Nagyon szigorú orosz édesanya

Mint sokan mások, én is úgy gondoltam, Moszkvát meg kell nézni, s ez május elején be is következett. Érdekes hely, nem vitás. Egy tavaly júniusi felmérés szerint az orosz főváros a világ legdrágábbja, az éveken át első Tokiót taszította le az élről. Az árak néha tényleg kiverik a biztosítékot.

A jégkorong-vb ürügyén töltöttem öt napot a tizenötmilliós metropolisban. Előzőleg Tolsztojt olvastam, aki ezt  írta imádott településéről: "Moszkvára minden ember úgy tekint, mint a saját édesanyjára." A városban már járt ismerőseim felkészítettek, mire lehet számítani, s mi az, amire ügyelni kell. Azonban meglepetés így is ért bőven. Először a Seremetyevo reptéren, a tranzitból kijövet a verdák láttán az ember azt hitte, Monte-Carlóba, a kaszinó előtti térre tévedt.

Ugyanis kizárólag koromfekete, több tízmilliós járgányok álltak a parkolóban. Persze, a városba igyekezve a sugárutakon néhány kocka Lada is jött szembe, de nem ez volt a jellemző. Miután küldöttséggel érkeztünk, ezért a reptérről a hotelig vezető szakasz nem került pénzbe, amúgy 80 és 100 dollár közötti összeget kóstál a taxis történet. A szállodába bejutás sem egyszerű, detektoros kapun lehet a recepciót megközelíteni, a szobába pedig csak az mehet fel, akinek oda szól a foglalása. Az ötlet, miszerint meglátogatom az itt pihenő barátomat, nem életképes. Ha másutt lakom, nem mehetek fel, szigorú biztonsági őr ellenőrzi az érkezőket. Persze, a dolgot úgy is felfoghatjuk, itt rend van, de a nyugat-európai országokban jellemző gyakorlat után furcsa, hogy a főbejáratnál fegyveresek: katonák és rendőrök is posztolnak.

Moszkva Oroszország európai részében fekszik, a területén kanyargó Moszkva folyót a vele azonos nevű csatorna köti össze a Volgával. A 860 éves települést a folyó mentén, hét dombon emelték. Az első írásos emlék 1147-ből származik, Jurij Dolgorukij fejedelem parancsára a folyó partján emeltek várost fából, amelynek a Moszkva nevet adták. Azonban már jóval korábban voltak települések, egyes kutatások szerint ötezer éve élnek itt. Moszkva történelme szoros kapcsolatban van az országgal, nem véletlen, hogy a külföldiek mindig előszeretettel nevezték az orosz államot Moszkoviának, az itt élőket pedig moszkovitáknak. A lakosok élete unalmas nem volt soha, csaknem két évszázadon át vergődtek a mongol-tatár iga alatt, 1480-ban sikerült elüldözniük az elnyomókat. A helyiek később is sokszor keltek fel, 1612-ben Dmitrij Pozsarszkij és Kuzma Minyin vezette a népfelkelőket, akik a lengyel megszállókat és külföldi zsoldosaikat zavarták el. 1709-ben az orosz hadsereg Poltava alatt morzsolta fel a Moszkva ellen induló XII. Károly svéd király csapatait. Komoly szerep jutott a városnak az 1812-es honvédő háborúban, majd a Bonaparte Napóleon seregei ellen vívott harcban is.

Moszkva a 15. századtól kezdve az ország politikai, gazdasági és kereskedelmi központjává vált, itt írták a kézírásos krónikákat, s születtek az irodalom, a festészet és az építészet legjelentősebb alkotásai. Az első könyvet itt nyomtatták 1564-ben, s itt nyitotta meg kapuit az első felsőoktatási intézmény, a Szláv-görög-latin Akadémia, 1867-ben. 

Közel ötven év elteltével megtorpanás következett, 1713-ban ugyanis I. Péter cár Petrográdot – 1914-ig Szentpétervár, később Leningrád, majd ismét Szentpétervár – hirdette ki fővárosnak. Ebből következőleg Moszkva vesztett erejéből, ám továbbra is jelentős maradt, 1755-ben itt nyílt meg az első orosz egyetem, s jelent meg az első újság.
Jelentős szerepe volt a cárizmus megdöntésében, amikor 1917. október 25-én megérkeztek az első hírek, hogy a szocialista forradalom győzött Petrográdban, a helyi bolsevikok azonnal megszervezték a hatalom megszerzéséért folyó harc központját. Hét napon át zajlott a küzdelem, november 3-ra virradó éjjel a forradalmi munkások és katonák győzelmet arattak, s létrehozták a szovjethatalmat: Moszkva a szocialista építés útjára lépett. 1918. február 26-án a Népbiztosok Tanácsa határozatot hozott a fiatal szovjetköztársaság fővárosának áthelyezéséről Petrográdból, a határozat tervezetét Vlagyimir Iljics Lenin írta alá. Március 12-én már a Kreml felett lobogott a szovjetköztársaság állami vörös zászlaja.

Vlagyimir Iljics hatalmas szobrokról köszön ránk ma is. A 84 ezres Luzsnyiki-stadion – az 1980-as, csonka moszkvai olimpia (a rab nemzetek versenyének nevezték akkoriban) központi helyszíne volt – főbejáratánál is a nagy vezér tekint az érkezőre. Az év focimeccsét, a CSZKA-Szpartak derbit megtekintettem 75 ezer helyi drukker társaságában. Metróval sikerült a sportközpontot megközelítenem, a kombinált vonaljegy – három óráig használható, átszállásokra is jó – 17 rubelbe kerül, hozzávetőleg 130 forint, ami a távolságok ismeretében kifejezetten barátinak mondható. Az útikönyvek állítják, a moszkvai metró néhány állomása gyönyörű, nos, ezek közül egyet sem sikerült fellelnem. A város jelentős részét átszelő földalatti amúgy tiszta, átlátható, rendezett. Azt mondanom sem kell, a rendre rengeteg karhatalmista ügyel.

Turista nincs sok, az utóbbi évek jégkorong-világbajnokságain Helsinkit, Bécset, Prágát és Rigát ellepték a külföldiek, itt nem volt áradat. Ez a világ legdrágább városa, a négy éven át vezető Tokiót előzte egy esztendeje. Oslo és New York a tizedik társbérletben, Budapest a 65. a sorban. Aki Moszkvába jött, elámult, ugyanis a négycsillagos hotelben – száz euró alatt nincs kétágyas megoldás – az éjszakai órákban a szobába rendelt kávé 20 dollárba kerül. A hotel bárjában – ahol éjszakai pillangók repdesnek nagy számban, hajnalig – egy pohár sör kétezer forintba. Elegáns étteremben fejenként tízezer forint alatt étkezni bámulatos teljesítmény, Nyugat-Európában született és edződött ismerősök is megdöbbentek a nívósabb vendéglátó-ipari egységek árain. Persze, nem minden észbontó. Szinte minden sarkon akadnak utcai árusok, akik baráti összegekért kínálják a portékát egész nap. A Szibériai Korona névre hallgató, kimondottan finom sör 200, a hotdog 120 forintnak megfelelő rubelbe kerül. Az élelmiszerboltok árai egyeznek az itthon megszokottakkal, a külföldről behozott termékekért azonban súlyos összegeket kell leszurkolni. Van minden – német sörök, skót whiskyk hegyekben, igaz, előbbiekből 800 forint egy üveg, utóbbiakból pedig 8000 -, csak meg kell fizetni. 

Az oroszok komolyan gondolják, hogy a Fekete-tengernél található üdülőhelyen, Szocsiban 2014-ben téli olimpiát akarnak rendezni. A kandidáló város vezetése a hoki vb-n részt vevő újságíróknak félnapos moszkvai városnézést szervezett, amibe éppen belefért a Kremlben a cári ékszerek, valamint az uralkodók által használt lovas kocsik és szánkók megtekintése. A vörös téglából épített műemlék 28 hektáron terül el, a Moszkva folyó bal partján. A kollégák a folytatásban egy áruházba látogattak a szervezett program keretében, én cimborámmal a Vörös tér felé vettem az irányt. A középen álló Lenin-mauzóleumot nem sikerült meglátogatnunk, ugyanis a térre nem léphettünk. Érkezésünk előtt néhány nappal hatalmas ünnepség zajlott itt, Putyin elnök kitüntette a Nagy Honvédő Háború még élő hőseit, a teret később a nagytakarítás és a díszletek nyugodt elcipelése okán egy hétre lezárták. Az Állami Történeti Múzeum épületénél, valamint a tér túloldalán, a Vaszilij Blazsennij-székesegyháznál hagytak az illetékesek egy kordonnal elzárt, ötvenméteres szakaszt, ahonnan a teret fényképezhették az érdeklődők.

A mauzóleumban kristálykoporsóban nyugszik Vlagyimir Iljics bebalzsamozott teste. Lenin 1924. január 21-én hunyt el, a mauzóleumot egy éjszaka tervezték meg, s két nap alatt építették fel fából. Aztán májusban újat emeltek, a jelenlegi épületet 1930-ban húzták fel. Ugyancsak a téren található, azt zárja le a Kreml falával szembeni oldalon az 1895-ben átadott GUM áruház, a déli oldalon pedig a Vaszilij Blazsennij-templom. Az egyemeletes állami áruház gyönyörű, a földszinti részen kizárólag világmárkákat árusító butikok találhatóak, az árak zordabban, mint Párizsban és Milánóban. Az emeleten kávézók és éttermek is bőven sorakoznak, az árak elfogadhatóak. Két pohár sör és egy kávé borravalóval 1500 forintba kerül, ami a szállodában megismert árakhoz mérve kifejezetten kedvező. 
Késő délután a templomba is betérünk, a belépő nyolcszáz forint, ami feltétlenül megéri. 1555-től hat éven át építették a Vaszilij Blazsennijt – másik neve Pokrovszkij-székesegyház -, Rettegett Iván parancsára. Az apropót az szolgáltatta, hogy az asztrahanyi és kazanyi fejedelemséget Oroszországhoz csatolták. Kilenc, egymásra amúgy nem hasonlító templom csodás együttese ez. Középen található a legmagasabb, amely 57 méter magas. Belül gyönyörű, 16. századi freskókat találunk, amelyeket az 1954-ben kezdődött felújítási munkálatok során tártak fel. 

Moszkva hatalmas, egyszerre félelmetes és bámulatos. Meg drága. Öt, minőségi létben eltöltött nap annyiba kerül, mint tíz a Karib-tenge-ren. Annyit viszont nem ér.


Közép- és emelt szintű vizsgákra
Érettségire felkészítő alkalmazást fejlesztett két magyar egyetemista
szerencsétlenség / 24 perce
Védett barlangban tévedt el egy túrázó
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 35 emberrel vonult a helyszínre.
Gyász
"Szomorúan szól a kis templom harangja, mert egy feleség és édesanya többé már nem hallja. A jó Istenhez ment, ő hívta el tőlünk, és ez volt az a nap, amelytől mi féltünk. Ő türelmesen várt az Úr hívó szavára, és megnyugodva lépett az örök hazába. Hosszú volt az út, amely most véget ért, megfáradt teste pihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Nem leszel ott magányos, odafent már várnak, adj Uram nyugalmat drága halottunknak. Jóságos szívét, dolgos két kezét áldd meg jó Atyám, köszönjük, hogy velünk lehetett egy életen át." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett, drága feleségem, jó édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk MÁHIG JÁNOSNÉ szül. Grób Anna (sokak Náni nénije) életének 89. évében örökre megpihent. Végső búcsút február 25-én 15 órakor veszünk tőle a kisgannai temetőben. Előtte 14 órakor gyászmise a kisgannai templomban. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDÜS IMRE életének 86. évében csendesen megpihent. Temetése február 28-án 15 órakor lesz a nyárádi temetőben. Szerető családja
"Nem vársz már minket ragyogó szemeddel, nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, mert te a jónál is jobbat érdemeltél!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy OLASZ GYULA 65 évesen csendesen elhunyt. Hamvait 2019. február 27-én 14.30-kor kezdődő gyászmise után 15 órakor helyezzük végső nyugalomra a vaszari alsó temetőben. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH JÓZSEFNÉ szül. Vas Kovács Mária badacsonyi palackozó volt dolgozója 87 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. február 27-én, szerdán 14 órakor lesz a badacsonytomaji temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk NAGY LÁSZLÓ KÁLMÁNNÉ szül. Horváth Erzsébet 65 éves korában csendesen megpihent. Végső búcsút 2019. február 26-án, kedden 15 órakor veszünk a kővágóörsi temetőben. Gyászoló család
"Elköltöztél, nem vagy többé, Nekünk mégis élsz örökké." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ISTVÁNNÉ szül. Szili Erzsébet 89 éves korában elhunyt. Temetése február 25-én 13 órakor lesz a devecseri új temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagyanyánk HEGYI MIKLÓSNÉ 99 éves korában csendesen megpihent. Végső búcsút 2019. február 27-én, szerdán 11 órakor kezdődő gyászmise után veszünk a nemesvitai temetőben. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SCHRAMLI LAJOS autószerelő 72 éves korában türelemmel viselt hosszan tartó betegségében elhunyt. Temetése 2019. február 27-én, szerdán 13 órakor kezdődő gyászmisét követően lesz a tapolcai új temetőben. Gyászoló család
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik édesanyánkat POÓR ISTVÁNNÉT utolsó útjára elkísérték, vagy más módon kifejezték együttérzésüket. Gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANTAL ISTVÁNNÉ szül Tilger Éva 76 éves korában örökre elaludt. Temetése 2019. február 26-án, kedden 16 órakor lesz a kővágóörsi temetőben. Gyászoló család
"Nem fogjuk már elgyengült kezed, Nem simogatjuk őszülő fejed, Nem tekint ránk aggódó szemed. Marad a csend... Mindent köszönünk neked!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARAGA JÓZSEFNÉ szül.: Geri Klára 78 éves korában, hosszantartó beteség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. február 28-án, csütörtökön 13 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. A részvétnyilvánítását mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Egy évvel ezelőtt, egy februári napon, Kegyetlen volt a sors hozzánk nagyon. Egy váratlan pillanat megállította szívedet, Melyben nem volt más, Mint jóság és szeretet. Te, aki családodért mindent megtettél, Te, aki nem kértél csak adtál, Egy napon mindent itt hagytál. Téged elfeledni nem lehet, Csak letörölni az érted hulló, fájó könnyeket." Fájó szívvel emlékezünk FODOR JÓZSEFRE halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy VARGA SÁNDORNÉ szül. Varga Rózsa (volt Ősi, Kossuth u. 11. sz. alatti lakos) 2019. 01. 31-én, 94 éves korában visszaadta nemes lelkét Teremtőjének. Kívánságára szűk családi körben temettük el. Gyászoló család
"...Ilyen az ember, Egyedüli példány. Nem élt belőle több és most sem él, S mint fán se nő egyforma két levél. A nagy időn se lesz hozzá hasonló." Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GAZDAG FERENC életének 39. évében örökre megpihent. Temetése 2019. február 25-én 15 órakor lesz gyulafirátóti felső temetőben. A temetés napján 14 órakor gyászmisét tartunk a helyi katolikus templomban. Gyászoló család
"Elment örökre Alakját a homály befödte Vissza se nézett... Mégis itt maradt valami szomorú igézet, valami rejtett szomorú bánat..." Fájó szívvel emlékezünk PUSKÁS ANTALNÉ szül. Szakács Gizella halálának 1. évfordulóján. Szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. FAZEKAS BÉLA 60 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. február 27-én, szerdán 13 órakor lesz a Vámosi úti temetőben. Gyászoló család
„Küzdöttem értetek szívvel és erővel, De mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek…” Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZŐKE LÁSZLÓNÉ szül. Csajági Vilma 71 éves korában türelemmel viselt hosszú betegség után örökre megpihent. Utolsó útjára 2019. március 1-jén 13 órakor kísérjük a veszprémi Dózsavárosi temetőben. Megkérünk mindenkit, akik utolsó útjára kísérik, kegyeletüket egy szál fehér gerberával róják le. Gyászoló szerettei
"Ami neked csend, és nyugalom Az nekünk örökös fájdalom..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMONNÉ BARTÓK LUJZA életének 83. évében csendesen megpihent. Utolsó útjára kísérjük 2019. február 25-én hétfőn 13 órakor a Balatonakali temetőben. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS GYULA életének 70. évében örökre megpihent. Temetése 2019. február 23-án, szombaton 11 órakor lesz a Papkeszi temetőben. A gyászoló család
"Ő már ott van, hol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Őszinte részvéttel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VASKA MIKLÓS nyugalmazott iskolaigazgató, volt polgármester 90 esztendős korában örökre megpihent. A novai római katolikus templomban 2019. február 25-én 14.15 órakor kezdődő gyászmise után, 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a novai köztemetőben. Ezúton mondunk külön köszönetet a Csömödéri Idősek Otthona dolgozóinak az áldozatos munkájukért. Nova Község Önkormányzata
duplázott / 1 órája
Pápai Joci lett a Dal 2019 győztese
futsal / 2 órája
Döntőben az 1. FCV!
Horváth Gábor
egészség / 2 órája
Egyre több magyar sportol egyre többet
"Ugyanúgy prédikálok, mint korábban" / 2 órája
Korzenszky Richárd: Egy szerzetes nem megy nyugdíjba
Balla Emőke
OTP Bank Liga / 3 órája
Megverte a Haladást a címvédő Vidi
univerzum / 4 órája
Meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon