Meran, Dél-Tirol legjelentősebb turisztikai célpontja

A hatalmas termálfürdő-komplexummal, mediterrán klímával rendelkező város nemcsak a test gyógyulásáért tehet sokat, de virágos parti sétányai és a gyönyörű panorámaút a lelket is felüdíti.

Laskovics Márió

A Passirio folyó mentén virágos sétányok húzódnak. A bátrabbak a vízbe merészkedve is hűsíthetik magukat

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az olaszországi Bolzano autonóm megyében elhelyezkedő Meran (olaszul Merano) város Dél-Tirol legjelentősebb turisztikai központja mediterrán növényzettel, pálmafákkal, 3000 méter magas, hófoltos hegyekkel körülvéve. Az Adige és a Passirio folyó találkozásánál, elképesztően szép helyen fekvő 40 ezer fős város évi több mint 300 napnyi napsütéssel, a tartomány legnagyobb, ultramodern fürdőkomplexumával, középkori óvárossal rendelkezik. Az elegáns, virágokkal borított folyóparti sétányok kihagyhatatlan látnivalóik a dél-tiroli kirándulásoknak.

A Passirio folyó mentén virágos sétányok húzódnak. A bátrabbak a vízbe merészkedve is hűsíthetik magukat
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Merant a kedvező ­klímája miatt javasolta az 1830-as években Johann Huber bécsi orvos. Több sikeres gyógykezelésén felbátorodva a doktor 1836-ban kiadott egy brosúrát, melyben a kitűnő levegőt ecseteli, majd a polgármester hathatós segítségével megindult a város európai hírű gyógyhellyé fejlesztése. A legnagyobb lökést Erzsébet királyné (Sissi) látogatásai jelentették, 1870–72 között két telet is a városban töltött leányaival. A hatalmas, 7650 négyzetméter alapterületű termálfürdőben bel- és kültéri medencék, különböző típusú szaunák, egészségügyi központok találhatók.

83 méteres harangtornyával az óváros közepén magasodó Szent Miklós-plébániatemplom
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az óváros képe őrzi a 14–15. századi fénykort: a jellegzetes árkádos főutcán túl templomok, a környékbeli magaslatokra épült impozáns nemesi kastélyok, várak váltakoznak. A Passirio folyó melletti parti sétány a legnépszerűbb hely a városban, teraszos vendéglátóhelyek, fagyizók nyílnak a sétányra, több helyütt modern kilátóplatformokkal kiépítve. A folyó bal oldalán a napos Téli, a jobb oldalán pedig az árnyékos Nyári sétány húzódik. A korzó legszebb szakasza a pálmaliget a két híd között, ahol különféle virágokból, növényekből kialakított látványosságokat találunk, például a horoszkóp csillagjegyeit is.

Kihagyhatatlan a Meran feletti dombokon húzódó sétány fantasztikus kilátással a városra és a környező hegyekre.

Virágos szelfipont a promenádon
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az óváros közepén magasodik 83 méteres harangtoronnyal az 1302 és 1465 között épült háromhajós, gótikus és barokk stílusú Szent Miklós-plébániatemplom, melynek falait középkori sír­emlékek, valamint két kültéri freskó borítja. A dóm mögötti lépcsősoron indulhatunk el a házak felett kialakított panorámasétányra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!