minden a vendégeket szolgálja

2018.08.04. 08:00

Saranda, Albánia tengerparti gyöngyszeme

Ha ez idáig nem jutott eszünkbe az albán tengerparti pihenést választani, itt az ideje, hogy megtegyük. Olcsósága és kellemes klímája miatt kifejezetten kedvelt.

Benedek Bálint

Albánia négy kikötővárosának egyike a dinamikusan növekvő Saranda (fent). Közelében található az ország legjelentősebb épületegyüttese, kulturális világörökségi helyszíne, az ókori Butrint romváros.

A tengerjáró hajóutazások egyik kedvelt célpontja, gyakran „parkolnak” a vízen az óriási hajók. Ahonnan az utasokat általában mentőhajókkal fuvarozzák a szárazföldre. Saranda húszezer lakosú kisváros Albánia délnyugati részén, a Jón-tenger partján, ahol gomba módra szaporodnak a szállodák.

Albánia négy kikötővárosának egyike a dinamikusan növekvő Saranda

Ettől függetlenül, mint mindenütt, ezen a partszakaszon is különösen vigyázzunk az értékeinkre. A városban gyakran találkozhatunk kéregetőkkel és hajléktalanokkal, ám ezek az emberek szerencsére nem erőszakosak. Azonban a köves-kavicsos tengerparton már átadhatjuk magunkat a felhőtlen pihenésnek: a strandok tiszták, az emberek kedvesek, segítőkészek.

Az üdülőhely látnivalókban szűkölködik, annak következtében, hogy a 7. században elnéptelenedett település a 20. századig jelentéktelen halászfalu volt, amely a második világháborút követően indult fejlődésnek. A parti sétányon és az utcákon található éttermek, kávéházak, valamint bárok inkább a szórakozni vágyó turistáknak nyújtanak kikapcsolódást. A dinamikusan növekvő üdülőváros közelében található az ország legjelentősebb épületegyüttese, kulturális világörökségi helyszíne, az ókori Butrint, a romváros.

Ha van segítségünk, idegenvezetőnk, s szeretjük a kalandtúrákat, akkor érdemes felkeresni a helyet, mely körül számos legenda kering. Sőt ott újabb utazásban lehet részünk, hiszen Butrint épületei az elmúlt kétezer év történetének valamennyi korszakát megidézik. Az epiróta és görög időkről tanúskodik a Kr. e. 4. századi Aszklépiosz-szentély, a széles promenád az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint a mintegy száz évvel fiatalabb színház.

A római uralom korából fennmaradt egy 1–2. századi mozaikpadlós fürdő fűtőteremmel, valamint egy testgyakorló hellyel. A Velencei Köztársaság idejéből származik a 18. századi őrtorony, valamint a magaslat tetején lévő kastély.

Saranda kisváros Albánia délnyugati részén, a Jón-tenger partján, Gjirokastrától légvonalban 25 kilométerre délnyugati irányban. Vlora megyén belül Saranda község, valamint Saranda alközség központja. A 2011-es népszámlálás alapján az alközség népessége 17 233 fő, mely Sarandáén kívül Çuka, Gjashta, Metoq és Shelegar falvak lakosságát is magában foglalja. A városban és körzetében jelentős a görög kisebbség aránya.

A tengerparton sok érdekességbe futhatunk bele, és különlegességeket is vásárolhatunk az utcai árusoktól. A part tele van csigákkal és tengeri csillagokkal aminek gyűjtése jó szórakozás a gyerekeknek Fotó: Benedek Bálint

Az ókorban a közeli Phoiniké városának kikötőjeként szolgált Onkhészmosz néven. Itt találhatóak Albánia egyetlen ismert ókori zsinagógájának mozaikpadlós romjai.

A 7. században elnéptelenedett település a 20. századig a történelmi Labëria és Çamëria határvidékén fekvő, jelentéktelen halászfalu volt, amely a második világháborút követően indult fejlődésnek, és ma már dinamikusan növekvő üdülőváros, fontos turisztikai célpont.

TÖRTÉNELMI VISSZATEKINTÉS

A Saranda környéki régészeti feltárások tanúsága szerint a vidék már a vaskorban lakott volt. Az ókori Onkhészmosz alapításának körülményei nem ismertek, első említése Dionüsziosz Halikarnasszeusznak az i. e. 1. század második felében írt történelmi munkájából maradt fenn.

Onkhészmosz a közeli gazdag khaóniai kereskedőváros, Phoiniké kikötőjeként szolgált, de jelentősebb lakossággal nem rendelkezett. A római hódítás után, bár nem gyarmatosították, az i. sz. 1. században Onkhészmosz városi népessége megnövekedett, virágkora a 2–3. századra tehető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!