Utazó

2008.02.06. 08:45

Téli termálok Zalában

Zala megye termálnagyhatalom, legrégebbi fedett, meleg vizes fürdői már évtizedekkel ezelőtt várták a vendégeket télen is. Az adottságot pedig még ma is egyre több település igyekszik kihasználni, a kínálat folyamatosan bővül.

Varga Andor

Összeállításunkban betűrend szerinti sorrendben mutatjuk be a fürdőhelyeket, s így az egykori névadóknak köszönhetően került az élre a legfiatalabb létesítménnyel rendelkező Gelse, amelynek termálfürdője afféle karácsonyi ajándékként, tavaly december 22-én nyitotta meg végre kapuit a nagyközönség előtt. A néhány száz lelkes faluban bő évtizede tervezték már fürdő építését, s persze tettek is érte sokat, így jött létre a Gelsei Termálvölgy névre keresztelt komplexum.

Az új fürdő büszkén viseli a tanuszoda meghatározást is, ennek jegyében rendeznek babaúszást is az itteni vízben, s a remények szerint a térség nagyjából kétezer kisiskolása is itt szerez majd megfelelő vízi jártasságot. Közben pedig gőzerővel dolgoznak egy újabb fontos lépésen: a gelsei termálvizet szeretnék gyógyvízzé minősíttetni,  mert amúgy a helyiek áldásos hatásáról meg vannak győződve.

Akik Zala megye északi részén keresnek (termál)fürdőt, nem fognak csalódni, bőséges a kínálat. Amikor a Balaton "nem használható", ott van a világhírű hévízi tó, amelynek vize ilyenkor is kellemesen meleg. Ráadásul gyógyhatású, nem hiába nevezik a várost a reumások Mekkájának.

Hévíztől nem messze található Kehidakustány, amelynek termálfürdője magántőke bevonásával néhány év alatt ugrásszerűen épült fel. Először csak néhány kültéri medence várta a turistákat, majd később elkészült a fedett fürdő, élményelemekkel. Előre tudtak lépni az egészségmegőrzés területén is, a kehidakustányi vizet gyógyhatásúvá minősítették. A településen,  ahogy Hévízen is,  egyre több kiegészítő program várja a vendégeket.

A zalai gyógyfürdők egyik legkedveltebbje a szlovén-magyar határ menti kisvárosban, Lentiben található. A mindössze 8500 lakosú településen harminc évvel ezelőtt nyílt meg a városi strandfürdő, majd a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az azóta gyógyvizűvé nyilvánított termálfürdőben ma már hat szabadtéri és három fedett medence szolgálja a pihenni vágyók kényelmét. A nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi, ízületi, illetve gerinc- és hát-problémák kezelésére alkalmas.
A lenti fürdő másik vonzerejét a jótékony földsugárzást nyújtó Szent György Energiapark adja. Az egymást kiegészítő két létesítményt évente mintegy háromszázezren keresik fel.

A megyeszékhelyen, Zalaegerszegen februárban különleges fedett részleggel bővül a termálfürdő, s persze szükség is van az új ötletekre, hiszen a mind jobban telítődő piacon a hagyományos, "medence és meleg víz" jellegű kínálat már édeskevés a sikerhez. 3500 négyzetméteren hét, összesen 1600 négyzetméter vízfelületű medence várja a vendégeket, a víz 34 Celsius-fokos, s a belső térben fényjáték és halk zene segít elmélyíteni a kikapcsolódást  pénteken és szombaton akár éjszakába nyúlóan is.

A szolgáltatás fejlesztésének iránya is újszerű: a tervek szerint a fürdőben a munkahelyi stressz oldására helyeznék a hangsúlyt. A terápiát a szegedi egyetem szakértői dolgozzák ki - de ne az OEP által támogatott gyógyászati be-avatkozásokra, hanem az egészségmegőrzést szolgáló, rekreációs kúrákra gondoljunk.

Majdnem a sor legvégére maradt Zalakaros, a zalai fedett termálfürdők egyik zászlóshajója, amely amúgy méretei és múltja miatt is jóval előrébb kívánkozna, de amelyet bemutatni már nem is nagyon kell - szinte külföldön is elég csak a nevét említeni, s mindenki tudja, miről van szó. A több mint 750 éves településen 1965 óta épül-szépül a Gránit Gyógyfürdő, amely ma már nemcsak a gyógyulni, illetve újabban a wellness áldásaira vágyókat vonzza, de szolgáltatásai között a szolid vízi kalandok és élmények is megtalálhatók.

Zalakaroson egész évben sok a vendég - persze az idegenforgalomban érdekelt helyi vállalkozók biztosan vitába szállnának ezzel a megállapítással -, akiket nem is csak a fürdő hoz a városba: négy- és ötcsillagos, színvonalas szálláshelyek, a karosi bor és a helyi kulináris értékek, illetve a programok egész éves füzére ugyancsak a nevezetességek sorát gyarapítja.

A korábban már említett, észak-zalai Kehidakustánytól alig tíz kilométerre fekszik Zalaszentgrót városa, ahol - amint történt az Gelsén is - a lakosság régi vágya vált valóra a fürdővel. Hosszas előkészítő munka után sikerült megkapniuk a vízjogi engedélyeket, majd megkezdték a kutatást. Kiderült: a mélyben van termálvíz, ráadásul olyan minőségű, hogy ásványvíznek is kiváló. Pályázati pénzek felhasználásával először a szabadtéri medencék épültek meg, majd következett a fedett fürdő, amely nemcsak az úszók, hanem a termálvizet kedvelők számára is kiváló időtöltést kínál.

Amire pedig az idegen mindezt végigpróbálja, ki is tavaszodik szépen, s lehet folytatni a sort Zala szabadtéri fürdőivel - a Balatontól a letenyei termálon át a zalalövői tóig, hogy csak néhányat említsünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!