Utazó

2008.07.01. 12:51

<u>Nyári varázslatok az erdőn</u>

Kánikula idején sokan gondolnak arra, hogy milyen jó lett volna a téli fagyosabb napokról egy kis hideget tartalékolni a nyárra, ahogy egykor jéggel megrakták a náddal fedett vermeket. Ha ezt el is mulasztottuk, bármikor elmenekülhetünk a forróság meg a UVB-k elől valami hűvösebb és árnyékosabb helyre.

Győrffy Árpád

Régiónkban számtalan lehetőség kínálkozik erre, de különösen a Bakony erdeiben találunk olyan túrázási lehetőségeket, amelyek megerőltető gyaloglás nélkül is kellemes élményt kínálnak. Két ilyet ajánlunk most az Utazó olvasóinak. Mivel nagyon közel vannak egymáshoz, akár együtt is bejárhatjuk a kettőt, és összeköthetjük egy nagyon kellemes piknikezéssel.

A Bakony egyik különleges természeti képződménye a Bakonynána és Jásd között húzódó Gaja-szurdok. A Nagyesztergár határában feltörő Gaja-forrásból előkígyózó ér a Bakonynánáig tartó néhány kilométeres szakaszon igazi patakká duzzad más, kisebb forrásoknak köszönhetően. Nána déli végének utolsó házánál mi is csatlakozhatunk hozzá a bal parton futó kék jelzést (K) követve. De ugyanitt át is vághatunk a patak fölött, hogy először egy élesen kanyargó aszfaltozott úton, majd az erdészet köves földútján közelítsük meg a vidék legvadregényesebb részét a másik part mellett haladva. Ezen az útvonalon a faluból induló K+ jelzés segíti a tájékozódásunkat.

Mindkét út a mészkőszurdok felső peremén visz végig bennünket. Néha kicsit eltávolodunk a 20-30 méteres mélységben kanyargó Gajától, de így is többször alkalmunk nyílik rá, hogy a meredek falakról lenézzünk a sötétben csillogó vízre. A szurdok leglátványosabb része a Római fürdőként ismert szakasz, ahol a kettéhasított fal közé szorított víz nagy morajjal zuhog le szikláról sziklára, amíg egy kisebb tóvá szélesedő részen le nem lassul. Ezt persze már közelről is meg kell nézni. Alkalmi vezetőnkkel, a környékből elszármazott Kondrik Lászlóval gyorsan találtunk ösvényt a leereszkedéshez. Kicsit rontották a látványt azok a korhadt fadarabok, amelyek lépten-nyomon eltorlaszolják a patakot. Igaz, legalább hídként használhattuk őket az átkeléshez.

A Római fürdőtől a szurdok fokozatosan kiszélesedik. Alig száz méterre már ligetes tisztássá alakul a völgy, ahol ottjártunkkor éppen csetényi fiatalok sütöttek kolbászt a sör mellé az egyik kiépített tűzrakó helynél. Korábbi saját tapasztalatból mi is tudjuk, hogy itt is nagyon kellemes a piknikezés, de a hosszabb pihenőt most egy másik helyre terveztük.

Bakonynánától egy keskeny aszfaltozott úton juthatunk el a mintegy 10 kilométerre lévő Olaszfaluba, a másik túra helyszínére. Az Eperjes tanösvényt néhány éve alakították ki a 82-es főút és a falu szélső házai között emelkedő Eperjes "hegyen" az önkormányzat és mintegy ötven társtulajdonos olaszfalui lakos összefogásával, akik védetté nyilváníttatták területüket. Dr. Knauer József és K. Gellai Mária egy olyan útvonalat jelölt ki, amelyen egy 4,5 kilométeres sétával megismerhetjük a környék geológiai múltját több százmillió évre visszamenően, megnézhetjük a fontosabb fáit, növényeit és az itt élők egykori munkájának eszközeit, termékeit.

Igazán persze nem a sok ismeret fogott meg, hanem a békés, szinte idillikus táj, amivel a szabálytalan nyolcas alakú útvonal a falu felől indul. Energiapótlásnak egy marék vadcseresznye a szépen gondozott pihenőhely fáiról, majd a hegyoldalon elnyúló egykori hagyásfás marhalegelő virágpompája a tücskök és madarak zenéjével körítve. De ez csak a kezdet volt. A nyitott rét után az alkonyi erdő sejtelmes fényei, a már estéhez készülő madarak dala teljesen ellentétes hangulatot varázsolt körénk. Valahogy mégis folyamatosan érezni lehetett, hogy csak néhány lépés kell, és visszatérhetünk az előző világba. Talán a faluszéli fa lombjai között beszélgető gyerekek fel-felharsanó nevetése, talán a közeli kutyák ugatása jelentette az összekötő kapcsot az erdő sejtelmes félhomálya és a kis ideje otthagyott színesebb világ között.

A tanösvény látnivalókon és a szép hangulaton túl több jól kiépített piknikezőhellyel csábítja a túrázókat. Így már valóban csak az elhatározásunkra van szükség, ha kellemesen akarjuk érezni magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!