Utazó

2007.07.25. 08:26

Régiségek felfedezése

<p class="MsoNormal" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-pagination: none; mso-layout-grid-align: none"><span style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">Vas megye melyik régiségkedvelőe ne ismerné az országos vagy a megyei nagy múzeumok állandó kiállításait, tárlatait. Az apróbb települések, kisvárosok helytörténeti gyűjteményéről viszont gyakran nem is értesülünk vagy hiányos a tudásunk. Pedig a kisebb gyűjtemények is igazi gyöngyszemeket mutatnak be.<o:p></o:p></span></p>

Vojnovics Viktória

Vasi kismúzeumi körképünk első helyszíne mi más is lehetne, mint hazánk legrégibb egyben megmaradt patikaberendezése, a jezsuiták által alapított híres tizennyolcadik századi kőszegi patika. Az Arany Egyszarvú Patikamúzeum tölgy-, dió- és hársfából készült bútorzatát igényes barokk festmények díszítik. A bútorzat fiókos, üveges és nyitott polcos szekrényegyüttesből áll, ez utóbbiakban helyezték el a gazdagon díszített patikaedényeket. Polcain eredetileg hengeres testű, esztergált fedeles fatégelyek is álltak.


A berendezéshez még Itáliából származó, festett fajanszedények is tartoztak. A gyógyszertár a rend feloszlatásáig volt a jezsuiták kezében. A patikamúzeumban az egykori berendezés mellett kiállítás is látható a gyógyszerek készítéséről, gyógyszertárak történetéről.


Nem kell hosszú utat megtennünk, hogy egy újabb különleges gyűjteménnyel találkozzunk. A Kőszeghez közeli Cák település feletti dombon húzódó gesztenyésben ugyanis nyolc hajdani borospince várja múzeumként a látogatókat. A zsúptetős boronafalú, egy helyiségből álló pincécskék a tizenkilencedik század elején épültek. A pincék legtöbbjében szépen faragott, kősúlyos prés is áll, melyek közül a legrégibb 1778-ban készült. A múzeumként működő pincesor tükrözi a tizenkilencedik század hangulatát, felidézi az egykor virágzó szőlőkultúrát, bemutatja a régi segédeszközöket, de a látogató megismerheti a napjainkban kihalófélben lévő bognármesterséget is.


Ha a szabadtéri néprajzi gyűjteményt elhagyva a vasi megyeszékhely felé vesszük az irányt, betérhetünk az 1968-ban alapított Smidt Múzeumba. A tárlat dr. Smidt Lajos nyugalmazott kórházigazgató, sebész főorvos városnak adományozott magángyűjteményét mutatja be. A fáradhatatlan szenvedéllyel, hat évtized alatt összegyűjtött remekek között a régészet, a hadtörténet, a fegyverek, az orvostörténet, a numizmatika és az üvegművészet kiválóságai is megtalálhatók.

A könyvgyűjtemény mellett dr. Smidt Lajos személyes tárgyai közül is megismerhetünk néhányat. Az épület egy másik emeleti szárnyában pedig barokk, empire és biedermeier szobákban bútorok, festmények, porcelánok, ötvösművek, hangszerek, kéziratok, viselettörténeti anyag és a különleges óragyűjtemény tekinthető meg. A püspöki palota szomszédságában álló épület udvarára a közelmúltban áthelyezték az egykor az Éhen Gyula téren álló sárga villamoskocsit is.


A megyeszékhelytől mintegy harminc percre található Körmend. A kisvárosban egy nem mindennapi cipőtörténeti gyűjtemény látható. A 233 darab, a mechanikai cipőgyártás kezdete előtti cipőn, papucson, csizmán kívül 192 darab gyári technológiával készült lábbelit is bemutat a tárlat, egy hagyományos suszterműhellyel együtt. Mindezeken kívül 46 olyan műtárgy is a vitrinekbe került, melyek a lábbeli történetéhez csak közvetve, alapanyaguk vagy a rajtuk lévő ábrázolás útján kapcsolódnak. Paul Weber európai cipőtörténetét feldolgozó művének illusztrációiból válogatott sorozata mellett különböző könyvritkaságok és pergamenek is láthatóak itt.


Akik a tárlat megtekintése után könnyed sétára is vállalkoznak, őket a Batthyány-kastély parkja is várja. Ha azonban a megyeszékhelyről mégis inkább a vasi Hegyhát felé vennénk az irányt, akkor mindenképp térjünk be a vasvári helytörténeti múzeumba. A helyi zeneiskola szomszédságában elhelyezkedő tárlat-együttes elsősorban helytörténeti és néprajzi vonatkozású tárgyakat sorakoztat fel, melyben fontos szerepet kapnak a 1920. század fordulójának használatai tárgyai és iparos emlékei is. A népi vallásossághoz kapcsolódó elemek mellett, a népi díszítőművészet tárgyait és céhes emlékeket is őriz a tárlat.


A megye másik tájegységének történetét őrzi a Ság-hegyi Múzeum, mely a Ság-hegy természeti világának, hely- és kultúrtörténetének emlékeit hivatott bemutatni. A helytörténeti gyűjteményben helyet kapott bortermelési eszközökön, bronzkori emlékeken túl az Eötvös  inga továbbfejlesztett változata is része a kiállított anyagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!