Még a műholdfelvételeken is jól látható a színpompás jelenség

2020.07.05. 11:00

Néha a sivatag is virágtengerbe borul

Az Anza-Borrego sivatagjaitól a hatalmas kiterjedésű Carrizo Plain National Monumentig a szezonális esőzések eredményeként egybefüggő virágtengerben gyönyörködhetnek a kirándulók – írja a senior.hu.

Napló

A többféle vadvirágfaj egyszerre nyílik, elképesztő színekbe borítva a domboldalt Fotó: archív

Fotó: RAJA RAMAKRISHNAN

Szupervirágzásnak nevezik, amikor több vadvirágfaj egyszerre nyílik, elképesztő színekbe borítva a domboldalt. Ez általában a száraz, sivatagos területeken következik be, amikor a nagy mennyiségű esőt követően hűvösebb idő jön és a nedvességet a talajba zárja. Ilyenkor milliónyi virág bontja egyszerre a szirmait.

A virágözön főszereplője a kaliforniai kakukkmák, egy narancssárga virágú, a mákfélék családjába tartozó egynyári növény. A pipacsra emlékeztető növény nagy számban fordul elő Kalifornia útszéli, kopár területein, valamint a köves hegyoldalakban.

Emellett nem kevés menyecskeszem, mézontófű, valamint az őszirózsafélék családjába tartozó, élénksárga virágú, helyben őshonos Layia platyglossa (coastal tidytip) borítja a területet.

A többféle vadvirágfaj egyszerre nyílik, elképesztő színekbe borítva a domboldalt Fotó: archív

Az elsősorban narancsban, lilában, sárgában pompázó virágszőnyeg további érdekessége, hogy még a műholdfelvételeken is jól látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!