Utazó

2017.09.13. 06:30

Szépség és titokzatosság – ez Svájc, Európa ékszerdoboza

Európa ékszerdoboza Svájc, mely nemcsak hófödte csúcsaival, hanem varázslatos tavaival is elkápráztatja a kirándulókat.

Benedek Bálint

A Balaton és a Genfi-tó után a harmadik legnagyobb a Boden-tó, mely Ausztriával és Németországgal is osztozik a természeti csodában. A legutolsó jégkorszak idején húzódott vissza egy gleccser a Rajna völgyéből és alakított ki egy medencét az Elő-Alpokban. Ebben a teknőben található ma a 63 kilométer hosszú, 14 kilométer széles és 254 méter mély Boden-tó, amely Svájc, Németország és Ausztria területén nyúlik el. Szépség és titokzatosság. E két jelző jut eszébe a látogatónak, miközben a buszos kirándulás alkalmával előbb a szlovén, majd az osztrák városokat szegélyező hegycsúcsok után megpillantotta Svájc hófödte, fenséges hegygerinceit. Szinte összekapaszkodva fonták körbe az utakat, a lábaiknál elterülő birtokokon szorgalmas gazdák művelik földjeiket és legeltetik naphosszat az állatokat. Távolról szemlélve is elárasztotta az utazó lelkét a harmónia, s azt a pillanatot várta, amikor végre „beleharaphat” a tiszta levegőbe.

A Rajna legnagyobb vízesése Schaffhausenben található. A hatalmas víztömeg mindenkit elvarázsol

Az első megállóra nem is kellett sokat várni. A svájci csoda viszont olyannyira elcsavarta az utazó fejét, hogy ha csak néhány kilométeren keresztül is, ám már németországi területen a Konstanzhoz tartozó Mainau virágsziget kapujába toppant. A sziget minden évszak ámulatba ejtően gazdag virágözönt és egyéb egzotikumot kínál. Az ismert legendák szerint a Szentföldről hazatérő skandináv kereszteslovagok útjuk után Mainau szigetén pihentek meg, s ajándékként keleti virágmagvakat hoztak. Számtalan tulajdonos a szigetet feldúlta, amit 1827-ben Esterházy Miklós vett meg, s ritka növények sokaságát ültette a földjébe. Aztán a szigetet újra elhanyagolták, majd 1856-ban I. Frigyes badeni nagyherceg tulajdonába került, az ő leszármazottai ma is a gyönyörű kastélyban laknak. A 45 hektárnyi területet több ezernyi virág díszíti. Ezeket pedig úgy válogatták össze, hogy a hervadásukat nem lehet észrevenni. A világszerte virágzó 25 ezer fajta orchidea közül 1200 félében lehet gyönyörködni a pálmaházban. Jó időpontot választott a csoport az utazásra, ugyanis a tavaszi virágfakadáskor 1,2 millió virág pompázik. A sziget másik csodája az ezer négyzetméteres lepkeház, ahol több száz barátságos és színes pillangó él, melyek gyakran a látogatók vállán pihennek le.

Mainau minden évszakban ámulatba ejtően gazdag virágözönt és egyéb egzotikumot kínál

Fotó: Benedek Bálint

Az újabb feltöltődést követően visszatértünk egy kedélyes és tipikus svájci kisvárosba, Stein am Rhein-be, ahol a Rajna a Boden-tóval találkozik, és hajdan gazdag kereskedői álmodták meg azokat a „mézeskalács-házikókat”, melyek ma is a kisváros díszei. A város elején fent, a szőlővel telepített dombon megpillanthatjuk Hohenklingen várát, ami 180 méter magasságban van. Érdemes végighaladni a főutcán, hiszen szinte minden ház mágnesként vonzza a tekintetünket. A városháza homlokzati színes festése 1900-ban készült. A mellette található Zum weissen Adler házon található a legrégibb eredeti reneszánsz homlokzatfestmény.

Utunk során még számtalan patyolattiszta, múltját büszkén megmutató és gazdagságával nem hivalkodó, de a svájci precizitással kialakított településen haladtunk át, megtapasztalva az ott élők vendégszeretetét.

Schaffhausenben található a Rajna legnagyobb vízesése, lenyűgöző látványt nyújt.

Az adrenalinszint az egekbe szökött, amikor megpillantottuk Európa legnagyobb síksági vízesését, melynek nemcsak a látványa csodálatra méltó, ereje is elképesztő, hiszen másodpercenként 700 (!) köbméternyi víz zúdul le.

A vízesés alaposan körbejárható: több helyen terasz, kilátó épült, sőt a sziklába utat vágtak, hogy több helyre eljuthasson a látogató. Hajókkal, vízibuszokkal (az igazán merészek) testközelből is megtekinthették és szembesülhettek a víztömeg hatalmas erejével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!