Utazó

2014.09.11. 09:56

Mire menne a turizmus Szép kártya nélkül? (x)

Magyarország páratlan természeti értékekkel és számos látnivalóval várja mindazokat, akik szabadidejüket otthonuktól távol, hazánk legszebb tájainak felfedezésével szeretnék tölteni.

Vajon mennyire gyakran választjuk a hazai idegenforgalmi régiókat? Megengedhetik maguknak a családok a hosszabb nyaralást, vagy inkább anyagi okokból kifolyólag igyekeznek egy-két napba beleszorítani a pihenést? A KSH adatai is arra engednek következtetni, hogy a turizmus szektorban tevékenykedők évek óta növekvő bevételekre tehetnek szert, ennek oka pedig nem más, mint a sokak által kedvelt Széchenyi Pihenőkártya. Nem titok, hogy a rendszer elindításával a cél a hazai turizmus fellendítése volt, ami úgy tűnik, sikerült is. A szallaskeres.hu felmérései szerint nagymértékben hozzájárul a Szép kártya ahhoz, hogy a családok hosszabb pihenést tudjanak tervezni, és ne csak egy hosszú hétvége erejéig töltsék együtt az időt.

A munkáltató számára is kedvezményeket nyújtó Széchenyi Pihenőkártya nemcsak a munkavállalóknak hasznos, hanem a szálláshely szolgáltatás, a vendéglátóipar, és egyéb szolgáltatók számára is. Hogyan járul hozzá a plasztikkártya ahhoz, hogy a hazai turizmus fellendüljön? Míg korábban igyekeztek a nyaralni indulók úgy kalkulálni a költségekkel, hogy lehetőség szerint a legolcsóbban ki tudják hozni a szállást és az étkezést, addig ma akár a magasabb kategóriás lehetőségek mellett is jobb szájízzel teszik le voksukat. A kártya egyes alszámláira érkezett összeggel ugyanis ezt finanszírozni tudják. Sokaknak ez jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy pihenni menjenek a családdal, különben az akár 100-150 ezer forintos kiadást nem engedhetnék meg maguknak. A szálláshelyet nyújtók, a hotelek, apartmanok tulajdonosai pedig így biztos bevételre számíthatnak, természetesen csak akkor, ha csatlakoznak az elfogadóhelyek közé.

A rendszerben rejlő lehetőségeket pedig úgy tűnik, egyre többen használják ki, ugyanis a szálláskérés.hu is azt tapasztalja működése során, hogy a szálláskereső használatakor sokan kifejezetten Szép kártya elfogadóhelyekre keresnek rá. Ez azt mutatja, hogy az utazás megtervezésekor, legyen szó akár a szállásról, akár az étkezésről, fontosnak tartják az emberek, hogy ilyen, rekreációs célra fordíthassák a plasztikkártyára kapott összeget. Míg a rendszer indulásakor még nem mindenki volt tisztában azzal, melyik alszámláról mit fizethet, és az egyenleg alakulásának nyomon követése sem volt egyértelmű mindenki számára, addigra ma a Szép kártya használók tapasztaltak, s nem okoz gondot számukra az egyes alszámlák rendeltetésüknek megfelelő használata.

A kérdésfelvetés, miszerint az idegenforgalmi fellendülés a Széchenyi Pihenőkártyának köszönhető, valóban jogos. Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ilyen módon sikerült elérni azt, amit a korábbi években szinte soha: azaz, hogy látványos növekedésnek induljon a hazai turizmus, és a területen tevékenykedők valóban tervezhessenek a jövőre, sőt, akár fejlesztéseket is eszközöljenek a megnövekedett bevételt kihasználva, azt a hosszú távú eredmények érdekében befektetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!