Nem mindennapi panoráma

2019.03.24. 07:00

Katonai objektum működött a jelenlegi szabadidőközpont helyén

A város legmagasabb pontjára épített pápai kilátótorony nagy népszerűségnek örvend a kirándulók, a természetközeli kikapcsolódásra vágyók, a térség magaslati panorámája iránt érdeklődők körében.

Polgár Tibor

A Hagyományok Hegyét a különféle rendezvényeken kívül is sokan felkeresik Fotó: Polgár Tibor

Az Öreghegy 176 méter magas részén, a Hagyományok Hegye elnevezésű történelmi, néprajzi és természetismereti szabadidőközpontban található kilátót 2014 őszén adták át. A létesítmény, valamint a közvetlen környezetében elhelyezett padok és asztalok építési költsége közel 24 millió forint volt, amit teljes egészében a Bakonyerdő Zrt. biztosított. A csaknem 8,5 hektáros terület évtizedekig katonai célokat szolgált, mígnem az ezredfordulót követően lelkes helyi hagyományőrzők hozzáláttak itt egy különleges szabadidőközpont kialakításának.

A második világháború végén, 1945-ben az oroszok telepítették ide, a város legmagasabb pontjára az első lokátort, a magyar katonák pedig 1961 második felében, a Sármelléken szolgáló egység Pápára helyezésével költöztek fel a hegyre. Egyúttal ezen az öreghegyi területen megalakult a 7. Önálló Rádiótechnikai század. Az alakulatnak részt kellett vennie az összefüggő rádiólokációs tér létrehozásában, miközben a fő feladatai közé tartozott például a légtérvédelem, az ellenséges repülőeszközök felderítése és követése, valamint a felderítési adatok továbbítása az elöljáró harcálláspontra, továbbá például a saját repülőgépek és a polgári légi forgalom ellenőrzése.

Tehát segítették a pápai reptéren megforduló repülőgépek tájékozódását, pásztázták a légteret. 1988-ban aztán a Pápától 13 kilométerre lévő Kupra telepítették át az öreghegyi radarállomást, amin időközben jelentős korszerűsítéseket hajtottak végre.

A város határában található korábbi katonai terület elhagyatottá és rendkívül elhanyagolttá vált, majd 2002-ben egy tettre kész hagyományőrző csapat illetékességi körébe került.

A Hagyományok Hegyét a különféle rendezvényeken kívül is sokan felkeresik Fotó: Polgár Tibor

Civilek és különféle egyesületek összefogásával, becslések szerint több mint tízezer munkaóra árán eltüntették a rengeteg szemetet, az omladozó épületeket, az elbozótosodott növényzetet, aztán létrehozták a néprajzi, történelmi és természetismereti vonulattal bíró szabadidőközpontot, a Hagyományok Hegyét. Kialakítottak itt egy, a térség gazdag állat- és növényvilágát bemutató tanösvényt, egy jurtakiállítást, emellett felépítettek egy palánkvárat, illetve az említett, 8,5 méter magas járószinttel bíró kilátót.

A pápai Öreghegy egyébként már a történelmi időkben is lakott terület volt. A térség a polgárság és a parasztság értékeit, kultúrkincseit egyaránt magában hordozza, továbbá jelentős avar kori emlékekkel rendelkezik, így nagyszerűen lehet itt szemléltetni a város középkori múltját. A Hagyományok Hegye a természetismeret terén is kiemelkedőnek számít, hiszen több mint 100 növény- és állatfaj figyelhető meg ezen a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!