendstein kínál kilátást a Hochschwabra, Veitschre, Schneealpera, a Raxra, a Schneebergre, a Bécsi-medencére vagy éppen a Fertő tóra.
Az útvonal megtehető Kőszegtől indulva, de semmeringi starttal is. Az útszakasz keletről nyugatra azonban megterhelőbb, mivel nagyobb szintkülönbséget kell leküzdeni. Érdekessége a túrának, hogy különböző klimatikus zónákon vezet keresztül. Ezek különösen a növény- és állatvilág változásain érhetők tetten. Egy tavaszi túra során pedig elképzelhető, hogy a Hochwecselen még havas a táj, miközben Kőszegen már a gyümölcsfák virágoznak.
A túraút és nemcsak a fő-, hanem a mellékútvonal mentén is  panziók, éttermek, vendégházak sora  várják a turistákat, amelyek az étkezési lehetőség mellett  szálláshelyet is kínálnak a túrázóknak.

A természeti szépségek mellett az alpannóniai túra osztrák partnertelepülései további érdekességeket kínálnak. Így Bad Tatzmannsdorf (Tarcsafürdő), amelynek gyógyfürdője télen-nyáron  közkedvelt  úti cél a fiatalok és idősebbek számára egyaránt. Bad Schönau ugyancsak fürdőhely, ahol szinte minden olyan szolgáltatást  megtalálhatnak a túrázók, amire szükségük lehet.  Bernstein (Borostyánkő)  nemesszerpentin-lelőhely, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a kőzet feldolgozásának technológiájával, a dísztárgyak és különleges ékszerek előállításával. A település nevezetessége még a vár is.  

Markt Neuhodis  (Városhodász)  fő látnivalója a Wallner-malom, valamint a kastély. Mariasdorfba pedig a késő gót  stílusú Mária mennybemenetele plébániatemplomért érdemes elzarándokolni. Az ezerméteres tengerszint  feletti magasságon lévő Mönichkirchen sajátos gyógyklímájával, valamint makettparkjával  hívogatja a túrázókat. A Hochwecsel déli lejtőjén van Mönichwald,  Európa egyik  legszebb, legvirágosabb  faluja.  Az Írottkő lábánál  lévő  Rohoncon fürdőtó, csizmadiamúzeum kínál kikapcsolódást a fáradt  vándoroknak. 

St. Corona egyik kiemelt látványossága a nyári szánkópálya, míg St. Jakob im Walde része a stájer virágútnak. A magyar oldalról indulva a túra végpontját  jelentő, 985 méter magasan lévő Semmeringben a templomok, kápolnák és múzeumok mellett igazi különlegesség a történelmi Semmering-vasút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!