Az Égei-tenger gyöngyszeme

2018.01.06. 11:00

Több mint háromszáz templom és kápolna található Hora városában

Az Égei-tenger déli részén van egy sziget, mely mindenkit megbabonáz. Aranyszínű, homokos partjai, kristálytiszta vize és jellegzetes kék-fehér házai miatt Mykonos egyre népszerűbb.

Benedek Bálint

Hófehér házak, átlátszó tengervíz, csodálatos látvány

A sziget érdekes, megfoghatatlan kisugárzásával szinte magához vonzza a turistákat, a tengerpartjainak romantikus bája, az emberek közvetlensége és nyitottsága szinte átjárja az utazó minden porcikáját.

A különleges érzések nem hazudnak, hiszen a mítoszokkal átitatott Mykonosról azt tartják, hogy a Herkules által legyőzött óriások megkövesedett testéből alakult ki. Ma a szigetet a hírességek „játszóterének” tartják, és rendszeresen megállnak itt a világ legnagyobb tengerjáró hajói is. Szélmalmai a legismertebb jelképei a görög szigetnek. Az öt jellegzetes, óriási szélmalom Mykonos városában az első, amit látni lehet. A sziget területén összesen 16 régi szélmalom áll. Többségüket a velenceiek építették a 16. században a gabona megőrléséhez. Az ipari fejlődéssel szerepük csökkent, míg végül a 20. század közepétől kezdve már egyáltalán nem használták őket.

Mykonos ráadásul válto-zatos természeti adottságokkal rendelkezik, a Kükládok többi szigetén megszokott hegyek helyett itt lapos szikladombokra kapaszkodhatunk fel.

Hófehér házak, átlátszó tengervíz, csodálatos látvány

A csodálatos partszakaszokkal, valamint az apró települések zegzugos utcáival, hófehérre meszelt házaival, kék és vörös színek váltakozásával hozzájárulnak a sziget jellegzetességéhez. A nyüzsgésre és szórakozásra vágyók sem fognak csalódni, az éjszakai élet kedvelőit lépten-nyomon trendi bár, étterem és klub várja. A szigeten található gyönyörű strandok, a hagyományos görög és modern légkör kombinációja garancia a felejthetetlen élményre. Emellett a kristálytiszta víz,

a homokos tengerpartok, a szörfözési lehetőségek vonzzák a látogatókat.

Mintegy 300 napsütéses napjával a legnépszerűbb úti cél az Égei-tengeren. Már a filmsztárok, külföldi énekesek is felfedezték a hely varázsát. A megszaporodott érdeklődés miatt az utóbbi időben felerősödött a villaépítési láz, ezért a hatóságok bevezettek egy szabályozást, mely szerint minden újonnan épített épületnek meg kell felelnie a kükládi stílusnak.

Mykonos egyik partszakaszát Kis-Velenceként is becézik, hiszen a járdát a tenger mossa, a parton színes „mézeskalácsházak” sorakoznak, a labirintusszerű utcái pedig romantikus sétára hívnak. Az épületeket a 16. és a 17. században gazdag tengeri kereskedők építették. A sziget fővárosa a dombokkal védett, azúrkék öbölben fekvő Hora, az itt található néprajzi mú-zeum egész Görögország egyik legjobb néprajzi mú- zeuma, ahol kézművestárgyakat csodálhatunk meg, de van még régészeti, valamint tengerészeti gyűjtemény is. Több mint 300 kis templom és kápolna található a városban, melyek többségét csodás megmeneküléseket átélt tengerészek emeltették hálájuk jeléül.

A város fölé magasodó, 15. században épült Panagia Paraportiani-kápolna a szi- get egyik leggyakrabban fo-tózott nevezetessége. Félkör alakú kupolájával és vakító-an fehér színével emlékeze-tes látványt nyújt minden utazónak.

Panagia Rodario szintén itt helyezkedik el, amely, bár elpusztul 1991-ben egy tűzvész következtében, később újjá-építették, és ma is katolikus templomként működik. Nem csoda, ha sok híres embert, nemzetközi sztárt is vonz a sziget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!