hetvenegy tojás

2018.04.06. 08:00

Ötvösművészeti ritkaságok Moszkvában

A legértékesebb, védett műkincsek közé tartoznak az orosz cárok megrendelésére készített Fabergé-tojások. Többségük ma híres kollekciók kiállításain látható Európában és a tengerentúlon.

Tóth Sándor

Az iparmágnás múzeumának legféltettebb kincsei a cári megrendelésre készült Fabergé-tojások Fotó: Facebook/Fabergé Museum

A katolikus húsvéttól egy héttel eltérő, ezen a héten ünnepelt ortodox húsvét egyik jelképévé és fő látványosságává váltak Oroszországban a Peter Carl Fabergé (1846–1920) által készített ötvösművészeti ritkaságok. Az oroszok legalább úgy számon tartják az utolsó cárok udvari ékszerészeként világhírűvé vált francia származású mester remekműveit, mint mi, magyarok Mátyás király Corvináit.

Az iparmágnás múzeumának legféltettebb kincsei a cári megrendelésre készült Fabergé-tojások Fotó: Facebook/Fabergé Museum

A sorsuk is hasonló, mivel csak egy részük maradt az országban, a többit külföldön őrzik, illetve részben sikerült őket visszavásárolni, míg vannak olyanok is, amelyeknek ismeretlen a sorsa. A legértékesebb közülük az a 71 darab, amelyet Fabergé mester készített, ebből 52-t a cári család rendelt meg. A drágakövekkel díszített arany-, ezüst- és porcelánbevonatú ékszerész- és ötvösmunkák csodaszámba mennek, belsejük mindig tartogat valami meglepetést, pl. arany tyúkot, hajót, svájci órát, miniatűr festményeket, neves építmények makettjeit. A kereslet miatt Fabergé szentpétervári ékszerüzeméből háromezer hasonló jellegű kézműves ajándéktárgy került ki az évek során, melyek szintén jelentős műértéket képviselnek, de sohasem múlták felül a cári család ékszertojásainak gazdag díszítését, egyediségét.

A legértékesebb 71 Fabergéből ma 29 található Oroszországban, részben a szentpétervári Ermitázsban és a moszkvai Kreml Fegyvertárának a cári koronaékszereket őrző múzeumában. A másik részük pedig magángyűjteményekben, így Viktor Vekszelberg iparmágnás által létrehozott alapítvány birtokában. A dúsgazdag oligarcha Kapcsolat az idővel elnevezésű alapítványa jelentős szerepet játszik e műkincsek Oroszországba való visszaszármaztatásában, 2004-ben 100 millió dollárért vették meg aukciós árverésen az elhunyt Malcolm Forbes Fabergé-kollekcióját. Külföldön a legtöbbet belőlük, 14-et az USA-ban őriznek, de megtalálhatók még az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Monacóban, Liechtensteinben, Katarban és Ausztráliában. A maga nemében egyedülállónak számít a szentpétervári Fabergé Múzeum, amelyet az előbb említett Viktor Vekszelberg hozott létre. A Suvalov-palotában öt éve megnyílt múzeum négyezer darabos gyűjteménye iránt töretlen a hazai és külföldi érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!