egy óra repülővel

2018.02.23. 10:15

Rómát egyszer mindenképp látni kell

A régi római közmondással ellentétben nem kell meghalni ahhoz, hogy lássuk a világ egyik leglátogatottabb városát, amely több mint 2500 éve áll a Tevere partján.

Juhász-Léhi István

A Colosseum kihagyhatatlan Fotó: pixabay.com

Hogy milyen hányattatásokon ment keresztül az egykori Római Birodalom fővárosa, mi sem bizonyítja talán jobban, mint az a tény, hogy míg Róma 330-ban közel 1 millió főnyi lakosságot számlált, addig a magyar államalapítás (1000) idején alig 20 ezren lakták... Róma nem „két-három napos” város, persze, ha reggeltől estig járjuk az utcákat, megérezhetünk abból valamit, hogy miért akarunk azonnal visszatérni az örök városba. Ám, mielőtt megtervezzük római kirándulásunkat, nem árt tudni, hogy a nyári időszakban és a katolikus ünnepek (húsvét, karácsony) idején jóval többen vannak a városban, és drágábbak a szállások. A szállásokkal kapcsolatban tény az is – csakúgy, mint a repülőjegyek -, hogy korábban lefoglalva jobb áron kaphatók.

A Colosseum kihagyhatatlan Fotó: pixabay.com

Ami kötelező Rómában: Vatikán (Szent Péter-bazilika), Colosseum, Forum Romanum, Trevi-kút, Spanyol lépcső, Angyalvár.

Természetesen online jegyet a vatikáni múzeumokba és a Sixtus-kápolnába is lehet venni, ami lehet, hogy néhány euróval drágább, viszont nem kell sorba állni érte. A tömeg egyébként hétköznap 11 és délután 3 óra között kerülhető el. Jó, ha tudjuk: rövidnadrágban, szoknyában, fedetlen vállakkal a templomokba nem lehet belépni. Továbbindulva felfedező túránkon, kombinált jegyet válthatunk a Colosseumba (Róma egyik szimbóluma, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, és a római építészet egyik legjelentősebb alkotása.), a Forumba és a Palatinus múzeumba 12 euróért. (A 18-25 éveseknek 7,50 euró, 18 év alatt ingyenes.) Figyelem! Minimum félnapos elfoglaltság, és hiába látható kívülről, érdemes megnézni.

Az ókorban „maradva”, nézzük meg a Pantheont, amely az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, amely teljesen korabeli állapotában és az eredeti pompájában látható. Az Angyalvár is lassan kétezer esztendeje épült, hiszen Kr. u. 139-re készült el. Ráadásul

az oda vezető hidat, a Ponte Sant’Angelót sokan Róma legszebb hídjának tartják.

És még mindig csak apró szeleteket láttunk, hiszen ott van még a Spanyol lépcső, Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsője, a Trevi-kút, amely ugyancsak leg (az egyik leghíresebb és legszebb), és amelynek szökőkútjába rengetegen dobnak aprópénzt, hogy visszatérhessenek Rómába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!