kos, griff és tüskésgyík

2019.08.03. 11:00

Tiszta források, hűsítő kutak Tapolcán

Különleges ivókutak gazdagítják a Balaton-felvidéki várost, amelynek első számú idegenforgalmi nevezetessége a tavasbarlang és a Malom-tó.

Tóth Sándor

Raffay Béla ivókútjai stílusukban egységek, de mindegyiknek más jellegzetessége van: különlegességnek számít a Kosfejes, Griff-fejes és Tüskésgyíkfejes-ivókút Fotók: Tóth Sándor

Fotó: Tóth Sándor

Tapolca történetében és jelenében meghatározó szerepe van a víznek. Nevét egyes kútfők a meleg vizű forrásokból vezetik le, a szlávos Toplica, Topulza névváltozatokból. A város alatt húzódó mintegy 10 kilométeres barlanglabirintus egész tórendszert rejt a föld felszíne alatt. Meleg vizű források és hideg karsztvizek táplálják a Malom-tavat, amely az őt körbevevő színesre festett régi házakkal és a Tapolca-patakkal együtt a leghangulatosabb részét képezik a városnak. Tapolca a források és tavak mellett az ivókutak városa is. Mindazoknak, akik először látogatnak ide, a látnivalók közt biztosan feltűnnek – főként a nyári melegben – a Salföldön élő Raffay Béla ivókútjai.

Raffay Béla ivókútjai stílusukban egységek, de mindegyiknek más jellegzetessége van: különlegességnek számít a Kosfejes, Griff-fejes és Tüskésgyíkfejes ivókút Fotó: Tóth Sándor

Raffay Béla az 1989-ben megalakult Veszprémi Művész Céhnek kezdetben céhmestere, majd tagja. 1992-től a Veszprém Megyei Kultúráért Alapítvány kurátora, illetve képviselője. Kőből és fából faragja, bronzból önti műveit: köztéri szobrokat – elsősorban dísz- és ivókutakat, vízköpőket – és kisplasztikákat, úgynevezett marokszobrokat alkot.

Fotó: Tóth Sándor

Érdemes végignézni a szobrászművész díszes kútjait, amelyek ugyan stílusukban egységesek, de mindegyiknek más-más jellegzetessége van, anyagukat tekintve bronzból és bazaltkőből készültek.

Fotó: Tóth Sándor

A Malom-tó sétányához szinte hozzátartozik a Kosfejes-ivókút bronz kifolyóval és kőből készült medencével. A posta előtt található Tüskésgyíkfejes-kút kifolyója és medencéje is bronz, utóbbi egy páfrányfenyő fajtának, a Ginko bilobának a levelét formázza. A szép arcú Tavasztündér-ivókút egy szociális intézmény, míg a gyerekek kedvence, a Napocska-ivókút a Batsányi János Általános Iskola udvarán áll. Egy mesebeli állatot ábrázol a Griff-fejes ivókút a város Fő terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!