Utazó

2007.03.21. 09:43

Közelebb került déli országrész

Az M5-ös új szakaszának átadásával új élet kezdődött Szeged és környéke életében. A gyorsabb, biztonságos és kényelmes megközelíthetőség közelebb hozta a régiót az utazókhoz.

Zamody Gábor

A Tisza folyó és Szeged elválaszthatatlan egymástól. Élteti és veszélyezteti a várost. Szeged mai képét a Tisza mindent elsöprő, 1879-es áradása utáni újjáépítésnél nyerte el, jellemző rá a modern kör-utas-sugárutas nagyvárosi szerkezet.
A Széchenyi téren kezdjük ismerkedésünket a várossal, amely Közép-Európa egyik legnagyobb és legszebb tere. Az eklektikus palotákkal körülvett téren (amelyek közül a leghíresebb a klasszicista stílusú Zsótér-ház és a szellemi élet volt központja, a Tisza szálló) áll a neobarokk stílusban, 1883-ban épült Városháza, amelyet a mellette álló volt bérházzal a Sóhajok hídja köt össze, amely Ferenc József látogatására épült, hogy ne kelljen a fogadás miatt kimennie a szálláshelyéről. A lépcsőházat színes ablakok (amelyen olvasható Ferenc József híres mondása: "Szeged szebb lesz, mint volt"), a nagyterem falait olajfestmények, mennyezetét freskók díszítik. 

A Széchenyi térről a sétálóutcához érünk, amelyen mind nappal, mind este kellemes időtöltés egy kis gyaloglás. Eme övezet középpontjában találjuk a mediterrán hangulatú Klauzál teret. A klasszicista épületek (közülük a leghíresebb a Kárász ház, amelynek teraszáról mondta el utolsó magyarországi beszédét Kossuth 1849-ben) sorában áll az ország első egész alakos Kossuth-szobra és a Királyok kútja. Sétánk a Dóm téren folytatódik, amelynek mérete megegyezik a Velencei Szent Márk térével. Itt rendezik meg a híres Szegedi Szabadtéri Játékokat, s itt találjuk a tér névadóját, a dómot, vagyis a Fogadalmi templomot. A monumentális épületet kívül-belül mozaikok, domborművek és szobrok sokasága díszíti, s ez a dóm dicsekedhet Európa harmadik legnagyobb orgonájával.
A térre lépve a templom előtt találjuk a város legrégibb műemlékét, a Dömötör-tornyot, amelynek alapjai a 11. századból valók. Az egész teret körbeveszi annak az egyetemnek az épületegyüttese, amelyben Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjas kutatásait végezte.

Sétánkat a Tisza-parton folytatva eljutunk a Belvárosi hídig, amelynek tövében kihagyhatatlan program a híres szegedi halászlé megkóstolása. A Roosevelt tér másik oldalán találjuk a Móra Ferenc Múzeum 1896-ban, neoklasszicista stílusban, a közművelődésnek épült impozáns épületét, amelyben állandó és időszakos kiállítások kapnak helyet. Érdemes látogatást tenni a teljesen felújított Anna-fürdő gyógy- és wellness-részlegében is, hogy a csodálatos környezetben testünket felfrissítsük.
A város elhagyása előtt még elmulaszthatatlan célpont az alsóvárosi templom, amely 1503-ban készült el, s jelenleg ferences templom és kolostor. A csodálatos belső térrel rendelkező templomnak két híres Mária-kegyképe is van.

Következő úti célunk Hódmezővásárhely, amely 23 kilométerre fekszik Szegedtől. Az egyik leghosszabb nevű városunkról már a 13. században említést tesznek az oklevelek. Ez a nyugalom szigete, mintha nem is városban járnánk.
Városnéző túránkat a főtéren kezdjük, amely mai képét a múlt század fordulóján kapta meg. A teret eklektikus épületek övezik, amelyek közül kiemelkedik a városháza tornyos épülete és az a Fekete Sas szálló, amelyik csak nevében hordozza funkcióját, s termeit is csak rendezvények idejére nyitják ki. Az épület emeleti bálterme az Alföld legnagyobb oszlopok nélküli helyisége. A tér még említésre méltó épülete a tér déli részén elterülő Alföldi Galéria. A városközpont szélén, panelházak szorításában találhatjuk meg a falumúzeumot, amely egy komplett alföldi tanyát jelent, lakóépülettel, mellékhelyiségekkel. Konyhájában ma is főznek a turistáknak, és az edénykészítés fogásait is kipróbálhatjuk élőben. 

Ha időnk engedi, nézzük meg a gimnázium impozáns épületét, és feltétlenül tegyünk egy sétát a zsinagógához, amelyet nemrég újítottak fel eredeti pompájában.
A város bejárása után irány a természet! Vásárhely környékén számtalan természeti szépségbe botlik az utazó. Túrázhatunk a városhoz tartozó pusztában, ahol alföldi tanyákat látogathatunk meg, de egész más élményben lesz részünk, ha átmegyünk Mártélyra, a Holt-Tisza partján fekvő Árpád-kori településre. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet, a gátak közé szorított hullámtér 1971 óta védett, területén tízezernyi vadlúd és vadréce él, de a morotvákkal bezárt szigetek, a mély fekvésű ártéri erdők, rétek buja növényzete is gazdag állatvilágnak nyújt táplálékot, védelmet. Jelentős része csak korlátozottan látogatható, de a szabad területek is csodálatos romantikus sétákkal kecsegtetik a látogatót. Mind a Holt-Tisza, mind az élő Tisza közkedvelt fürdőhely, de igazából a horgászok és a vadászok paradicsoma ez a csodálatos hely. Válogathatunk a kikapcsolódási lehetőségek közül, kocsikázhatunk, csónakázhatunk, állatokkal teli tanyákat látogathatunk vagy csak egyszerűen pihengethetünk a fák sűrű lombjai alatt a nyugtató vizet szemlélve.

A mozgalmasabb életre vágyók átmehetnek a szomszédos Mindszent már ókorban is lakott városába, ahol a Tisza partján strand és sportolási lehetőség várja a turistákat, de Mindszent határában is megtalálhatóak a romantikus kirándulás lehetőségei is. Természetesen ehhez a csodálatos környezethez úgy tudunk leginkább közel kerülni, ha néhány napot itt töltünk valamelyik barátságos családnál vagy egy háziállatokkal teli tanyán, s azonosulni próbálunk a természet adta fantasztikus lehetőségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!