Utazó

2006.12.26. 13:59

Hagyomány és tudomány

Szent Márton hegye messziről vonzza az utazó tekintetét, a pannonhalmi  apátság arányos épületével elkápráztat, a benne élők kedvessége pedig igazolja, miért volt képes ezer éven át a magyar kultúra fellegvára lenni Pannonhalma.

Dallos Zsuzsa

A település címerével sűrűn találkozhat a látogató, ezért érdemes megfejteni: a könyv a tudást, a szőlőfürt a munkát jelképezi, Szent Márton alakja pedig arra utal, hogy Szent Márton nem Savariában, a mai Szombathelyen, hanem a Pannonhalma közelében lévő Sabariában született. Az apátsági domb aljában elterülő települést 1965-ig Győrszentmártonnak nevezték. Mai neve a nyelvújítás korából Kazinczy Ferenctől származik. A falu határában lévő téglagyárban húzta meg magát 1944-ben az erőltetett menet során Radnóti Miklós költő.
A hegy alatt megbúvó település lakói harmóniában élnek a bencés szerzetesekkel, a rendszerváltás óta közös vállalkozásokat működtetnek. Ezek legfontosabbika a borút, amelyet végigjárván a turista megállapíthatja, jól végezték munkájukat a barátok, kiválóan megtanították a szőlőművelés fortélyait.
A Borbirodalom pincészete 1998-ban elsőként nyitott meg a faluban. Tulajdonosai arra vállalkoztak, hogy a borvidék borainak jellegzetességeit bemutassák és bevezessék vendégeiket saját termésű szőlőjükből készült boraik különleges világába. A különleges módon csapra vert hordókból mindenki csapolhat a neki legjobban ízlő borból. A borok ízlelési tudományának elsajátításában alma és dió segít. A pince varázsa és nem utolsósorban a kiváló bor jókedvvel bocsátja útjára vándorát, hacsak nem folytatja az élvezetek halmozásával, vagyis ha nem kóstolja meg az udvarház remekeit.
A kulináris élvezetek után keressük föl a monostort, merüljünk el annak csöndjében. Az épületegyüttest 1996-ban a világörökség részének nyilvánították, a barokk épületegyüttes szépsége vitathatatlan. Akkor újították föl templomát is. Könyvtára számtalan értékes kinccsel rendelke- zik, ősnyomtatványokkal, soknyelvű térképekkel, metszetekkel. Számunkra mindezek közül a legértékesebb az első magyar nyelvi emlék, a Tihanyi alapítólevél. Az eredetit féltve őrzik, azonban minden esztendőben augusztus 20-án közszemlére teszik, és az érdeklődők hosszú sorokban türelmesen várják, hogy megpillanthassák.
A szellemi élvezetek után ránk fér egy kis friss levegő,  sétáljunk egy kicsit a szabadban, ismerkedjünk meg a monostor arborétumával. Az Apátsági Arborétumban több száz fa és cserje díszlik. Ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta (például kínai mamutfenyő, szárnyasdió). Különösen értékesek azok a fajtagyűjtemények, amelyek növénycsaládot vagy egy-egy faj változatait együtt tartalmaz- zák. A terület angolkertté alakítása 1820-ban kezdődött. Több mint 400 növényfaj található a Pannonhalmi-dombság keleti vonulatán.
Védett botanikai értékei: a nagyezerjófű, a tarka nőszirom, a törpe nőszirom, a hegyi árvalányhaj, a tavaszi hérics, a bíboros kosbor és a selymes boglárka. Az állatok között is lelhetünk ritkaságokra: a legértékesebb az énekesmadár-állomány. Az általánosan előforduló fajok mellett kiemelendő a fokozottan védett gyurgyalag, amely ritka fészkelő ezen a vidéken.
A rendszerváltás után a pannonhalmi bencés közösség az iskolai munka folytatása mellett új munkaterületeken is próbálta megteremteni azokat az anyagi alapokat, amelyek lehetővé teszik, hogy betöltse szerepét az egyházban és a világban. Az ezeréves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a több száz éves, kéziratos és nyomtatott könyvekből álló gyűjtemény, amely bizonyítja, hogy a pannonhalmi bencések ősi hagyománya volt a gyógyhatású italok (teák, likőrök, tinktúrák) készítése. A bencés likőrcsalád különlegessége, hogy a jellemzően finomszeszből készült kommersz likőröktől eltérően alma- és cigánymeggypálinka alappal készülnek, és nincs bennük mesterséges aroma vagy színanyag.
A bencés likőrök termelése ízek és összetevők szerint különböző: míg a gyógynövény- és keserűlikőröket szárított alapanyagokból, ezért évjárattól és idénytől függetlenül készítik, a meggylikőrt a mindössze 3 hétig érő, kizárólag friss gyümölcsből. A likőrcsalád tagjait a minőségi italok kedvelőinek ajánlják: a gyógynövény- és keserűlikőröket elsősorban aperitifként, a különleges, tiszta aromájú meggylikőrt pedig édességhez.
Folyamatosan éltek Pannonhalmán szerzetesek, akik szakképzett művelői e hagyománynak: gyógyszerészek, sebészek. Szakkönyveikben, kéziratos anyagaikban rögzítik kísérleteiket, tapasztalataikat; külön kincs Reisch Eleknek, a Bajorországban végzett gyógyszerésznek kis könyvecskéje, amelyben több mint 500 recept található. A pannonhalmi gyógyhatású teák gyártását és forgalmazását a főapátság a legjelentősebb magyar gyógynövény-feldolgozó és  -forgalmazó vállalattal közösen néhány éve kezdte el ősi receptúrák alapján.
A korai középkorban alakult ki az az egyszólamú liturgikus énekkultúra, amely többnyire szentírási szövegek hangszeres kíséret nélküli előadását jelenti. Minden bencés monostor ősi spirituális és szellemi értékéhez tartozik a gregorián ének. A pannonhalmi gregorián schola is e hagyományt őrzi, és tölti meg élettel minden vasárnapi és ünnepi liturgiájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!