Vadregényes kalandozás

2019.03.03. 07:00

Történelmi hangulat övezi az Adria hatodik legnagyobb szigetét

Pompás öblök, dús növényzet és érintetlen természet mellett fél évezredes történetre visszatekintő épületek is találhatók Korculán, az Adria hatodik legnagyobb szigetén.

Marton Attila

Fotó: Marton Attila

A dél-dalmáciai sziget a hazai utazók körében nem számít felkapottnak, ennek talán a Magyarországtól való 900 kilométeres távolság az egyik oka, de az is közrejátszhat, hogy kevésbé van benne a köztudatban. Korčulán már a kőkorszakban megtelepedett az ember, az ókorban a görögök létesítettek kolóniákat, majd több száz éven keresztül tartozott a sziget a Római Birodalomhoz. A számunkra legérdekesebb időszak a 12. század vége és a 15. század eleje közötti, ekkor ugyanis többször is a Magyar Királysághoz tartozott a terület.

Fotó: Marton Attila

Ezután a sziget története nagyban hasonlít az Adriai-­tenger keleti partvidékének históriájához: Korčula a 15. század elejétől mintegy négyszáz éven át a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott egészen Bonaparte Napóleon színre lépéséig, majd előbb a Habsburg Birodalom, az Osztrák–Magyar Monarchia, az első világháború után a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, a második világégés után Jugoszlávia, s végül 1991-től Horvátország része lett.

Fotó: Marton Attila

Korčula legszebb települése az északkeleti csücskében fekvő és a szigettel azonos nevű Korčula község, amelynek különleges hangulatát nemcsak gyönyörű óvárosa, hanem a Pelješac-félsziget adta kulissza biztosítja. A szigetet és a félszigetet egy-két kilométer széles tengersáv választja el egymástól, a Pelješac-félsziget legmagasabb pontja, a közel ezerméteres Sveti Ilija csúcsa épp Korčula várossal szemben magasodik.

Fotó: Marton Attila

A korčulai óvárost – amely egy kis félszigeten terül el – a 14. században épített vastag kőfalak és bástyák övezik, amelyek egykor hatékony védelmet nyújtottak a támadókkal szemben. A régi városmag – amely felülnézetből halszálkamintázatra emlékeztet – számos jelentős műemléket rejt, többségük 1500 körül épült. Ezek közé tartozik az óváros bejáratánál található Nagy Revelin-torony, és a központ legmagasabb pontján épült Szent Márk-székesegyház. A templom főoltárképét Jacopo Tintoretto festette 1550-ben, a bazilika harangtornyából kiváló panoráma nyílik a városra és a Pelješac-csatornára.

Az óvárosba érdemes többször visszatérni, és a jellegzetes, kőből épült házak ódon falai között elterülő szűk utcákat ajánlott más és más útvonalakon bejárni, mert a figyelmes szemlélő mindig valami újat vehet észre, legyen szó egy stukkóról, egy szép velencei reneszánsz ablakról vagy egy bábkorlátos lépcsőről.

Fotó: Marton Attila

A város felfedezése után érdemes időt szánni a sziget többi részére is. Korčula óvárosához fogható műemlékekkel ugyan nem találkozhatunk, de több kedves hangulatú, aprócska halászfaluba – például Račišćébe – is látogatást tehetünk.

A városokban kisebb betonos strandok találhatók, ezek helyett érdemesebb felkeresni a sziget számos gyönyörű öbleinek egyikét, amelyekben általában ugyan kevés szolgáltatást találunk – kivétel talán a legnépszerűbb Pupnatska Lukát –, viszont ezekben szinte érintetlen a természet, és egyáltalán nem túlzsúfoltak. A jellemzően kavicsos, köves öblökben kristálytiszta a tenger, aki pedig inkább a homokos partokat kedveli, a sziget „fővárosától” néhány kilométerre fekvő Lumbardában ilyet is talál.

Fotó: Marton Attila

A szigeten jó minőségű főút vezet végig a nyugati végén található Vela Lukába, amelyet kompjárat köt össze Split városával, valamint Lastovo és Hvar szigetekkel. A szigeten való autózás nemcsak a Korčula területének mintegy hatvan százalékát borító erdők és bozót látványa – a Mediterráneumban megszokott növények mellett fenyvesek, és trópusi vidéken őshonos fajok is láthatók – miatt hangulatos, hanem mert több pontról szép panoráma nyílik a környező szigetekre: dél felé Mljet, északi irányban Hvar szigete felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!