Utazó

2007.07.18. 06:44

Szingapúri szigor

Városállam - négy és fél millió lakossal, vallási, etnikai különbségekkel, viszályok nélkül.  Az egyik ázsiai kistigris, ahol a hatvanas évek második felétől máig tart a gazdasági csoda. Mindenki tud írni, olvasni, az utcák tiszták, a közbiztonság kitűnő, az életszínvonal magas. Három nap turistaként Szingapúrban - csak a felszín, de az is fantasztikus.

Osváth Sarolta

Nehéz lesz elkerülni, hogy ne kezdődjön minden mondat azzal, hogy "világelső", a "világon a legnagyobb", a "világon a legszebb". Hiszen a szingapúri repülőtérből, ahol még gyönyörű orchideakert is fogadja az utazót, biztosan nincs még egy a világon. Vagy a szingapúri repülőtársaság, amely a legnépszerűbb a világon, alighanem a légie-sen karcsú, egzotikusan szép stewardessek miatt. De ott vannak a felhőkarcolók és a virágözön, amely mindenütt látható, hiszen a klíma trópusi, pontosabban nincsenek évszakok, a hőmérséklet folyamatosan 30 Celsius-fok körül van. Mellbevágó a meleg, ha az ember az utcán sétál, különösen délidőben. Csak kalapban, vállat takaró felsőben szabad járkálni, súlyos napszúrás, égés a következménye, ha ezt elmulasztjuk. Ernyőkkel itt legfeljebb a napsütés ellen védekezhetünk, esőben alig érnek valamit.

Szingapúrban mindenki pontos. Az idegenvezető a szállodában kínosan mosolyog, amikor néhány turistatársunk késése miatt nem tudunk időben a városnéző programra elindulni. Kitűnő angolsággal gyorsan elmagyarázza, mit kell tudni a szingapúri illemről, például tilos az utcán a rágót kiköpni - és egyáltalán köpködni -, súlyos büntetéssel jár a szemetelés is, sehol nincs falfirka, állítólag börtön vagy bottal verés jár érte. A kábítószer minden formában és mennyiségben tilos, mint ismert, halálbüntetéssel sújtják a forgalmazást, a legenyhébb büntetés tíz év börtön.
Pénzbírsággal sújtják, aki nem húzza le a vécét, aki nyilvános helyen - például buszmegállóban - dohányzik, aki tiltott helyen megy át az úton, aki szerencsejátékot űz stb. Szóval a rendnek ára van. Az emberek minden bizonnyal egyetértenek ezekkel a tiltó szabályokkal, hiszen Szingapúr politikailag stabil, a gazdasági növekedés és  ennek következtében az életszínvonal emelkedése töretlen.

A jólét jeleit turistaként elsősorban a sokszínű, zömében kínai, maláj és indiai lakosok feltűnő kiegyensúlyozottságán, a közlekedés nyugodtságán mérhetjük le. A kínai guide szerint itt a többségnek  biztos munkája, kényelmes lakása, autója, két-három gyereke van, magas az iskolázottság is. A gazdagságot a mindenütt maximális erővel működő légkondicionálókból is tapasztaljuk, az áruházakat, üzleteket, éttermeket szinte mínuszokra hűtik, s ha az ember nem vigyáz, könnyen összeszedhet egy alapos megfázást. E helyek persze nemcsak hűsölésre, hanem képtelen dolgok megvásárlására is csábítják a turistát, bár a szingapúri legendás olcsóság a múlté.

A város is maga a képtelenség. A banknegyed steril, huszadik vagy inkább huszonegyedik századi épületei, felhőkarcolói kis ponttá teszik az embert. A Raffles Place - a városalapító Sir Thomas Stamford Rafflestől kapta nevét - Ázsia immár globális pénzügyi központja. Itt láthatjuk a Caltex futurisztikus körtornyos épületét, alatta húzódik a Change Alley, a Pénzváltók sikátora, majd az Ocean Towers,  az Ocean Building, valamint a Republic Plaza, amely hivatalosan is a világ egyik legszebb magasháza. Ez a harmadik 280 méter magas felhőkarcolója Szingapúrnak. A másik kettő a kéttornyú United Overseas Bank (UOB), mögötte az Overseas United Bank (OUB) épülete  a japán Tange Kenzo tervezése. Szingapúrban ennél nem lehetnek magasabbak a felhőkarcolók és nem lehetnek rajtuk fényreklámok sem. 

Az már csak hab a tortán, hogy nem is adják el őket, nemzeti tulajdonban vannak. Nem túl messze az ultramodern világ hirtelen átcsap a múltba, meghagytak egy házsort a régi kereskedővárosból. Csodálatos, ahogy a városépítészet a régi és az új összehangolásakor figyelembe vette a feng shui szabályait és mind-azokat a vallási és egyéb hagyományon alapuló szabályokat, amelyek szükségesek a harmóniához, a gonosz erők legyőzéséhez és az üzleti sikerekhez. A régi halpiac, a Csónakrakpart hangulatos vendéglői egyszerűen felsorolhatatlanok, és akkor még nem szóltunk a Padangról, a tengertől elhódított földnyelven lévő elképesztően változatos szórakoztató és sportcentrumáról, az Erzsébet kirányő sétány hangulatáról, a folyón hajókázva látható fantasztikus panorámáról, a sydneyi oparaházra hajazó szingapúri különleges dalszínház művészi megoldásáról. 

Külön fejezetet érdemelne Merlion, Szingapúr szimbóluma, a haltestű oroszlán, amely hatalmas szobor formájában a hajóval érkezőt fogadja a tengeröböl bejáratánál. Nem szóltunk a világ legforgalmasabb kikötőjéről, amely fölött lanovkával, fantasztikus panoráma kíséretében lehet Sentosa üdülőszigetére átjutni.

Az igazi különlegesség azonban a Kis Kína (Little China), az a városrész, amelyről az útikönyvek azt írják,  gyalog bejárható, de azt nem teszik hozzá, hogy egy nap nem elég rá. Megszámlálhatatlan gyönyörű templom, szentély - mindjárt az elején a legfontosabb hindu Sri Ma-riamman templom 1827-ből,  amelynek bejárata 72 istenszoborral díszített, dél-indiai dravida stílusban épült gopuram vagy pagoda. A kínai negyed azonban nemcsak a templomai, hanem a kereskedelme és a vendéglői, valamint eredeti lakóházai okán is rendkívül izgalmas felfedeznivaló. A Kis India hasonló egzotikum az európai turistának, különösen az egész nap nyitva tartó hús-, hal-, zöldség-gyümölcs és fűszer-, valamint a tolvajokról elnevezett híres bolhapiaca vonzó.
Íme Szingapúr - kaleidoszkópszerűen, próbáljuk meg összerakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!