A testünkért és lelkünkért

2018.07.20. 07:00

Séta vízben, köveken – jótékonyan hat a Kneipp-ösvény

Vízben, köveken, fafelületen járva frissülhet fel az ember és tehet az egészségéért a balatongyöröki Kneipp-ösvényeken. A móló közelében lévőnél száraz és vizes taposó mellett gyógynövénysziget, meditációs padok is várják a látogatókat, a Szépkilátónál lévőnél pedig a Balaton túlpartja is megcsodálható.

Keszey Ágnes

A Kneipp-élménysétány igazi felfrissülést nyújt Fotó: Keszey Ágnes

Le a cipőkkel – 5 perc felfrissülés mindenkinek jár – fogadja a látogatókat a jó tanács a balatongyöröki rendezvénytér mellett, a csónakkikötő szomszédságában. Itt található a Kneipp-élménysétány, mely igazi felfrissülést nyújt testnek és léleknek. Az 1821-ben született és 1897-ben elhunyt német katolikus pap, Sebastian Kneipp dolgozta ki a róla elnevezett vízgyógyászati módszert, mely alapja a vizes és száraz ösvényeknek. Ezek talpunk reflexzónáit stimulálják, így hatnak jótékonyan szervezetünkre és szellemünkre.

A Kneipp-élménysétány igazi felfrissülést nyújt Fotó: Keszey Ágnes

– A hosszúkás kis medencébe a Balatonból kerül a víz, melyet rendszeresen keringtetünk. A medence alakja különböző méretű, gömbölyű kavicsokkal van kirakva, így talpmasszázst is nyújt. Van több kis befúvó, melyek mozgó vízáramot hoznak létre, így az ember úgy érezheti, mintha patakban lépkedne – mesélt a lehetőségről Biró Róbert polgármester. Ez a vizes taposó tavasztól őszig várja a vendégeket. A településen egyébként egy másik Kneipp-taposó is található, a páratlan szépségű látványt nyújtó Szépkilátónál, itt a Római-forrás vizében lépkedhetnek a vendégek.

– Sebastian Kneipp önmagát gyógyította meg azzal tüdőbetegségéből, hogy a jeges Dunában fürdött. A hideg vizes fürdőzés meghozta az egészségét. Ő régóta leírt természetgyógyászati módszereket hozott be újra a köztudatba. Régen a templomok, kolostorok mellett gyógynövénykertek szoktak lenni, hiszen a papok nagyon komolyan foglalkoztak a gyógyítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!