Százéves cédrusok között

2019.05.19. 07:00

Növényritkaságok, jó borok és különleges panoráma találkozik a Folly-kertben

A hazai, de talán az európai arborétumok között is egyedülálló a Folly-kert, amely amellett, hogy hegyoldalon fekszik, különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, ráadásul páratlan panorámát nyújt a Balatonra.

Tóth B. Zsuzsa

Kellemes sétautakon át vezet az út a hegytetőre, a kilátóhoz

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egész évben nyitva tartó Folly-arborétum mai arca négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye. A család története az arborétum magját több mint száztíz éve telepítő Folly Gyula pécsi orvos elkötelezettségének köszönhető, aki a szőlőbirtokok fölött meghúzódó sziklás, köves, úgynevezett Öreg Arborétumot ültette. Fia, dacolva az államosítással, folytatta a munkát, az unoka pedig idővel visszavásárolta az ellopott területeket, és megnyitotta a kertet a nyilvánosság előtt.

Az arborétum szinte egybenőtt mára a hozzá csatlakozó erdővel. Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa- és cserjeféle virul itt most, a kertet immár a negyedik Folly-generáció gondozza. Folly Réka és Folly Judit, bekapcsolódva a munkálatokba, szőlőtermesztéssel is foglalkozik, ahogy azt üknagyapjuk tette anno. A hagyományba igyekeznek friss lendületet vinni.

A mára megújult arborétumban öt világtáj fenyőivel, gyermekparadicsommal, árnyas pihenőkkel, kilátóval, fenséges panorámával és saját boraikkal, kézműves termékeikkel várják a hozzájuk látogatókat. Az arborétum valamennyi fája az eredeti, 1905-ös behozatalból nőtt fa származéka, magonca. Tegyünk egy sétát a százéves cédrusok között, és a kirándulás végén, vagy akár a séta közben, a fák árnyékában megpihenve gyönyörködjünk a káprázatos balatoni panorámában. Közben megkóstolhatjuk a Folly Buborékát, a helyi olaszrizlinget, budai zöldet, kéknyelűt.

Az arborétum egyik új látványossága, jelképe egy fenyőtobozok tengelyét és pikkelyei csavarvonalas felépítését jelképező, a lombozat fölé emelkedő kilátó. Érdemes felkapaszkodni a hegytetőre, hiszen fenséges panoráma tárul a Balatonra és a tanúhegyekre, továbbá a 11 kilométer kerületű Badacsony-hegyre.

Mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje vár minket útközben, közelebbi megismerésükhöz kérhetünk szakvezetést előzetesen. Meglepő, de a világ mind a 25 ciprusfaja és három változata helyet talált az arborétumban. Így a valódi mediterrán ciprusok változatos sora mellett a szép, szürke lombú arizonai ciprus is látható. A ritkábban látható fajok közül ugyancsak bemutat néhányat a kert. Megismerhetjük az amerikai MacNab-ciprust, a Gowen-ciprust, a Kuyamaka-ciprust. Az ázsiaiak közül a Kashmir- és a himalájai ciprust, valamint a gyönyörű, fél évszázados könnyező ciprust is.

Kellemes sétautakon át vezet az út a hegytetőre, a kilátóhoz
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A sétautakon haladva láthatunk erdőfoltokat képező pompás atlaszcédrusokat, hiszen a Folly-arborétum sokáig a cédrustelepítések kezdeményezője volt. Az itt termett magból nőtt e mellett az állomány mellett a Komárom-Esztergom megyei Agostyáni Arborétum állománya is. Az arborétum eredeti telepítései között ott volt az óriás tobozú vagy Kulter-fenyő. Európában az elsők között került ide a különleges kaliforniai, Baja-kaliforniai faj, és fejlődött termő fává az Örsi-hegy oldalán. Ma az eredeti, öreg arborétumi fa magjaiból nevelt két fiatalabb, de már termetes, toboztermő fa latható az arborétumban.

A sétaút átvezet a természetes erdőkön, a Balaton-felvidék főleg mész és dolomit formálta dombsorai között feltűnik a permi homokkő savanyútalaj-kedvelő erdőalji növényzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!