utazó

2020.08.02. 07:00

Tenger, ízek és történelem – Tossa de Mar volt az első spanyol település, melyet felkapott a turizmus

Costa brava Spanyol­ország északkeleti partszakasza, a Costa Brava, más néven a vad part kedvelt turistacélpont. Több mint 24 órás autóút, így inkább repülőgéppel érdemes elindulni.

Korosa Titanilla

A kristálytiszta vizű, durva szemű homokkal borított strand

Fotó: ZH/Korosa Titanilla

A 150 kilométeres part sziklaszirtes szakaszain kavicsos és homokos strandok húzódnak. A leglátogatottabb tengerparti üdülővárosok: Tossa de Mar, Lloret de Mar, Malgrat de Mar és Santa Susana. A települések hangulatosak és különbözőek. Akik nyugalomra vágynak, válasszák a kedves óvárossal bíró Tossa de Mart, akik kivennék részüket a zajos éjszakai életből, azoknak Lloret de Mar a megfelelő.

Tossa de Mar hatezer lakosú kisváros, ám a nyári szezonban több ezer turista keresi fel szállodáit, apartmanjait. Ahogy a helyiek hívják, Tossa volt az első település, amit felkapott a nemzetközi turizmus. Kristálytiszta vizű, durva szemű homokkal borított strandja felett impozáns vár emelkedik, bástyáiról csodás kilátás nyílik a tenger felé. A vár tövében fehérre meszelt falú házaival bújik meg a halászfalu. Itt vannak a legjobb éttermek és kávézók, míg a parton szállodák sorakoznak.

Akik nyugalomra vágynak, válasszák a kedves óvárossal bíró Tossa de Mart. Tengerpartján található az egyetlen középkori erődítmény, amely megmaradt a katalán partszakaszon
Fotó: ZH/Korosa Titanilla

Tossa de Mar óvárosa, a Vila Vella 12. századi. Ma is a történelmi múltat idézi, amelynek során őrtornyával védte a várost a 14. századi kalóztámadásoktól. Különlegessége, hogy itt található az egyetlen középkori erődítmény, amely megmaradt a katalán partszakaszon. Mintegy 80 ház áll még itt, közülük már csak néhányat laknak helyiek. Az óváros legmagasabb pontján világítótorony, a Far de Tossa áll, amelynek helyén egészen a 19. századig a város urának kastélya volt. Ha a város további turistacélpontjaira is kíváncsiak vagyunk, akkor vár még ránk a Municipal Museum, ahonnan egy kis átjárón érjük el a sziklák között eldugott El Codolar partszakaszt, ahol egy kisebb strand is fellelhető, mérete miatt gyorsan meg is telik fürdőzőkkel.

A római villa maradványai, ahol ma is megtekinthetők a mozaikburkolatok
Fotó: ZH/Korosa Titanilla

Tossa de Mar történelmi múltja egészen a római korig nyúlik vissza, ezt bizonyítják egy római villa maradványai, ahol számos mozaikburkolat ma is megtekinthető. Érdemes ellátogatni az Archeológiai Múzeumba is, ahol a városban alkotó művészek – például Chagall – alkotásait is meg lehet nézni. A kulturális program után három strand közül választhatunk, mindegyik apró kavicsos, szinte homokos, ám viszonylag gyorsan mélyül a part, ami igazán a könnyűbúvárkodás rajongóinak kedvez.

Számos étterem kínál finom falatokat, helyi specialitásokat, mint a gazpacho, a pael­la, a churros, de akinek nem jön be a spanyol konyha, az remek pizzával vagy steakkel is vigasztalódhat. Italnak pedig kötelező az alacsony alkoholtartalmú, boralapú sangriát választani.

Érdekesség, hogy a Pandora és a bolygó hollandi című, 1951-ben készült filmet – Ava Gardner főszereplésével – jórészt Tossában forgatták, ezért áll itt a színésznő életnagyságú szobra.

A kristálytiszta vizű, durva szemű homokkal borított strand
Fotó: ZH/Korosa Titanilla

A Costa Braváról kimozdulva egynapos túra keretében bejárható Barcelona, illetve a 880 környékén épült Santa Maria de Montserrat bencés kolostor a Montserrat-hegyen, Barcelonától 50 kilométerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!