Séta a hazai Versailles-ban

2021.01.17. 07:00

Napjainkban már harmadik fénykorát éli a fertődi Esterházy-kastély

A fertődi barokk-rokokó csodavilágban évtizedeken át élt és alkotott a korszak egyik zsenije, Joseph Haydn. Az Esterházy-kastély manapság is zenei, kulturális központ, gazdag programkínálattal. Hamarosan a páratlan épületegyüttes újabb részei újulnak meg.

Rimányi Zita

Aki egyszer ellátogat a kastélyba, az nem felejti el a hangulatát, a benne őrzött és az udvaron látható művészeti alkotások szépségét

Forrás: pixabay

Sopron és Csorna között félúton, Kapuvár közelében található hazánk egyik legszebb és legimpozánsabb kastélya. Veszprémből mintegy másfél órás autózással eljuthatunk a „magyar Versailles”-ként is ismert épületegyütteshez.

A fertődi Esterházy-kastély megálmodója és létrehozója Esterházy „Fényes” Miklós, a pompakedvelő herceg volt. Neki tulajdonítják a szállóigét: „Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!”. E mondat jegyében épült fel 1762 és 1790 között az a fényűző barokk-rokokó kastély, amely első fénykorában az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciaként Európa egyik kulturális központja volt. Jelentőségét növelte, hogy évtizedeken át itt élt és alkotott a korszak egyik zenei zsenije, Joseph Haydn, ezért méltán tekinthető Eszterháza a Haydn-életmű leghitelesebb helyszínének. Parkja és a kapcsolódó táj a barokk kertművészet éke, és ma is kedvelt turisztikai célpont.

A fertődi kastély 1762 és 1790 között épült fel Fotó: pixabay

Itt található a Cziráky Margit rózsakert, több mint nyolcezer tőnyi virággal, amely az Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő által 1902-ben indított parkhelyreállítás során kialakított rózsakert hiteles rekonstrukciójával jött létre. Aki egyszer ellátogat a fertődi kastélyba, az nem felejti el romantikus hangulatát, a benne őrzött művészeti alkotások szépségét és az idegenvezetést, amely nemcsak szakszerű, hanem élvezetes és szórakoztató is, gyerekekkel érkező családok tagjai számára is befogadható. Az is hamar kiderül a helyszínen a látogatók számára, hogy napjainkban a kastély harmadik fénykorát éli. Pezsgő kulturális és zenei élet tölti be falait, akárcsak „Fényes” Miklós időszakában.

A folyamatosan megújuló kastélyegyüttes egyedülálló múzeumi élménnyel, parktúrákkal és az ezekhez kapcsolódó programokkal várja az érdeklődőket. Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. fertődi örökséghelyszíne évről évre visszatérő eseményeknek és színvonalas zenei fesztiváloknak ad otthont. A legnépszerűbb rendezvények közé sorolható az Eszterháza Szimfóniái és a Haydn-vonósnégyes-fesztivál mellett az Eszterháza Meets Jazz koncertsorozata is.

Aki egyszer ellátogat a kastélyba, az nem felejti el a hangulatát, a benne őrzött és az udvaron látható művészeti alkotások szépségét Fotó: pixabay

A zenei sokszínűség mellett a gazdag múzeumpedagógiai programkínálat átélhető, kézzelfogható közelségbe hozza az eszterházai csodavilágot, a gyermekek számára kreatív és játékos eszközökkel, kézműves-foglalkozásokkal és barokk ruhás tárlatvezetésekkel. A nemrég bejelentett kormányzati támogatásnak köszönhetően új fejlesztések kezdődhetnek el.

Megújul a kastély középrészének főépülete, nyugati szárnyának háromszintes épülete. Új kiállítások és események várják hamarosan a látogatókat, így érdemes idei kirándulási terveink listájára felvenni Fertődöt. Ám lényeges, hogy az éppen aktuális nyitvatartásról és a látogatói menetrendről előzetesen tájékozódjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!