Utazó

2014.07.21. 06:05

Graz: titkok a várhegy mélyén

Ausztria második legnagyobb városa, a 250 ezer lakosú Graz különösen gazdag történelmi emlékekben és egyéb, felfedezni való értékekben.

Osváth Sarolta

Stájerország fővárosa tényleg csak egy ugrás a nyugati országhatártól, autópályán különösen gyorsan elérhető, de ha meg akarjuk spórolni az egyhetes matrica árát, kényelmesen autózhatunk a hangulatos települések között. Graz a Mura két partján fekszik, belvárosa az UNESCO-világörökség része, mivel Európában, a német nyelvterületen ez a legegységesebben megmaradt középkori városmag. Már ezért is megéri odalátogatni: különleges élmény a minimum háromszáz évvel ezelőtti városképet visszatükröző XV -XVI. századi olaszos reneszánsz hangulatot árasztó épületek között sétálni. Graz 2003-ban Európa kulturális fővárosa volt, s erre az alkalomra a büszke stájer honfiak számos nagyszerű modern épülettel is gazdagították városukat. Ekkor építettek például Vito Acconci, New York-i művész tervei alapján a Mura folyóra szinte a város közepén egy mesterséges szigetet, amelyre összezáruló kagyló formájú acélszerkezetet ültettek. A sokat vitatott létesítmény a Mura mindkét partjáról új hídon közelíthető meg. A kagyló, melynek statikai tervezését magyar mérnöki tudás is segítette, az elmúlt évtized alatt beépült a turisztikai látványosságok közé.

Graz az UNESCO-világörökség része, mivel Európában, a német nyelvterületen ez a legegységesebben megmaradt középkori városmag. Nem csoda, hogy sok turista keresi fel az év csaknem minden szakaszában.

Sétánk során egyik ámulatból esünk a másikba, a belváros szebbnél szebb régi épületei láttán. Rácsodálkozunk például egy XIV századi alapokon álló barokk stukkós házra, vagy egy szappangyáros 1900-as években átépített gusztusos kis szecessziós palotájára. A Fő téren (Hauptplatz) bármerre nézünk, késztetést érzünk a fényképezésre. Ott a Fehér Ház, amely 1710-ben épült, a tér mások részén a XVI. századi gyönyörű Sas patika emeletes épületének sokszögletű sarokerkélyében, a homlokzatán lévő sasszoborban gyönyörködünk, majd észrevesszük a ház címerét - 1535-ből... A Stürgkh-palota érdekessége, hogy egy 1532-ben nemesi rangra emelt kereskedőcsalád tulajdona volt. Az épület magán viseli a különböző korok stílusát, a középkortól a 20. századig. A sétálóutca a Fő teret (Hauptplatz) és a Vaskapu teret (Platz Am Eisernen Tor) köti össze, ez Graz közéleti központja, sok üzlettel, bankkal. Az utca közepén alig karnyújtásnyira a bámészkodó turistáktól, szinte hangtalanul surran - és állítólag balesetmentesen közlekedik - a villamos. Érdemes betérni a Szent Vér római katolikus plébániatemplomba: a csodálatos gótikus, háromhajós csarnoktemplom 1484 és 1519 között épült. Nagyon híres még Graz 32 ezer darabos fegyvergyűjteménye is, amely az egykori Tartományi Fegyvertárban, ma Fegyverek és Felszerelések Múzeumában látható.

A Fő tér máig megtartotta a középkori vásártér jellegét, a városháza és a szökőkút közötti területen gyakran tartanak rendezvényeket. Itt volt a helyszíne az idén a nagy sikerű turisztikai vendégcsalogató magyar napoknak, amit a graziak nagy érdeklődése kísért. Decemberben pedig itt állítják fel a város 15- 20 méteres karácsonyfáját és a hangulatos adventi vásár sátrait is. Érdemes benézni a tekintélyt parancsoló Grazi Városháza (Grazer Rathaus) klasszicista épületébe.

A Vár-hegy téren ihatunk a híres galambkútból, Walter Ritter munkája 1949 óta díszíti a teret

Ausztria egyik nemzeti szimbóluma és Graz nevezetessége a Schlossberg, azaz Vár-hegy. A 122 méteres hosszúkás dolomit sziklatömbön a IX. századtól erőd, majd kastély állt. A XVI. századi erődítményéről kapta a Graz nevét (a szláv Gradec után). A várat 1809-ben Napóleon csapatai felrobbantották, csak a Harangtorony és az Óratorony maradt meg belőle. A Vár-hegy manapság gyönyörű park is, ahol turisták ezrei sétálgatnak. A Vár-hegyre feljutás több módon lehetséges: gyalog, a Vár-hegy térről a sziklafalon 260 fokos lépcsősoron, amelyet osztrák utászok és orosz hadifoglyok építettek 1914 1918 között, illetve a hegy gyomrában közlekedő lifttel és a várhegyi siklóval. A várhegy alagútrendszerében rendszeresen tartanak koncerteket, a gyerekeknek pedig a barlangvasút nagy élmény: a szerelvény mindössze négy kilométeres sebességgel halad, a 20 25 perces úton van idő megcsodálni a számos mesefigurát.


Graz kulturális élete rendkívül színes, amelyben nagy része van a híres operaháznak. A nyári szezonban minden műfajban változatos programok közül lehet választani. Graz komoly egyetemi város is, művészeti egyetemén működik Európa legelső jazztagozata. Így nem ritka, hogy a magas színvonalú kulináris élményeket is nyújtó hangulatos szórakozóhelyeken virtuóz jazztehetségekkel találkozunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!