polgári lét, a kultúra, a szellemi élet központja

2019.06.09. 07:00

Különleges séta a debreceni Nagyerdőben

Cívisváros, „kálvinista Róma” – az ország második legnagyobb városának állandó jelzői, amelyek kifejezik, hogy Debrecen évszázadok óta a polgári lét, a kultúra, a szellemi élet pezsgő központja. Ma már hozzátehetjük, hogy egyetemi és fürdőváros, sőt, rangos sportrendezvények és fesztiválok otthona is. Igazi vonzó úti cél, különösen nyáron, amikor a legendás Nagyerdő izgalmas kalandok és események helyszíne.

Osváth Sarolta

A park egyik legkedveltebb helye a Békás-tó, partja tele van padokkal Fotó: Osváth Sarolt

A debreceni Nagyerdő 1092 hektáros védett terület, a Natura 2000 hálózat része, területén különleges védett növényfajok és állatok élnek. Nevét a hatalmas, 100-120 éves fáiról kapta. Az erdőt már a XVIII. században parkká nyilvánították, majd 1939-ben elsőként jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe. Tehát abban a tudatban sétálgathatunk az árnyas fák alatt, hogy nem akármilyen helyen élvezzük a madárcsicsergést. No meg minden egyebet, amit a Debrecen központjától tíz perc alatt elérhető Nagyerdő kínál.

A park egyik legkedveltebb helye a Békás-tó, partja tele van padokkal, ideális hely például a piknikezésre. A tóból feltörő látványos szökőkutak játékában órákig lehet gyönyörködni. A gyerekeket a tó közelében játszótér várja, a tó körül tájépítészek által tervezett sétányok kacskaringóznak, amelyek mellett állatokat mintázó szobrokat, land art alkotásokat láthatunk. Aki mozogni szeretne a jó levegőn, kondizhat a szabadban vagy kerékpározhat is. Itt látható a Magyarországon egyedülálló „Ködszínház”, lényegében multimédiás szökőkút, amelynek titka, hogy a hatalmas, legyező alakú vízpermetre filmeket és különleges lézeranimációkat vetítenek. Napközben a tóból kiemelkedő „tipegőkön” kipróbálhatjuk, milyen élmény szinte a „vízen járni”.

Legendás épület a nagyerdei víztorony, amely több mint 100 éves. Azontúl, hogy ma is működik, egyben élményközpont, ahol könnyűzenei koncerteket, kiállításokat, szórakoztató programokat tartanak. Kihívás a toronyra épített mászófal, illetve a műemlék épület 34 méter magas kilátója, ahonnét csodálatos a kilátás a környékre. Például a Nagyerdei Stadionra, amely szinte észrevétlenül olvad bele a természeti környezetbe. A stadiont több mint egy kilométer hosszú, átlagosan hét méter magasan lévő járda veszi körül, amely futópályával egészül ki. A stadionba előzetes bejelentéssel látogatótúrákat is szerveznek. Az országban ugyancsak az első és azóta híressé vált vidéki állatkertre is érdemes időt szánni, 17 hektáron mind az öt földrészről származó állatokat láthatunk, ezenkívül vidámpark is szórakoztatja a gyerekeket.

A park egyik legkedveltebb helye a Békás-tó, partja tele van padokkal Fotó: Osváth Sarolt

A Nagyerdőben található a Debreceni Egyetem, amely egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek. Gyökerei a XVI. századig nyúlnak vissza. Az eklektikus-neobarokk stílusú impozáns főépület üvegtetős díszudvarát árkádos folyosórendszer futja körül, melynek falán a leghíresebb professzorok és diákok neve olvasható. Az épület előtti tágas, francia stílusú parkot szintén látványos szökőkutak díszítik. A főépület mögött található az egyetemi botanikus kert, ahol 6000 növényfajt tartanak nyilván. Izgalmas kalandot ígér az Agóra Tudományos Élményközpont is, interaktív játékokkal élményszerűvé varázsolja a tudományos ismereteket. Az épület tornyában csillagvizsgáló van.

A Nagyerdő varázsa számos költőt megihletett, a Medgyessy sétányon található szoborparkban találkozhatunk a magyar irodalom nagyjaival Csokonai Vitéz Mihálytól Ady Endrén át Móricz Zsigmondig.

A park közepén lévő szabadtéri színpadon tavasztól őszig elképesztően gazdag a programkínálat, már elkezdődött a Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019-es szezonja. Június 14–16. között lesz a Debrecziner Gourmet Fesztivál, a Nagy­erdőn zajlik minden évben – idén kibővült helyszíneken – a Campus Fesztivál (július 17–21.) és augusztus első hétvégéjén a debreceni bor- és dzsessznapok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!