Utazó

2018.09.07. 07:00

Őszi tárlat nyílt Kiskunhalason

Nagybányai művészportrék címmel a nagybányai művésztelep alkotóit arcképeken keresztül bemutató időszaki kiállítás nyílt a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.

MTI

Kiskunhalas, 2018. augusztus 28. A Kiskunhalasi Õszi Tárlat keretében rendezett Nagybányai mûvészportrék címû idõszaki kiállítás a Thorma János Múzeumban Kiskunhalason 2018. augusztus 28-án, a megnyitó napján. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a tárlat megnyitóján kiemelte: Nagybánya és a modern magyar festészetet elindító nagybányai festőiskola egy csodálatos és sokszor megidézett legendás példa.

Kiskunhalas, 2018. augusztus 28.
A Kiskunhalasi Õszi Tárlat keretében rendezett Nagybányai mûvészportrék címû idõszaki kiállítás a Thorma János Múzeumban Kiskunhalason 2018. augusztus 28-án, a megnyitó napján.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az ott alapított és bő fél évszázadon át működő művésztelepen alkotó festők műveinek, életműveinek és örökségének gazdagsága rádöbbent, hogy mennyi világszínvonalú kulturális értékünk van, amely feldolgozásra, bemutatásra és tanulmányozásra vár – tette hozzá.

A Nagybányai Művésztelepen alkotó festőkről szólva kiemelte, nemcsak kortársak vagy kollégák, hanem jó barátok is voltak. Festészeti tanulmányaik alatt is sokszor együtt, ugyanannál a mesternél sajátították el a művészi látásmódot és a technikai tudást. Mindezek pedig úgy határozták meg őket és művészi törekvéseik kiteljesedését, ami ma is példaértékű.

Az államtitkár szerint a hagyomány tisztelete, a családtól örökül kapott értékek továbbvitele, a szociális és emberi érzékenység a mai művészek számára is követendő. Ezek tudatosítása, újragondolása, majd újabb és újabb művek létrehozása egyben kötelességük is – hangsúlyozta.

Szücs György művészettörténész, a tárlat egyik kurátora elmondta, a Nagybányai művészportrék című tárlat egy „jelképes és megalapozott” nyitókiállítás a Thorma János Múzeumban. Képei önmagukban több csoportra oszthatók, így „láthatóak szerepjátszó és rejtett önarcképek, de vannak barátság- és haragportrék” is közöttük. A művészek, Thorma János és barátai a portrékon és önarcképeken keresztül ugyanakkor „párbeszédet folytatnak velünk” – tette hozzá.

Bay Miklós műgyűjtő, a tárlat másik kurátora kiemelte, a tárlat képeinek alkotóit egy nemzeti festészet létrehozása vezérelte, hogy nemzeti témáikkal nevelhessék az embereket. A cél most Kiskunhalason is hasonló: létrehozni egy élő kulturális központot, amely nevelheti látogatóit. A december 9-éig látogatható Nagybányai művészportrék című kiállítás 29 művész 44 alkotásával a gyűjtemény látványos módon avatja be a nézőt a festők és arcképeik megismertetésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!