utazó

2021.04.18. 07:00

Miskolc vonzó, hangulatos település

Ki gondolta volna, hogy Miskolc villámgyorsan levetkőzi a második világháború előtt kényszerűen kialakult, majd a szocializmus évtizedeiben tovább erőltetett „acélváros” jellegét, és ma már inkább zöld és kultúrában, polgári értékeiben is erős vonásokkal jelenik meg a hazai nagyvárosok között? Az alig több mint két évtized alatt lezajlott változás meglepően vonzó, jó hangulatú, sok látnivalót kínáló várossá tette Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyét, amely mára maga mögött hagyta az egykori vasgyártás rozsdás emlékeit.

Osváth Sarolta

Miskolc a legnagyobb zöldfelülettel rendelkező városaink egyike

Fotó: Osváth Sarolta

Ideje leszámolni korábbi előítéleteinkkel, hogy Miskolc egy füstös, szürke, unalmas iparváros, és érdemes megismerkedni azzal a gyönyörű fekvésű, ősidők óta lakott településsel, amely a Bükk-vidék keleti részén, hazánk egyik kivételes szépségű helyén, hegyek karéjában, a Bükk és az Alföld találkozásánál, a Szinva, a Hejő és a Sajó folyók völgyében fekszik. Régészeti leletek tanúsítják, hogy földrajzi elhelyezkedése már a paleolit korban, úgy hetvenezer évvel ezelőtt is vonzó lakhellyé tette az ember számára. Miskolc nemcsak hazánk, hanem Európa egyik legrégebbi lakott területe is, első ismert lakói kelták voltak.

Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész Széchenyi Istvánt ábrázoló szobra a Városház téren áll Fotó: Osváth Sarolta

Nevét a honfoglalás idején a Miskóc nemzetségről kapta, amely Anonymus, az első magyar történetíró szerint a megyét birtokló Bors nemzetség egyik ága volt. A város rendkívül gazdag történetében fontos szerepe volt annak, hogy Nagy Lajos király 1365-ben mezővárossá és a koronauradalom részévé nyilvánította, így egészen 1848-ig királyi tulajdonban állt. Miskolcnak volt miből táplálkoznia, amikor főnixmadárként a megújulás útjára lépett.

Jelenleg Borsod-Abaúj-­Zemplén megye lakosságának negyede Miskolcon él, az agglomerációval együtt Budapest és Debrecen után a harmadik legnagyobb város az országban. Nagy hírű egyeteme köré méltán szerveződik a térség tudományos kutató-fejlesztő központja. Ugyanakkor a legnagyobb zöldfelülettel rendelkező városaink egyike, az első magyar mintavárosa a Green City mozgalomnak. De a turista-látnivalók tekintetében is versenyképes: belvárosa egyszerűen gyönyörű, a régi, műemlék épületek zömét korhűen felújították, életre keltek a Miskolcra jellemző átjáróházak és -udvarok, amelyek egyedi hangulatot kölcsönöznek a labirintusszerű egykori városmagnak.

A város egyik büszkesége a főutcán található Miskolci Nemzeti Színház, amely az ország első, magyar nyelven játszó kőszínháza volt. A város a komolyzene egyik hazai fellegvára.

Miskolc a legnagyobb zöldfelülettel rendelkező városaink egyike Fotó: Osváth Sarolta

A város folyója a mediterrán atmoszférát sugalló, lágyan csobogó Szinva, egyik romantikus helyszíne a Szerelmesek hídja, amelyet hűséglakatok százai ékesítenek. Innen indul az Avasra vezető út, a város jelképévé vált, 234 méter magas csúcson lévő tévé­torony szinte a város közepén magasodik.

A hegyoldalban található a csaknem ezer pincéből álló régi vigalmi negyed, a szintén újra életre kelt avasi Borváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!