2011 óta a világörökség része

2019.03.10. 07:00

Toplistás látványosság az Országház

„A hazának nincsen háza”, írta 1846-ban keserűen Vörösmarty Mihály. Ma pedig az Országház egy népszerű turisztikai portál toplistáján a tizedik helyen szerepel, megelőzve a párizsi Notre Dame, az athéni Akropolisz épületét.

Müller Anikó Hanga

Az Országház a budai Várból nézve

Fotó: Müller Anikó Hanga

Megépítéséről 1880-ban született döntés, helyéül a Duna-­partot, az akkori Tömő teret megnevezve. A tér nem véletlenül viselte e nevet, egy régi térkép szerint szeméttelepként használt óriási gödör volt itt.

Az Országház a budai Várból nézve Fotó: Müller Anikó Hanga

Az építési pályázatra – lebonyolításában Tisza Kálmán miniszterelnök irányításával részt vett Ybl Miklós építész is – 19 pályaterv érkezett. A bírálat négy kiválasztott és díjazott terv közül Steindl Imréét helyezte első helyre. Az alapkő letételekor, 1885-ben az építész 46 éves volt, az épület – mely Európa második, a világ harmadik legnagyobb parlamentje – élete legjelentősebb megbízatása volt. Tizenkilenc évig, átlagosan ezer ember dolgozott elkészültén. 268 méter hosszú, 123 méter széles, alapterülete közel 18 ezer négyzetméter. Kupolája 96 méter magas, ezzel a honfoglalás évét szimbolizálja, ugyancsak 96 lépcső vezet fel a kupolacsarnokig; 365 kisebb-nagyobb tornya van, annyi, mint az év napjainak száma.

Az eredeti terv szerint átadása az 1896. évi millenniumi ünnepségek csúcspontja lett volna, de ekkor csupán a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket vitték az épületbe. Ebben az évben tartottak ugyan a kupolacsarnokban egy ünnepi ülést, de csak hat évvel később vették használatba, amit Steindl már nem érhetett meg, 38 nappal korábban elhunyt. A belső munkálatok 1904 végéig folytak. Nem aratott egyértelmű tetszést, többen kifogásolták, hogy a gótikus stílus német jellege miatt idegen a magyar nemzettől, volt, aki „az építészet megfagyott zene” hasonlatot továbbfejlesztve „a legkellemetlenebb kakofóniát” hallotta ki Steindl alkotásából. Mikszáth pazarlónak, túlzott pompájúnak találta az épületet, a belsővel Ignotus sem volt megelégedve, a külső megjelenést azonban lenyűgözőnek érezte. Bár az épület díszeiben, csúcsíveiben, tornyaiban neogót, belsőépítészete nem követi a külső megjelenést. Az impozáns lépcsőrendszer, az előcsarnok, a társalgók a barokk paloták hangulatához állnak közel, a delegációs terem pedig reneszánsz stílusú.

A kor leghatalmasabb beruházása volt, s mivel mindent magyar anyagból, hazai technikával és mesterekkel akartak elkészíttetni, ez iparágakat lendített fel, így a márványbányászatot, az izzógyártást. Csupán a főlépcső melletti nyolc márványoszlopot hozatták Svédországból. Az építkezés összköltsége 38 millió aranykorona volt, 176 ezer köbméter földet mozgattak meg, 40 millió téglát húztak fel, félmilliónál több díszkövet faragtak ki.

Összesen 152 belső szobor magasodik a falakon Fotó: Müller Anikó Hanga

A főlépcsőház mennyezetképeit Lotz Károly festette, a színes üvegablakok Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A foglalkozásokat megjelenítő kerámiaszobrokat Zsolnay Vil­mos szállította, az építész alakját Steindl testesíti meg. A magyar Országház volt az első, klímaberendezéssel ellátott épület a világon, melynek állandó belső hőmérsékletét télen meleg, nyáron hideg levegő befúvásával biztosították. A jégkutat folyamatosan töltötték fel jégtömbökkel, a rajtuk átfújt levegő a székek alatti rácsokon keresztül jutott az üléstermekbe. A folyosókon számozott szivartartóval ellátott hamutálcák vannak, így a képviselőknek nem kellett eloltaniuk a szivarjukat, amíg beszaladtak szavazni az ülésterembe. A képviselői társalgókban található a világ két legnagyobb kézi csomózású szőnyege, melyek békésszent­andrási asszonyok munkái. Az épület tetejét az 1950-es évektől kezdődően 1990-ig a kommunista rendszert jelképező vörös csillag díszítette.

Az Országház 2011 óta a világörökség része. Itt van kiállítva a Szent Korona és a koronázási jelvények, a szerencsés látogatók az őrségváltást is láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!