29°
29°
15°

Nagyon szigorú orosz édesanya

Mint sokan mások, én is úgy gondoltam, Moszkvát meg kell nézni, s ez május elején be is következett. Érdekes hely, nem vitás. Egy tavaly júniusi felmérés szerint az orosz főváros a világ legdrágábbja, az éveken át első Tokiót taszította le az élről. Az árak néha tényleg kiverik a biztosítékot.

A jégkorong-vb ürügyén töltöttem öt napot a tizenötmilliós metropolisban. Előzőleg Tolsztojt olvastam, aki ezt  írta imádott településéről: "Moszkvára minden ember úgy tekint, mint a saját édesanyjára." A városban már járt ismerőseim felkészítettek, mire lehet számítani, s mi az, amire ügyelni kell. Azonban meglepetés így is ért bőven. Először a Seremetyevo reptéren, a tranzitból kijövet a verdák láttán az ember azt hitte, Monte-Carlóba, a kaszinó előtti térre tévedt.

Ugyanis kizárólag koromfekete, több tízmilliós járgányok álltak a parkolóban. Persze, a városba igyekezve a sugárutakon néhány kocka Lada is jött szembe, de nem ez volt a jellemző. Miután küldöttséggel érkeztünk, ezért a reptérről a hotelig vezető szakasz nem került pénzbe, amúgy 80 és 100 dollár közötti összeget kóstál a taxis történet. A szállodába bejutás sem egyszerű, detektoros kapun lehet a recepciót megközelíteni, a szobába pedig csak az mehet fel, akinek oda szól a foglalása. Az ötlet, miszerint meglátogatom az itt pihenő barátomat, nem életképes. Ha másutt lakom, nem mehetek fel, szigorú biztonsági őr ellenőrzi az érkezőket. Persze, a dolgot úgy is felfoghatjuk, itt rend van, de a nyugat-európai országokban jellemző gyakorlat után furcsa, hogy a főbejáratnál fegyveresek: katonák és rendőrök is posztolnak.

Moszkva Oroszország európai részében fekszik, a területén kanyargó Moszkva folyót a vele azonos nevű csatorna köti össze a Volgával. A 860 éves települést a folyó mentén, hét dombon emelték. Az első írásos emlék 1147-ből származik, Jurij Dolgorukij fejedelem parancsára a folyó partján emeltek várost fából, amelynek a Moszkva nevet adták. Azonban már jóval korábban voltak települések, egyes kutatások szerint ötezer éve élnek itt. Moszkva történelme szoros kapcsolatban van az országgal, nem véletlen, hogy a külföldiek mindig előszeretettel nevezték az orosz államot Moszkoviának, az itt élőket pedig moszkovitáknak. A lakosok élete unalmas nem volt soha, csaknem két évszázadon át vergődtek a mongol-tatár iga alatt, 1480-ban sikerült elüldözniük az elnyomókat. A helyiek később is sokszor keltek fel, 1612-ben Dmitrij Pozsarszkij és Kuzma Minyin vezette a népfelkelőket, akik a lengyel megszállókat és külföldi zsoldosaikat zavarták el. 1709-ben az orosz hadsereg Poltava alatt morzsolta fel a Moszkva ellen induló XII. Károly svéd király csapatait. Komoly szerep jutott a városnak az 1812-es honvédő háborúban, majd a Bonaparte Napóleon seregei ellen vívott harcban is.

Moszkva a 15. századtól kezdve az ország politikai, gazdasági és kereskedelmi központjává vált, itt írták a kézírásos krónikákat, s születtek az irodalom, a festészet és az építészet legjelentősebb alkotásai. Az első könyvet itt nyomtatták 1564-ben, s itt nyitotta meg kapuit az első felsőoktatási intézmény, a Szláv-görög-latin Akadémia, 1867-ben. 

Közel ötven év elteltével megtorpanás következett, 1713-ban ugyanis I. Péter cár Petrográdot – 1914-ig Szentpétervár, később Leningrád, majd ismét Szentpétervár – hirdette ki fővárosnak. Ebből következőleg Moszkva vesztett erejéből, ám továbbra is jelentős maradt, 1755-ben itt nyílt meg az első orosz egyetem, s jelent meg az első újság.
Jelentős szerepe volt a cárizmus megdöntésében, amikor 1917. október 25-én megérkeztek az első hírek, hogy a szocialista forradalom győzött Petrográdban, a helyi bolsevikok azonnal megszervezték a hatalom megszerzéséért folyó harc központját. Hét napon át zajlott a küzdelem, november 3-ra virradó éjjel a forradalmi munkások és katonák győzelmet arattak, s létrehozták a szovjethatalmat: Moszkva a szocialista építés útjára lépett. 1918. február 26-án a Népbiztosok Tanácsa határozatot hozott a fiatal szovjetköztársaság fővárosának áthelyezéséről Petrográdból, a határozat tervezetét Vlagyimir Iljics Lenin írta alá. Március 12-én már a Kreml felett lobogott a szovjetköztársaság állami vörös zászlaja.

Vlagyimir Iljics hatalmas szobrokról köszön ránk ma is. A 84 ezres Luzsnyiki-stadion – az 1980-as, csonka moszkvai olimpia (a rab nemzetek versenyének nevezték akkoriban) központi helyszíne volt – főbejáratánál is a nagy vezér tekint az érkezőre. Az év focimeccsét, a CSZKA-Szpartak derbit megtekintettem 75 ezer helyi drukker társaságában. Metróval sikerült a sportközpontot megközelítenem, a kombinált vonaljegy – három óráig használható, átszállásokra is jó – 17 rubelbe kerül, hozzávetőleg 130 forint, ami a távolságok ismeretében kifejezetten barátinak mondható. Az útikönyvek állítják, a moszkvai metró néhány állomása gyönyörű, nos, ezek közül egyet sem sikerült fellelnem. A város jelentős részét átszelő földalatti amúgy tiszta, átlátható, rendezett. Azt mondanom sem kell, a rendre rengeteg karhatalmista ügyel.

Turista nincs sok, az utóbbi évek jégkorong-világbajnokságain Helsinkit, Bécset, Prágát és Rigát ellepték a külföldiek, itt nem volt áradat. Ez a világ legdrágább városa, a négy éven át vezető Tokiót előzte egy esztendeje. Oslo és New York a tizedik társbérletben, Budapest a 65. a sorban. Aki Moszkvába jött, elámult, ugyanis a négycsillagos hotelben – száz euró alatt nincs kétágyas megoldás – az éjszakai órákban a szobába rendelt kávé 20 dollárba kerül. A hotel bárjában – ahol éjszakai pillangók repdesnek nagy számban, hajnalig – egy pohár sör kétezer forintba. Elegáns étteremben fejenként tízezer forint alatt étkezni bámulatos teljesítmény, Nyugat-Európában született és edződött ismerősök is megdöbbentek a nívósabb vendéglátó-ipari egységek árain. Persze, nem minden észbontó. Szinte minden sarkon akadnak utcai árusok, akik baráti összegekért kínálják a portékát egész nap. A Szibériai Korona névre hallgató, kimondottan finom sör 200, a hotdog 120 forintnak megfelelő rubelbe kerül. Az élelmiszerboltok árai egyeznek az itthon megszokottakkal, a külföldről behozott termékekért azonban súlyos összegeket kell leszurkolni. Van minden – német sörök, skót whiskyk hegyekben, igaz, előbbiekből 800 forint egy üveg, utóbbiakból pedig 8000 -, csak meg kell fizetni. 

Az oroszok komolyan gondolják, hogy a Fekete-tengernél található üdülőhelyen, Szocsiban 2014-ben téli olimpiát akarnak rendezni. A kandidáló város vezetése a hoki vb-n részt vevő újságíróknak félnapos moszkvai városnézést szervezett, amibe éppen belefért a Kremlben a cári ékszerek, valamint az uralkodók által használt lovas kocsik és szánkók megtekintése. A vörös téglából épített műemlék 28 hektáron terül el, a Moszkva folyó bal partján. A kollégák a folytatásban egy áruházba látogattak a szervezett program keretében, én cimborámmal a Vörös tér felé vettem az irányt. A középen álló Lenin-mauzóleumot nem sikerült meglátogatnunk, ugyanis a térre nem léphettünk. Érkezésünk előtt néhány nappal hatalmas ünnepség zajlott itt, Putyin elnök kitüntette a Nagy Honvédő Háború még élő hőseit, a teret később a nagytakarítás és a díszletek nyugodt elcipelése okán egy hétre lezárták. Az Állami Történeti Múzeum épületénél, valamint a tér túloldalán, a Vaszilij Blazsennij-székesegyháznál hagytak az illetékesek egy kordonnal elzárt, ötvenméteres szakaszt, ahonnan a teret fényképezhették az érdeklődők.

A mauzóleumban kristálykoporsóban nyugszik Vlagyimir Iljics bebalzsamozott teste. Lenin 1924. január 21-én hunyt el, a mauzóleumot egy éjszaka tervezték meg, s két nap alatt építették fel fából. Aztán májusban újat emeltek, a jelenlegi épületet 1930-ban húzták fel. Ugyancsak a téren található, azt zárja le a Kreml falával szembeni oldalon az 1895-ben átadott GUM áruház, a déli oldalon pedig a Vaszilij Blazsennij-templom. Az egyemeletes állami áruház gyönyörű, a földszinti részen kizárólag világmárkákat árusító butikok találhatóak, az árak zordabban, mint Párizsban és Milánóban. Az emeleten kávézók és éttermek is bőven sorakoznak, az árak elfogadhatóak. Két pohár sör és egy kávé borravalóval 1500 forintba kerül, ami a szállodában megismert árakhoz mérve kifejezetten kedvező. 
Késő délután a templomba is betérünk, a belépő nyolcszáz forint, ami feltétlenül megéri. 1555-től hat éven át építették a Vaszilij Blazsennijt – másik neve Pokrovszkij-székesegyház -, Rettegett Iván parancsára. Az apropót az szolgáltatta, hogy az asztrahanyi és kazanyi fejedelemséget Oroszországhoz csatolták. Kilenc, egymásra amúgy nem hasonlító templom csodás együttese ez. Középen található a legmagasabb, amely 57 méter magas. Belül gyönyörű, 16. századi freskókat találunk, amelyeket az 1954-ben kezdődött felújítási munkálatok során tártak fel. 

Moszkva hatalmas, egyszerre félelmetes és bámulatos. Meg drága. Öt, minőségi létben eltöltött nap annyiba kerül, mint tíz a Karib-tenge-ren. Annyit viszont nem ér.


tájékoztatás
Feltünteti a határon túli állomásneveket a MÁV magyarul is
Csak önnek, csak most / 9 perce
Drágaszágom! Rendelhető milliárdosoknak az új iPhone
Az orosz luxuscég, a Caviar nem aprózza el a dolgot, már most készít előrendelhető, saját iPhone-t.
Gyász
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH IMRE a veszprémi vásárcsarnok volt zöldségese 66 éves korában örökre megpihent. Temetése 2019. augusztus 30-án, pénteken 13 órakor lesz a veszprémi vámosi úti temetőben. A gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SOÓS ZOLTÁN 90 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 28-án, szerdán 15 órakor lesz a várpalotai temetőben. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH GYÖRGYNÉ szül. Száraz Lídia 80 éves korában örökre megpihent. Utolsó útjára 2019. augusztus 29-én 9 órakor kísérjük a veszprémi Vámosi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünket utolsó útjára elkísérik, gyászunkban bármily módon osztoznak. Gyászoló szerettei
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FAZEKAS IMRÉNÉ szül. Dezső Vilma 85 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. augusztus 26-án, hétfőn 15 órakor lesz a kapolcsi temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE KÁROLY 50 éves korában súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. augusztus 27-én 17 órakor lesz az ősi temetőben. Kérjük, csak egy szál virággal búcsúzzanak. Gyászoló család
Hálás szívvel köszönjük mindazoknak, akik szeretett Mamánkat BALOGH LAJOSNÉ malomsoki születésű pápai lakost utolsó útjára elkísérték és gyászunkban osztoztak. Ezúton mondunk köszönetet a Pápai Kórház dolgozóinak az önzetlen és szeretetteljes ápolásáért. Lánya és unokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KENYERES DÁNIEL 96 éves korában, otthonában csendesen megpihent. Utolsó útjára kísérjük 2019. augusztus 27-én, kedden 15 órakor Balatonfüreden a református temetőben. Gyászoló fiai és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÁBRAHÁM ISTVÁN 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 29-én 11 órakor lesz Veszprémben a Vámosi úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MOLNÁR ISTVÁN volt MÁV mozdonyvezető életének 84. évében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 26-án, hétfőn 16 órakor lesz a Balatonalmádi Vörösberényi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH FERENC a Vaszari TSZ nyugdíjasa életének 97. évében örökre megpihent. 2019. augusztus 24-én, szombaton 16 órakor a gecsei temetőben kísérjük utolsó útjára. Gyászoló család
"Te, aki családodért mindent megtettél, Te, aki nem kértél csak adtál, Egy napon mindent itthagytál. Téged elfeledni nem lehet, csak letörölni az érted hulló fájó könnyeket. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szombathelyi János 87 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. 08 23-án pénteken 16 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz a kisapáti temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÓZNER GÉZA 77 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. augusztus 24-én 17 órakor lesz a nyirádi temetőben. Gyászoló család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VALLER TIBOR életének 58. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. augusztus 23-án 13 órakor lesz a pápateszéri temetőben. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KORONCZAI FERENC ösküi lakos 70 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. augusztus. 23-án, pénteken 16.00 órakor lesz az ösküi temetőben. A gyászoló család
Emlékezünk VICZINA FERENC elhunytának 1. évfordulójára. Nem felejtünk, emléked nekünk örök! Dennis és mamája
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, SOÓS JÁNOSNÉ szül. Joó Mária 84 éves korában csendesen megpihent. Temetése, 2019. augusztus 26-án (hétfőn) 11 órakor lesz az aszófői temetőben. Gyászmise temetés előtt 10.30 órakor az aszófői katolikus templomban. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉLLER GÁBORNÉ életének 70. évében elhunyt. A gyászmisét és a búcsúztatót a Károly templomban tartjuk 2019. augusztus 24-én, szombaton 11 órakor. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HONYECZ GYÖRGY 88 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 23-án 15 órakor lesz a zirci felsőtemetőben. A gyászoló család
„ A búcsúszó mit nem mondtál ki elmaradt. Elmentél, de gondolatban örökké velünk maradsz.” CZALTIK PÁLNÉ Szül.: Sáfár Margit Fájó szívvel emlékezünk a hozzád tartozók 20 év elteltével is.
"A szeretet örök" Soha el nem múló szeretettel emlékezem bátyám, HEGEDŰS FERENC (Csopak-Balatonfüred) halálának 20. évfordulóján. Szerető húgod Marika és családja Csopak
Gombafertőzés / 21 perce
A kirándulókra is veszélyt jelenthetnek a beteg kőrisfák a hazai erdőkben
Fábos Erika
Ekkorát itt még nem fogtak / 31 perce
Elképesztő méretű pontyot akasztottak a pusztaszentlászlói tavon
Jobboldali csengőfrászok / 43 perce
Molnár Tamás egész életében harcolt a modernség ellen
Kajak-kenu-vb / 1 órája
Hidegzuhanyként élte meg a kizárást Kozák Danuta
körkép / 1 órája
A hétvége sportműsora Veszprém megyében
Horváth Gábor
Grönland helyett / 1 órája
Visszautasíthatatlan ajánlattal vigasztalnák Donald Trumpot