A relaxáció magasiskolája

2019.02.23. 11:00

Stájer hagyományokkal átszőtt vizes kalandok a tökéletes ellazulásért

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy kedvünkre való kikapcsolódást találjunk: télen-nyáron jó ötlet a Graztól délre fekvő stájer termál- és vulkánvidék különleges vízi paradicsomainak felfedezése.

Osváth Sarolta

Ausztria egyik legújabb és legszebb gyógyszállója, amely egyben modern gyógyászati központ is, Bad Gleichenbergben található

Fotó: Harald Eisenberger

Megnéztük, mit kínálnak a szomszédok idén téli feltöltődésre, pihenésre. Azt már az ókori rómaiak is tudták, hogy a föld mélyéről forrón feltörő víznek nyugtató, gyógyító, egészségjavító, energizáló hatása van. Sőt, azt is tudták, hogy jó közérzeten kívül a szépségápolásban is szerepet játszik.

Ausztria egyik legújabb és legszebb gyógyszállója, amely egyben modern gyógyászati központ is, Bad Gleichenbergben található Fotó: Harald Eisenberger

A Graztól, a stájer tartományi fővárostól alig több mint 60 kilométerre található – a magyar határtól rövid idő alatt elérhető – termálvidék hat települést foglal magába, ahol a termálvíz háromezer méter mélyből tör a felszínre, helyenként 110 Celsius-fokos hőmérséklettel. Gyógyerejét a vízben lévő értékes ásványi anyagok adják. Nem véletlen, hogy az eredeti stájer termál- és ásványvíz minőségi védjeggyel rendelkezik. A víz értékét a helyiek már az 1600-as években felfedezték, és lényegében azóta fejlesztik a vidék egészségmegőrző fürdőkultúráját.

A termálvidék hat települése alapozta meg az osztrák wellnessmozgalmat. A Bad Waltersdorf gyógyfürdő a tradicionális stájer orvoslás központja, ahol 25 ezer négyzetméteren hét termálmedence és tizenkét szauna várja a gyógyulni vágyókat, illetve azokat, akiknek elsősorban stresszoldásra, nyugalomra van szükségük. A tradicionális stájer gyógyászat 180 éves múltra tekint vissza és nemzetközi elismertséggel büszkélkedhet. Ezzel szemben, aki inkább a mozgást és az aktív pihenést kedveli, annak a régió legdélebben fekvő fürdőhelyét, Bad Radkersburg parkfürdőt érdemes választania, ahol ötvenméteres sportmedence és számos vizes program, izgalmas kaland várja a vendégeket. A 36 Celsius-fokos termálvíz jótékony hatással van a hát- és végtagfájdalmakra, a hatalmas szaunavilág pedig kiváló immunerősítő a téli időszak influenzás kihívásaival szemben.

Ausztria egyik legújabb és legszebb gyógyszállója, amely egyben modern gyógyászati központ is, Bad Gleichenbergben található. A gyógyfürdő és spa területe háromezer négyzetméter, a víz elsősorban a légúti, bőr-, valamint mozgásszervi panaszokkal küzdőknek ajánlott. A gyermekes családoknak Sebersdorf, a H2O Hotel és termálfürdő lehet az ideális választás. Csúszdák sokasága, fantasztikus hullámfürdő, különleges vízi attrakciók, a gyerekeknek külön játékvilág, a felnőtteknek speciális szaunák garantálják a felhőtlen kikapcsolódást.

A Loipersdorf termálfürdő családi kikapcsolódáshoz is ideális az elképesztően színes és hatalmas méretű vízi kalandparkjával Fotó: Harald Eisenberger

A pihenésre, feltöltődésre vágyóknak pedig kedvükre lehet a Rogner Bad Blumau, ahol Friedensreich Hundertwasser művészete erősíti a fürdőélményt: a természettel tökéletes összhangban lévő különleges mesevilágban élvezhetik a víz jótékony hatását. A Loipersdorf termálfürdő Schaffelbad részlege is kiválóan alkalmas a napi gondoktól való megszabadulásra, de családi fürdőzésre is ideális az elképesztően színes és hatalmas méretű vízi kalandpark.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a wellness fontos feltétele a test és lélek együttes kényeztetése: a stájer fürdők ezt is tudják! Próbáljuk ki a különleges, helyi specialitásokat e téren is. A régió hagyományos termékei – bor, méz, alma, bodza, sütőtök – nemcsak a hangulatos éttermek asztalára kerülnek, hanem a legváltozatosabb formában találkozhatunk velük különféle masszázsok, fürdők és kozmetikai kezelések alkalmával. Ezek tökéletes kiegészítői a stájerországi fürdőzés nyújtotta élményeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!