Utazó

2007.08.29. 06:49

Kirándulás borokkal

A Somló 431 méter magas vulkáni tanúhegye a Balaton-felvidék vulkáni hegyeinek rokona. Ötmillió éve emelkedett ki bazaltkúpja, majd a szelek, a jégkorszaki viszontagságok lekoptatták környezetének üledékes kőzeteit, és megmaradt az időnek ellenálló magányos bazaltkúp.

Kiss Nikolett

A Somló azon kevés bazalthegyek egyike, amely megúszta az ember rombolását. Bazaltja lyukacsos, tufaszerű, és az egykori gyors kihűlés örökségeként belső feszültségekkel teli, ezért építkezéseknél nem használható. A Somló tetejéig felérő bazaltorgona azonban hasonlóképp lenyűgöző látvány, ha nem is olyan méretű, mint a Badacsonyé. Különös szépségéhez hozzájárul, hogy bazaltsípjainak jó részét aranysárga zuzmó borítja.
A Somló ideális hely a magas színvonalú szőlőkultúra kialakítására - ahogy azt már a rómaiak is felfedezték. A Somlói Borvidék Magyarország legkisebb borvidéke. A hegy szoknyáját körbeölelő szőlők gyakran a meredek, már művelhetetlen sziklás részekig érnek.

A hegy oldala fehérborszőlő-fajtákat nevel: olaszrizlinget, furmintot és hárslevelűt. Különleges illatú és ízű száraz bort ad a juhfark, amelyet Magyarországon sokáig csak itt találhattunk meg. A Somló hegy borait napjainkban kezdik újra felfedezni. Mesélik a hegy környékén élők, hogy a zirci körzetben 1742-ig nem volt patikus és orvos, a környéken minden egyes betegséget borral gyógyítottak. A legenda szerint az európai uralkodóházak tagjai a nászéjszakáikon a somlói juhfarkot fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód születését. A statisztikák szerint az országos átlaghoz képest a Somló hegy környékén 26 százalékkal több fiúgyermek születik elsőszülöttként. Nemhiába emlegetik a somlói bort mint a nászéjszakák borát!

A hegykúp szépséges erdeit elsősorban melegkedvelő tölgyesek és gyertyános-tölgyesek alkotják, gazdag aljnövényzettel. Az erdőkben szinte mindenütt borostyán nő, zöld levélzuhataggal borítva a fák törzsét, az erdőben ujjas keltike és csillagvirág, a gyeppel fedett részeken leánykökörcsin és olasz harangvirág él. A sziklás letöréseken hegyi ternye virít. A hűvösebb részeket, északi oldalakat bükkösök borítják, aljnövényzetük között fehér sással, ligeti perjével és medvehagymával. A sziklás, napos, gyorsan felmelegedő hegyoldalak élővilágának legszembetűnőbb tagjai a gyíkok, de erdei siklót is viszonylag sűrűn látni. A gyakrabban látható madarakon túl a Somlón fészkel holló és egerészölyv is.

A hegy körüli terület az itt talált leletek szerint már a bronzkorban lakott volt, és a későbbi időkből, a vaskorból is értékes anyag került elő. A hegy művelt oldalain nyújtózó szőlőskertek és tölgyes erdők idilli látványát tovább emelik a hegyoldalban megbúvó kis kápolnák és néhány, építészeti szempontból is értékes borospincéje. A négy Somló hegyi kápolna közül a legnevezetesebb és legszebb a 13. században épült Szent Margit-kápolna. A Somló értékes emléke a 18. századi taposókút, amely valamikor több mint nyolcvan méter mélységből emelte fel a vizet.
 A hegy kisebbik csúcsán áll a híres, sokat megélt somlói vár romja. Kinizsi Pál kapta Mátyástól ajándékba, később Bakócz Tamás, majd Vak Bottyán tulajdonába került. Bár máig érezni a várban az egykor volt idők felemelő hangulatát, az is igaz, hogy a köveinek nagy részét széthordták, és a környékbeliek beépítették lakóházaikba. A vár mellől egészen a Balatonig ellátni, és tiszta időben az Alpok hegyei is felsejlenek. 

A hegy nevének hallatán ma már egyre több utazónak eszébe jut a Somlói napok hagyományos, többnapos ősz eleji rendezvénysorozata is, amelyet idén szeptember hetedikétől kilencedikéig rendez a Somló és Környéke Borút Egyesület. A programok hetedikén, pénteken szakmai nappal indulnak a Hegykapu vendéglőben, ahol szőlészeti, borászati, növényvédelmi tanácskozást tartanak, majd a devecseri művelődési házban az egyesület és a borlovagklub ünnepi közgyűlését rendezik. Ekkor adják át a Somlóért kitüntetéseket, este pedig műsor szórakoztatja a vendégeket, akik megismerkedhetnek a Somlói napok hivatalos borospoharával is. 

Az ünnepségen közreműködnek a tavalyi Somló szépe szépségkirálynő-választás győztesei. Másnap, a somlói bor napján széles programsorozat vár minden korosztályt a Hegykapunál. A házigazda Pál Attila, a Kecskeméti Katona József Színház művésze lesz, és aznap is láthatjuk a szépségkirálynőket. Reggel indul a családi hatpróba sportverseny és a főzőverseny is elkezdődik. Utóbbira negyven nevező csoportot várnak. A felvonulókat Somlóvásárhely polgármestere köszönti, majd a rendezvény ünnepélyes megnyitását követően az Év somlói borosgazdája címet is átadják és a borverseny eredményeit is kihirdetik. 

A Veszprémi Légierő zenekara zenél, Lui bűvész a gyermekeket szórakoztatja, délben pedig jó ebédhez szól a nóta. Idén is lesz Napló-vetélkedő, és a Magyar Fogyatékosok Szövetsége is tart lovasbemutatót. Gólyaláb show-t rendeznek és borlovagot avatnak a hagyományokhoz híven. A kecskeméti Katona József Színház művészei operettesttel várnak mindenkit, majd Kovács Kati lép fel az utcabál előtt, ahol Márió lesz a sztárvendég és az ő kísérő zenekara húzza a talpalávalót.

Másnap délelőtt indul a csúcsfutás, és a kistérségi nap jegyében amatőr művészeti csoportok mutatkoznak be többek között Herendről, Ajkáról, Tapolcáról, Devecserből, Zalahalápról. Délben újra jó ebédhez szól a nóta, majd magyarnótacsokrot adnak át a szlovákiai vendégek, fellép a Kinizsi Néptáncegyüttes, az ajkai Bányász Fúvószenekar, az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes. Vesztergám Miklós hagyományos tárogatózenéje sem maradhat el, őt Solymos Tóni és az Expressz együttes követi a rendezvény ünnepélyes bezárása előtt.
 A programok két színpadon folynak, míg a nagyszínpadon szünet lesz, a kicsin szórakoztatják a vendégeket az előadók. A felnőtteknek a borutcában bormustrát is rendeznek, ahol megvehetik a Somlói napok borospoharát. A gyerekeket játszóházak, ügyességi játékok, kocsikázás és vetélkedők sora várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!