építészet, kultúra és sör

2019.12.22. 07:00

Sok látnivalót tartogat Prágában a történelmi örökség

Európa közepén, a Moldva folyó két partján fekvő Prága gazdag múltjából fakadóan építészeti, kulturális, vallási emlékek, látnivalók sokaságát vonultatja fel.

Polgár Tibor

Európa egyik legrégebbi hídja az 516 méter hosszú és csaknem 10 méter széles, mészkőből épült Károly híd.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Csehország fővárosát a városok királynőjeként is emlegetik, történelmi központja a világörökség része. A kilenc dombra épült, jelenleg mintegy 1,3 millió lakossal bíró Prága területén már a kőkor idejéből is találtak emberi településre utaló nyomokat, a település környékét azóta szinte folyamatosan lakják.

Az Óváros téren, a prágai városháza oldalán található az Orloj nevű hatalmas időmérő szerkezet, amely 1410-től működik. Fotó: Polgár Tibor/Napló

A városban 31 kilométer hosszan kanyarog a Moldva, és Csehország leghosszabb folyója felett ível át Európa egyik legrégebbi hídja, az 516 méter hosszú és csaknem 10 méter széles, mészkőből épült Károly híd. Ez a Moldva első állandó hídja, Prága egyik szimbóluma. A helyén először egy fahíd állt, majd a Judit hídnak nevezett kőhíd, amelyet 1342 tavaszán elvitt a jeges ár. Ennek alapjait felhasználva 1357-ben kezdték megépíteni az új hidat. Az alapkövet IV. Károly német-római császár helyezte el, miután kikérte az asztrológusok véleményét arról, hogy mi az építkezés megkezdésének legideálisabb időpontja. Ennek nyomán az építmény alapkövét 1357. július 9-én 5 óra 31 perckor tették le. Emellett tojást és tejet is kevertek a köveket összetartó cementbe, ugyanis a korabeli építészek szerint ez jót tett a kötőanyagnak. Mindezek dacára az új híd csak 45 év múlva, 1402-ben készült el. Sokáig ez volt az egyetlen kőhíd Prágában, ez kötötte össze az Óvárost és a Kisoldalt. A 19. század közepéig Kőhídnak vagy Prágai hídnak hívták, majd 1870-ben nevezték át építtetőjének tiszteletére Károly hídra. Két végét gótikus tornyok zárják le, közepén aranyozott fakereszt áll a 17. század óta. A hídon 30 szobor látható, ezeket 1700 körül helyezték el itt. A világ egyetlen más hídján sem állítottak fel ilyen sok szobrot.

1992 óta Prága történelmi belvárosa a világörökség része. Az Óvárosi téren, a prágai városháza oldalán található az Orloj nevű hatalmas időmérő szerkezet, amely 1410 óta működik. 1597 óta 9 és 21 óra között óránként körben elvonulnak előtte az apostolok szobrai. Utoljára a második világháború után restaurálták. A prágai várnegyedben egymást érik a látnivalók, ilyen például a Szent Rókus-templom, a Strahovi kolostor, a Loretói Szűz Mária-templom, a Hradzsin tér, az érseki palota, a Schwarzenberg- és a Sternberg-palota, valamint a Hradzsin, azaz maga a vár többek között a Szent Vitus-­székesegyházzal, a királyi palotával, a Szent György-bazilikával, a Daliborka toronnyal. Ugyancsak a Hradzsinban látható a 14. században élt és alkotott Kolozsvári testvérek egyetlen megmaradt szobra, amely Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.

A cseh főváros köztéri kulturális élete is kiemelkedő
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Prága Európa egyik fontos kulturális központja, több száz színházában, galériájában, rendezvényterében rendszeresek a bemutatók, a kiállítások. A város köztéri kulturális élete is kiemelkedő: pantomimművészek, utcai színházak szórakoztatják az érdeklődőket. Prága jellegzetességeihez hozzátartozik a söröző, ahogyan a csehek szokványos életéhez a mindennapi, munka utáni sörözés, sörivás. Csehországban úgy tartják, öt korsó sör elfogyasztásától beszélhetünk sörözésről, addig ez csupán sörivás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!