Utazó

2007.08.08. 09:41

Tánccal a világ körül

Vigasságból sosem elég, főleg így nyáron, a hosszabb szabadságolások alatt vagy a nyaralásból hazatérve.  Mulatozásra pedig bőven lesz lehetősége annak, aki az elkövetkező időszakban Székesfehérvárra látogat.

Bokros Judit

A Királyok Városaként is aposztrofált megyeszékhely ugyanis nem csak hangulatos  utcáiról, mutatós barokk házairól, templomairól, a jeles királyok sírját rejtő Nemzeti Emlékhelyről vagy az Országalmáról  híres, hanem a rendkívül színvonalas, hagyományőrző fesztiváljáról, a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválról is. Az ötnapos rendezvényt minden évben augusztus 15-20-a között rendezi meg a Táncház és a város önkormányzata, búcsúztatva a nyarat, és tisztelegve első királyunk, Szent István emléke előtt, akinek Esztergom után itt volt a székhelye.

Székesfehérvár életében az augusztus több mint ezer éve kivételes időszaknak számít, hiszen  a  király  augusztus 20-a környékén  minden körülmények között kitüntette jelenlétével a várost,    és a Királylátó Napok keretében meghallgatta az ország ügyes-bajos dolgait. Ilyenkor nagyszabású ünnepséggel  tisztelegtek Szent István előtt. A Királyi Napok elnevezésű rendezvénysorozat ennek a történelmi múltnak állít emléket, és a zene, a tánc egyetemes nyelvén szól a helyiekhez és az itt vendégeskedő idegenekhez. 

A fesztivál tizenkét éves múltra tekint vissza, ez idő alatt a világ számos országá-nak néptáncegyüttese mutatta be a városban   tánckultúráját, viseletét, gasztronómiáját. A szervezők igyekeznek minden évben színvonalas műsort nyújtó csoportokat  meghívni, amelyek egy hétig élettel töltik meg a belvárost  és a Tánc-házat.

A Városház téren járni egyébként ilyenkor külön öröm: a macskakőből kis bódék, faházak nőnek ki, amelyekben kézművesek kínálják portékáikat. A kürtőskalács és a finom sültek illata  messzire szállva csábítja fogyasztásra a nézelődőket, a jó hangulatról pedig a sörök és a zamatos helyi borok kínálata gondoskodik.  A kávézókban még több asztalt és széket helyeznek ki a bámészkodó embereknek, akik kivetítőn is követhetik a színpadi történéseket.

A program szerint a csoportok augusztus 15-én, a rendezvény első napján látványos, jelmezes  felvonulással érkeznek meg a városközpontba, majd a  gálaesten minden népi együttes rövid műsorral  köszönti a közönséget a Városház téri színpadon. A következő napokban a csoportok külön-külön is kapnak itt fellépési lehetőséget,   augusztus 16-a és 19-e  között naponta két-három ország mutatkozik be 19 és 22 óra között.   A velük érkező zenekarok, illetve vendégegyüttesek délután hat és hét óra között játszanak, szintén a Városház téri színpadon. A fesztivál szervezői a gyerekekre is gondoltak, őket  naponta 16 és 17.30 óra között foglalkoztatják a Királyi Gyermekjátszó keretében, a Táncházban. 

A rendezvény  szerencsére nem csak abban merül ki, hogy a nép megtekinti a táncosok előadásait, bár látványosságnak ez kétségkívül kiváló.  A kitartó vigadozók és a kíváncsiak ugyanis este tíz óra után  a Táncházban folytathatják a mulatozást, ahol a folkesteken a közönség testközelből ismerkedhet meg a táncokkal, és a nemzeti ételekbe is belekóstolhat.  

Ilyenkor általában hatalmas, sokszor hajnalig tartó  buli veszi kezdetét. Nincs is ennél jobb alkalom a kulturális összeolvadásra, az ember ilyenkor tesz szert olyan apró szuvenírekre, mint például egy kislányos, koreai  gumikulcstartó vagy egy nagy szemet formázó nyaklánc, és egy kis hennafesték,  valahonnan Törökországból. Az emberek hajnalig ismerkednek, beszélgetnek, és a táncosok segítségével elsajátítják az egyszerűbb lépéseket, majd egy idő után teljesen önállósodva féktelen mulatozásba kezdenek.
Mindegy, hogy cigány, török, görög,  bolgár zene szól vagy a helyi Coco Loco együttes játszik karneváli zenét, hiszen vérpezsdítőnek mindegyik kiváló. Persze a  kevésbé heves vérmérsékletűek is megtalálják számításaikat, egy-egy francia vagy indiai esten például. 

A meghívottak listája idén is figyelemre méltó, ha minden jól megy,  algériai, ciprusi, izraeli, kanadai, kínai, mexikói, portugál, szerb, szlovák, togói és törökországi csoport  mutatja  majd be Székesfehérváron kultúrájának egy szeletét, és avatja be abba a kellően lelkes és kíváncsi tömegeket. Az össznépi kavalkád a hagyományhoz hűen augusztus 20-án, Szent István ünnepén gálaesttel ér véget, amelyet tűzijáték  követ majd. 

A fesztiválok sora ezzel azonban még korántsem fejeződik be, hiszen kora ősszel a Fehérvári Vigasságokon, azon belül pedig a Lecsó Fesztiválon még bőven lehet vigadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!