Gyógykezelés a felszín alatt

2020.06.28. 07:00

Torda város fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya

Többméteres, lámpafényben kristályként csillogó sócseppkövek, történeti tárlat, légúti kezelések, föld alatti csónakázótó, sportpályák és óriáskerék várják a látogatókat a több száz éves, világhírű sóbányában.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A méltán népszerű hasadék mellett Torda város fő látnivalója az évszázadok óta működő sóbánya, mely Erdély és a nagyvilág egyik legérdekesebb nevezetessége. A közelmúltban a világ 25 leghihetetlenebb látványossága közé választott helyszín a föld alatt nemcsak a természet páratlan só-csodáival, de szabadidő-komplexummal és fürdésre alkalmas barlangi sóstavakkal is büszkélkedhet.

A Torda észak-keleti részén fellelt, csaknem 1200 méter vastagságú sóréteget már a rómaiak megkezdték kitermelni. A sóbánya kialakulásához vezető munkálatok 1690-ben kezdődtek Habsburg-fennhatóság alatt. A kitermelés fellendülő kereskedelmet és a régió megerősödését jelentette. Technikailag a kezdetekben harang formájú aknákban (József, Mária Terézia, Antal) termeltek, később a trapéz alakú kialakítással a 19. század közepétől jelentősen növelték a hatékonyságot. Ezt az ásási módot mutatja a Ferenc József-galéria, melynek teljes hossza 917 méter. Ekkor újították fel a Mária Terézia-aknát, és megnyitották a Gizella- és Rudolf-aknákat is. Egy-egy akna több százezer tonna sót biztosított több évtizeden át. Csak emberi és igavonó erőt használtak, lovak által húzott csigaszerkezettel került felszínre a só. Az aknákban faggyúviaszos gyertyákkal és fáklyákkal világítottak. A munka a bányában 1932-ben állt le. A világháború alatt légvédelmi búvóhelyként szolgáltak a tárnák a lakosság számára, a háború után pedig sajtot érleltek a járatokban.

Napjainkban turisztikai központ és gyógyhely. A bánya levegőjének magas páratartalma és egyenletes hőmérséklete (10-12 Celsius-fok) asztmások, allergiások gyógyulását segíti elő. A 2008-09-es modernizáció, felújítási munkálatok során a Rudolf-tárnában épült panoráma lift, minigolf és -bowling pályák, biliárd- és pingpongasztalok, sportpálya, 180 férőhelyes amfiteátrum, kisebb templom, konferenciaterem, óriáskerék és játszótér a gyerekek számára. A futurisztikus látványú Mária Terézia-tárnában 112 méteres mélységben egy földalatti sós vizű tavon borzongatósan romantikusan csónakázhatunk, illetve megfagyott vízesésnek tűnő sókristályokban gyönyörködhetünk. A Gizella-tárna, az egykori kezelő terem most légúti kezelést biztosít.

A bányának két bejárata van: a régi a város felől közelíthető meg. Az új főbejárat a város szélén, a Dörgő-sósvölgy mellett található. Innen 45 méteren át lépcsők vezetnek le a bányába. A föld alatt liftek segítik a közlekedést, a nagy érdeklődés miatt azonban elég hosszú sorok várakoznak előttük, így aki teheti, inkább lépcsőzzön. Több nyelven (köztük magyarul) beszélő idegenvezetők dolgoznak a bányában, illetve kölcsönözhető hangos tárlatvezető eszköz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!