Kalandozás Vietnamban

2018.01.11. 11:00

Több száz méter magas kősziklák és buja növényzettel fedett szirtek

A felvillanó élményfoszlányok sokára állnak össze egységes képpé a Vietnamban kalandozó turista számára.

Osváth Sarolta

A Ha Long-öböl lefordítva az Alámerülő sárkány öble a legenda szerint a tengerhez közeli hegyekben élő sárkány közreműködésével jött létre.

A városban mintegy tucatnyi tó van kis szigetekkel, amelyeken pagodák állnak. Az egyik legrégebbi templom, a Tran Quoc a Nyugati-tó ékessége, a legnépszerűbb azonban a Hoan Kiem-tó, amelyet a város szívében bérelt tuk-tukkal járunk körbe. A tó közepén áll a Teknős-torony, amelyet a XV. században hatalomra kerülő Le-dinasztia alapítója emeltetett a tóból kiemelkedő aranyteknős tiszteletére, aki egy kardot adott Le Loinak, amivel sikeresen legyőzte a kínaiakat.

A Ha Long-öböl lefordítva az Alámerülő sárkány öble a legenda szerint a tengerhez közeli hegyekben élő sárkány közreműködésével jött létre.

Az óváros Hanoi lüktető szíve: a szűk utcák tele vannak régies boltokkal, műhelyekkel, amelyek a kereskedők lakásainak előtereként is szolgálnak. A 13. században a negyed 36 utcáját szakmák szerint felosztották, s ez többé-kevésbé ma is érvényes: van például cipős, ezüst- és rézműves, selyemkereskedő, ruhás utca is. Szinte minden üzlethez tartozik egy kifőzde is, bár utcáról enni a külföldieknek nem feltétlenül ajánlott. Így mi is igazi vietnami étteremben költöttük el tipikus helyi fogásokat tartalmazó első vacsoránkat, s a több fogás után, mi tagadás, ki- csit belealudtunk az ezeréves múlttal rendelkező, különleges vietnami attrakciónak számító éjszakai vízi bábszínház előadásába.

Másnap újabb, minden emberi fantáziát meghaladó természeti csoda várt ránk: a Ha Long-öböl, lefordítva az Alámerülő sárkány öble. Lélegzetelállító a több száz méter magas, kopár vagy buja növényzettel fedett kőszirtek látványa! A legenda szerint a tengerhez közeli hegyekben élő sárkány közreműködésével jött létre az öböl. Amikor a sárkány a parthoz szaladt, farkával mély barázdákat húzott a földbe, amit a sárkány vízbe merülése után elárasztott a tenger. A magasabb barázdák kiemelkedtek, és azóta a növényzet, az árapály, a szél és a víz formálja őket. A sziklák egy részében üregek és barlangok is kialakultak. Az 1500 négyzetkilométer nagyságú területen a tengerből 1969 mészkő szikla emelkedik ki. Felejthetetlen éjszakát töltöttünk a Ha Long-öböl sziklái között lehorgonyzott bárkán, leírhatatlan szépségű naplementében és napkeltében volt részünk. Másnap sikerült kikötnünk az egyik legnagyobb sziklánál, amelynek belsejében gyönyörű cseppkőbarlang rejlett. Útban délre, a következő látnivaló Vietnam egyik legbájosabb, XVIII. századi kereskedővárosa, Hoi An volt, ahol minden olyan, mint egykor, csak az üzletek bőséges árukínálata különbözik az évszázadokkal ezelőt-titől. A sajátos hangulaton kívül a fő nevezetesség a város jelképe, egy különleges japán híd.

Többórás autózás után, a Hai Van Passon keresztül érkeztünk következő állomáshelyünkre, Da Nang városába. A gyorsan fejlődő iparváros homokos, pálmafás tengerpartján amerikai stílusú szállodasor fogadja a külföl-di turistákat. A város számos neveztessége közül az egyik leglátványosabb a Sárkány híd, amely este színes fény-özönben szikrázó vízsugarakkal kápráztatja el az arra sé-tálókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!